OSB плоскости

OSB плоскости - влагоустойчиви (3) 9мм
Цена: 34.99 лв
OSB плоскости - влагоустойчиви (3) 11мм
Цена: 40.99 лв
OSB плоскости - влагоустойчиви (3) 18мм
Цена: 65.99 лв
OSB плоскости - влагоустойчиви (3) 22мм
Цена: 81.99 лв
OSB плоскости (2) 9мм
Цена: 33.90 лв
OSB плоскости (2) 11мм
Цена: 38.99 лв
OSB плоскости (2) 15мм
Цена: 51.99 лв
OSB плоскости (2) 18мм
Цена: 62.99 лв
OSB плоскости (2) 22мм
Цена: 77.99 лв

OSB плоскостите, които се предлагат в онлайн магазина parnici.bg в България, са изключително търсен продукт. Абревиацията OSB идва от английските думи: orient strand board. За   производството на OSB се използват предимно суровини от иглолистна дървесина.

 

OSB плочи – как са направени?

 

Всяка OSB плоскост е от плоски дървени стърготини. 

За разлика от други плоскости от дървесни частици (например ПДЧ), съставните елементи, които се полагат в OSB, са в определена посока: надлъжно или напречно. Ето защо, такива плоскости от дървесни частици се наричат ​​​​ориентирани. Тъй като OSB плочите се състоят от няколко (обикновено три) слоя, посоката на частиците в слоевете се редува, което ги прави по-издръжливи.

За свързване на елементите един към друг се използват смоли, състоящи се от урея, меламин, восъци и други вещества. Съдържанието на смола в състава е по-малко от 10%, което прави всички OSB плочи естествен материал. Дебелината им е различна, варира от 6 до 38 мм. Има 4 вида OSB, всички те са разделени по сила и водоустойчивост. Оказва се, че могат да бъдат ламинирани или лакирани за допълнителна защита.

 

Опасни ли са OSB плоскостите за здравето на човека?

 

Съществуват погрешни схващания за вредата на OSB плочите за човешкото здраве. Има мнения, че това е токсичен материал, че не може да се използва на закрито, че OSB отделя формалдехид и т.н. По-голямата част от подобни твърдения са пълна измислица, която няма нищо общо с истинското състояние на нещата. 

 • - Първо, всички  OSB плочи са сертифицирани. Разработен е международен стандарт E1 за материали, използвани в жилищното строителство. OSB плоскости със съответната маркировка са безопасни за хората. 
 • - Второ, конвенционалното грундиране и боядисване напълно блокира отделянето на всякакви вещества от тях. Така те са максимално безопасни за здравето и няма пречки за използването им на закрито.

 

Приложение на OSB плоскости

 

Притежавайки високи якостни характеристики и устойчивост на деформация, плочите OSB могат да се използват в комбинация с множество видове външни и вътрешни облицовъчни покрития. Ето няколко сфери на приложение:

 1. 1. Служат за основа за покрива (здрава покривна летва). 
 2. 2. Полагат се за подова настилка. 
 3. 3. Използват се за носещи конструкции.
 4. 4. Ползват се за производство на висококачествени опаковки: кутии, палети, контейнери и др.
 5. 5. Изработват се от тях рамки за мека мебел, столове, рафтове, корпусна мебел и други. 

 

OSB плоскост - предимства

 

Предимствата им включват:

 • - Добра цена;
 • - Повишена сила;
 • - Устойчивост на влага;
 • - Лекота на обработка;

 

В онлайн магазина parnici.bg се предлагат на конкурентни цени различни видове и размери OSB плоскост, които можете да закупите според основната цел, за която искате да ги използвате.

Прочети повече