Автоклави за консервация

Автоклав СССР 18 литра
Цена: 299.00 лв
Автоклав СССР 24 литра
Цена: 319.00 лв
Автоклав СССР 30 литра
Цена: 349.00 лв
Автоклав Primaterra 17 литра
Цена: 500.00 лв
Автоклав-дестилатор Казанджия Дабл
Цена: 700.00 лв

Автоклави за консервация

 

Приготвянето на зимнина в България е традиция, но и шанс да се консумира храна с високи вкусови качества. Безспорен факт е, че консервите собствено производство имат предимство, което се дължи на гарантирания произход на вложените суровини. Затова консервирането не просто пести средства, но и осигурява пълноценна и здравословна храна на трапезата.

 

Стерилизирането на растителни и месни продукти и плодови напитки се прави в съдове от закалено стъкло, устойчиво на високи температури. Топлинната обработка става във вряла вода за определен период от време в зависимост от вида на продуктите, които се обработват. Съдът, в който се извършва стерилизирането, се нарича автоклав за консервиране и днес той замества остарелите казани за варене.

 

Ако сте любители на домашно консервираната храна, време е да ви запознаем едно практично устройство – автоклав за консерви. В България в последните години популярността на автоклава непрекъснато нараства.

 

Какво точно представлява?

Това е затворен метален контейнер, който опростява задачата за консервиране и спестява време. С него се стерилизира храната, като ефективно по време на процеса се унищожават всички бактерии. И цените на уреда са повече от добри на сайта парници. Всяка домакиня би се зарадвала да го притежава.

 

Видове автоклави за домашно консервиране на буркани.

Видовете устройствата са газови или електрически. Всяка група има свои собствени характеристики - не забравяйте да ги вземете предвид, когато решавате кой автоклав да купите.

 

ВИДОВЕ

СПЕЦИФИКА

Газов автоклав

 

Захранва се от печка (електрическа, газова) и огън, подходящ за домашна употреба. Уредът може да варира по обем, аксесоари и материал. Той е тежък, но сравнително евтин и лесен за експлоатация.

 

 

Електрически автоклав

 

Той съдържа вграден нагревателен елемент и се захранва от електрическата мрежа, което означава, че местата за неговото използване са ограничени. Лек, компактен, при него има по-значителна консумация на енергия.

 

 

Същност и предимства на автоклава

 

Този иновативен съд, който работи под налягане, създава среда от пара и горещи водни капки, които проникват интензивно и равномерно между опаковките, а това осигурява бързото загряване. Негово предимство е и високата точност на поддържане на температурните стойности във всяка точка на опаковката.

 

Как да изберем автоклав за консервиране?

 

Критерии за избор на уред за консервиране:

 • • Вместимост,
 • • Рентабилност,
 • • Цена,
 • • Трайност,
 • • Избор по материал и дизайн.

 

Как се работи с автоклав за консерви за домашна употреба?

При продажба всеки уред е снабден с подробни инструкции. Те трябва да се спазват от пълнолетните потребители, защото в противен случай може да се стигне до авария.

 

Ето основните стъпки при работа с автоклав за консерви.

 1. 1. Изберете препоръчаните според модела автоклав стъклени буркани с добре затворени капачки.
 2. 2. Поставете бурканите, които трябва да имат 2-3 мм въздух под капачката, същите трябва да са без етикети.
 3. 3. Налейте вода върху тях, която бъде над капачките на бурканите.
 4. 4. После херметически затваряте капака и напомняте с помпа въздуха чрез обратния клапан до налягане 0,2 MPa.
 5. 5. Погледнете термоманометъра, ако има такъв в конкретния модел. Той не бива да се допира до капака на буркан.
 6. 6. Уредът се поставя на източника на топлина – на най-големия котлон на газовата печка със затворен капак.
 7. 7. Времето за консервиране зависи от продукта и вкусовите предпочитания на конкретния човек.

 

 

В онлайн магазина https://parnici.bg/ се предлагат няколко модела автоклав за консервиране:

 

модел

цена

Източник на нагряване

Автоклав СССР 30 литра

 

231

 

газов котлон

Автоклав СССР 24 литра

 

291

газов котлон

Автоклав СССР 18 литра

 

190

газов котлон

Автоклав Primaterra 17 литра

 

500

стъклокерамичен котлон, индукционен котлон, електрически котлон, газов котлон

Автоклав-дестилатор Казанджия Дабл

 

700

стъклокерамичен котлон, индукционен котлон, електрически котлон, газов котлон

 

Материалът за изработка и капацитетът на съоръжението са основни характеристики при избор на апарат за консервиране. Съвременните усъвършенствани варианти имат като основен параметър и компактността, което позволява лесно и удобно съхранение на уреда.

 

Автоклавът за консервиране се изработва от неръждаема стомана, с 3 милиметра дебелина. Стоманената сплав е високоустойчива на нагряване, както и на риска от корозия и ръжда. Това гарантира дългосрочна експлоатация. Друго предимство е, че модерният автоклав е проектиран така, че се справя със задачата си самостоятелно, без да има нужда да бъде надзираван.

 

Какъв автоклав можем да си купим в България?

 

Капацитетът на изделието се определя от нуждите, за които ще се използва. Представяме ви автоклав Primaterra 17 литра

 

Автоклав за консервиране може да се закупи с един клик, както и потребителят може да намери и други полезни неща в онлайн магазина, свързани с къщата, градината и бита.

 

Автоклав Primaterra 17 литра

 

Този автоклав за консервиране изглежда компактен, но вместимостта му от 17 литра е достатъчна за стерилизацията на 6 до 12 броя буркани в зависимост от вместимостта им. Той е един перфектен апарат за консервиране, с който може да се приготвят вкусни и дълготрайни хранителни продукти за домашната зимнина.

Капацитетът на температурата му  - от 108 до 120 градуса, осигурява идеално херметизиране и стерилизация. Може да работи на стъклокерамичен, индукционен, електрически и газов котлон.

Височината от 450 милиметра и широчината от 220 милиметра правят прибора много компактен за спестяване на място и в същото време обемен, за да побере достатъчно опаковки.

 

Каква е цената на един автоклав?

 

Премерена и оптимална - това са ключовите думи при презентиране на цената на изделието. Цената е и достъпна в сравнение с периода на експлоатация, който автоклавите за консервиране гарантират.

Прочети повече