Как да подготвим оранжерията за пролетта

 

Подготовката на оранжерията за следващия сезон започва още преди засаждането на зеленчуци. Основното почистване на градината трябва да се извърши през есента след прибиране на реколтата, когато всички растителни остатъци се отстраняват. Ако растенията са страдали от някакви заболявания или са привлекли вниманието на вредни насекоми, тогава е вероятно ларвите на тези вредители, патогенни растения или спори да останат да зимуват в горните слоеве на почвата, по стени, тавани, рафтове, опори и складова наличност. Ако се създадат благоприятни условия, те ще бъдат активни през пролетта. Всичко това означава, че реколтата през следващата година ще бъде застрашена.

Ето защо в оранжерията трябва да се извършват не само ремонт и почистване, но и редица дезинфекции след края на зимния сезон. В допълнение към цялата необходима работа, която трябва да се извърши, силно се препоръчва да се погрижите за обогатяване на почвата с полезни за растенията вещества.

 

Изберете период, когато времето е благоприятно за няколко дни и почистете оранжерията от всички растителни остатъци, включително всякакви плевели, които се опитват да се закрепят в почвата.

 

 

Смяната на горния плодороден слой на почвата също ще помогне да се отървете от вредните микроорганизми и определено ще помогне за увеличаване на бъдещата реколта. Ако не е възможно да направите това, все още можете да съберете слой почва с дебелина около 10 - 15 см, след това да го загреете посредством огън и след това да го смесите с няколко вида тор. Трябва да не се забравя, че е възможно земята да се третира с химикали само през есента, а не през пролетта точно преди засаждането. През пролетта за обработка на почвата може да се използва само разтвор на меден сулфат или течност от Бордо.

Най-добрият начин да избегнете всички болести е да смените напълно почвата в оранжерията, но в доста от случаите това рядко е възможно. Обикновено, след всички мерки за дезинфекция на оранжерията, почвата трябва да се пролее с вряла вода и след това просто да се изкопае с прилагането на пролетната доза тор.

Разхлабете почвата: Разбийте втвърдената почва, като използвате градинскиа вилица за лехите. Това помага за аерирането на почвения слой, което улеснява растежа на нов живот и бързо изчерпва водата.

Добавете компост и торове: След като разберете колко здрава е вашата почва, е време да добавите всички необходими вещества като естествен тор, елементарна сяра, компост, торфен мъх или смлян варовик.

Когато полагате грижи за оранжерия, първо трябва да проверите нейния външен вид.

Проверете отвън. Проверете периметъра на вашата оранжерия за признаци на вредители и ги третирайте. Сега също е добър момент за закърпване на всякакви разкъсвания или дупки, които биха позволили на насекомите да проникнат.

 

Следователно е необходимо да се ремонтират и заменят всички счупени или дефектни елементи. Всички поликарбонатни повърхности трябва да се измият старателно от двете страни със сапунена вода и след тази процедура да се изплакнат със силна струя вода, така че максималното възможно количество слънчева светлина да попадне в оранжерията.

 

 

Найлонът може да се наложи да бъде заменен на някои места. За зимния период се препоръчва да премахнете найлона, така че да запази външния си вид и да не се разкъсва от вятър и сняг. Но ако не сте го направили, трябва внимателно да проверите филма за скъсани, износени и замърсени места. Ако полиетиленът има много дефекти, препоръчително е да го смените с нов. Ако найлона е добре запазен, е необходимо да го избършете със сапунена вода, да го разгънете и да го изсушите добре на слънце. Преди да покриете оранжерията отново, трябва да изсъхне напълно, в противен случай има вероятност от плесен или гъбична инфекция.

Всички инструменти и други градински помощни средства също трябва да бъдат старателно почистени. Можете да използвате 50 процента меден сулфат или 50 грама белина на литър вода, за да почистите всичките си инструменти.

Дървените инструменти могат да бъдат третирани със син витриол и след това просто варосани с вар. Металните инструменти и приспособления просто се третират с вряща вода.

Когато подготвяте оранжерията си за пролетта, помислете колко растения искате да засадите в нея. Може би сегашното пространство не ви е достатъчно. В този случай отличен вариант би бил закупуването на удължение. Повечето оранжерии Primaterra могат да бъдат удължени с 2 метра по всяко време. За да направите това, имате нужда само от метална удължителна рамка и поликарбонат за покриване на допълнителната част.

Трябва да помислите и за аксесоари за вашата оранжерия. След като разсадът покълне в земята, много от тях ще се нуждаят от опора за прав растеж. В този случай препоръчваме да използвате подвръзки за растения. Тази система ще осигури поддръжка на всички растения в оранжерията наведнъж.

 

Пролетта идва много бързо, така че е важно да регулирате количеството слънчева светлина в оранжерията. Твърде много светлина, може да изгори вашите растения в оранжерия с прозрачно покритие. Засенчващата мрежа регулира количеството светлина, необходимо за растежа на растенията. Засенчващата мрежа Primaterra създава благоприятен микроклимат, намалява температурата в засенчената зона и намалява загубата на влага.

 

 

Освен това, когато подготвяте оранжерията за пролетта, трябва да се обърне внимание на напоителните системи. Проверете дали вашите поливни маркучи са в добро състояние, дали в тях не са се появили мухъл и други бактерии. Може да  монтирате система за поливане, за да поддържате вашите растения здрави и да осигурите необходимата влага.

 

 

 

Циркулацията на въздух е един от най-важните фактори при отглеждането на растения и зеленчуци. Ето защо наличието,  на прозорци е толкова важно при оранжериите.

Ако имате възможност, инвестирайте в капандури на оранжерии и механизми за отваряне, за да създадете естествена вентилация. В горещите дни,това може да бъде спасение за вашите растения.

Обикновено има три места в оранжерията, през които въздухът може да циркулира:

1. Врата.

2. Вентилационни отвори на покрива.

3. Странични капандури.

Ако по някаква причина не искате да оставите вратата на оранжерията отворена, отворените прозорци ще позволят на горещия въздух да излезе, предотвратявайки изсъхването на растенията.

При променливо време, прозорците и вратите често трябва да се оставят частично отворени, за да се ограничи внезапното повишаване на температурата.

 

Монтирайте механизъм за отваряне на капандури, за да държите капандурите отворени и да не се влияят от вятъра, дори когато не сте наоколо.

 

 

https://parnici.bg/aksesoari-za-oran/


Назад
07.03.2023