Как да направим най-добрата домашна ракия от грозде
Тазгодишната реколта от грозде е равностойна на миналогодишната, но по-качествена и по-сладка. Следователно, всеки градинар се интересува какво да прави с цялата реколта? В тази статия ще споделим основните тайни на приготвянето на гроздова ракия.
Ето ги и тазгодишните популярни сортове грозде:
Мавруд. Това е най-старият български сорт. Гроздовете са малки и кръгли, цветът е тъмен, вкусът е сладък, ципата е плътна. Виното се оказва с наситен рубинен цвят и характерен аромат с нотки на къпина.
Димят. Получава се приятно вино – Съвкупност от мискет и димят. Виното ухае на праскова, акация и липов цвят.
Мискет. Гроздето е червено, а виното от него е бяло, светлосламено на цвят (зърната са обелени). Често се смесва с Ризлинг и Димят.
Гъмза. Виното (маса и десерт) се оказва достойно - ярко червено, с богат малинов аромат с нотки на череши и горски плодове.
· Домашна ракия
Домашна гроздова ракия се прави от младо вино. Не всички сортове грозде са подходящи за основа на винен алкохол. За производството на коняк се използва процесът на дестилация на гроздови суровини. Това действие се повтаря няколко пъти, за да се получи чист гроздов алкохол, силен най-малко 45%.
Алгоритъм за приготвяне:
1. Изсипете винените суровини в съд, като избягвате утайката.
2. Филтрирайте течността през марля, сгъната на 3-4 слоя.
3. При максимална скорост прокарайте през дестилатора.
4. Веднага след като силата на алкохола спадне до 30% на изхода, спрете дестилацията.
5. След дестилация разредете винения алкохол с вода до общо съдържание около 30%.
6. В началото на втория цикъл изберете първата дестилационна фракция (приблизително 50 g), „богата“ на вредни вещества.
7. Щом алкохолното съдържание на изхода спадне до 30%, спрете дестилацията.
8. Преди третата (крайна) дестилация алкохолът се разрежда с вода в съотношение 1:1. Силата на алкохола трябва да бъде приблизително 20%.
9. Вземете първата фракция (около 5% от общия обем) и я изсипете.
10. Веднага след като силата на изходния алкохол стане под 45%, процесът се счита за завършен.
· Карамелизиране
Този етап от производството на гроздова ракия у дома според класическата рецепта не е задължителен. Карамелът се добавя към напитката само когато искате да подобрите нюанса на ракията и да смекчите вкуса.
Карамелът се прави лесно. Необходимо е да вземете захар и вода в същото количество, смесете в тенджера и гответе на слаб огън, докато се сгъсти и придобие кафяв оттенък. Охладете гъстия карамел, изсипете алкохола (ракия или водка) в него в същата пропорция и разбъркайте добре.
Препоръчително е да добавите карамел към готовата ракия в пропорция - 50 ml карамел на 3 литра напитка. След карамелизиране, запушете отново спиртната напитка и изчакайте за около седмица.
Истинският френски коняк също е карамелизиран. Ето защо не трябва да се притеснявате, че карамелът може да развали напитката.
Ракия от гроздов сок
Тази версия е аналог на френския алкохол, подобна по технология на приготвянето на коняк от винен алкохол. Напитката обаче не се подлага на продължителна инфузия. Продължителността на приготвянето на домашната ракия от гроздов сок ще отнеме не повече от месец.
Продукти:
16,5 литра гроздов сок;
100 g суха мая (250 g пресована);
3 кг гранулирана захар.
- Алгоритъм:
1. Изсипете сока в контейнера за ферментация, добавете захар и мая.
2. Поставете уплътнение за вино.
3. Оставете за около 7-10 дни. Процесът на ферментация ще приключи веднага след като утайката падне и кашата стане по-лека.
4. Кашата се отстранява от утайката и се изсипва в дестилационния апарат.
5. Изберете максимална скорост без избиране на първа и последна фракция.
6. За втори път изсипете "първака" в дестилатора. Първо задайте максималната температура и след това завъртете огъня и съберете първата фракция (около 200 ml).
7. Съберете "алкохолното тяло", като постоянно измервате силата на струята. Веднага щом достигне 38%, е необходимо да завършите етапа.
8. Разредете алкохола с вода до 45 °.
9. Разтворете чаена лъжичка захар и половин пакет ванилин (за всеки литър алкохол) в 50 мл охладена вряща вода. Изсипете сместа в алкохола. Разбъркайте.
10. Можете да опитате напитката след 3 дни.
Дестилацията на винен сок за ракия е възможна само в меден дестилатор. Те се произвеждат основно от мед, тъй като медта има каталитични свойства и започва химически процеси, които подобряват качеството на ракията.
Медта, от която са направени дестилаторите „Казанджия“, има уникален набор от предимства:
· ръчно коване;
Не подлежи на корозия
Осигурява равномерно нагряване на съдържанието на куба;
Служи като отличен катализатор за сложни химични реакции, без да променя вкуса и аромата.
Предимства на дестилаторите Казанджия:
Малък размер и опростен дизайн, не е склонен на счупване;
· Екологична чистота на домашният алкохол;
Лесен за почистване и поддръжка;
· Има висока сепарираща способност, благодарение на която е възможно да се променя силата на дестилата;
Почистването може да има различни степени;
Възможно е да се приготви висококачествен силен алкохол.
В серията казани за ракия „Казанджия“, моделите са с по-ниска електрическа мощност в сравнение с електродните, което им позволява да се използват за производство с ниски изисквания за електрическа мощност, включително и за домашни условия.