Лехи и цветарници: ползи

Ето някои от основните предимства, които имат лехите и цветарниците:●  По-малко физически усилия при работа в градината и наличие на качествена почва

 

Повдигнатите лехи и цветарници изключват директното копаене в почвата и са по-щадящ вариант на физическа работа. Оказва се, че тази градинарска техника е изключително популярна през последните години. Почвата в лехите и цветарниците е много по-добра и балансирана за вегетацията на растенията. И по тази причина, ако един градински парцел е с почва с повече камъни, пясък и понякога глина, то с инсталирането на  лехи и цветарници, мисията за отглеждане на култури е напълно успешна. Опитните градинари препоръчват да се използва чист компост, който е лек, но задържа добре влагата и осигурява всички необходими хранителни вещества за развитие на растенията. 

 

●  Осигуряват добър дренаж.

Почвата вътре в повдигнатите лехи и цветарници  е над земната повърхност, което гарантира отличен дренаж. Това е допълнителна полза за райони с тежка глинеста почва, която задържа вода, или за места, където вали много. Дренажът е важен, защото корените на растенията се нуждаят от кислород и твърде много вода ще ги задуши.

 

По тази причина не е нужен пясък, за да се създаде по-добре дрениращо повдигнато легло, тъй като наличните конструкции ще свършат тази работата.

  

●  Предотвратяват ерозията на почвата и наводненията.

 Ерозията на почвата е естествен процес, който протича, когато водата и вятърът отмиват нейния горен слой. С помощта на лехите и цветарниците почвата в градината не се ерозира или отмива.

 

●  Намаляват плевенето на плевели.

Няма такова нещо като напълно лишена от плевели градина, но наличието на цветарници и лехи може лесно да предпази от бурени. Тези конструкции реално действат като бариера срещу инвазивни плевели.

 

●  Предоставят изключително удобство при работа.

 Цветарниците и повдигнатите градински лехи могат да бъдат във всякакви форми, размери и височини. Така грижите за растенията, които са в тях стават по ненатоварващи в процеса на работа.

 

Те правят плевенето, засаждането, прибирането на реколтата и торенето детска игра, да не говорим, че е съвсем чисто и подредено в градинския парцел. 

 

 

 

●  Осигуряват по-добра реколтa на квадратен метър.

Да, това е нещо много важно, например, ако се отглеждат зеленчуци за продажба. Така много точно се контролира местоположението на всяко растение и  се полагат интензивни грижи за него.

Тук важна роля имат също отличната аерация на почвата и правилното торене.

 

●  Дават фантастична визия на градината.

Естетиката в едно градинско пространство никога не бива да се подценява. Тя е важна и в този смисъл лехите и цветарниците вършат чудесна работа.

Всеки може сам да направи проект, който е уникален с тяхна помощ. Това не изисква голяма инвестиция в началото, но трябва да има постоянна поддръжка.

 

Превърнете градината си в многофункционално пространство, като създадете не само сенчеста зона за почивка с красива пейка и оригинален цветарник, но и като оформите с лехи организирано работно пространство с различни култури.

 

Разгледайте разнообразието лех и цветарниц от варианти на сайта

 

 

 

 

 

 

 


Назад
04.08.2022