Лунен календар за сеитба в помощ на градинаря за юни 2022 г.

Лунен календар за сеитба в помощ на градинаря за юни 2022 г.

Юни е специален месец, който продължава активните дейности от май. Първият летен месец е свързан основно с разсада, но раззеленилите се дървета и храсти също се нуждаят от грижи. На помощ идва лунният сеитбен календар, който определя дейностите на градинаря през юни 2022 г.

 

 

План за работа в градината през юни.

През юни засетите посеви и засадени растения започват активно да се развиват. По тази причина те се нуждаят от повишено внимание от градинарите. Реално бъдещата реколта директно зависи от това положените за тях грижи. Наложително е всички агротехнически мерки да се извършват в точните срокове. Предлагаме ви подробен план, който ще ви помогне през юни за посевите.

Луна в зодиакален знак Рак

1 / Сряда / Фаза на нарастваща Луна

Страхотен ден за закупуване на разсад и овошки. Идеално време за събиране на лечебни подправки.

Луна в зодиакален знак Рак

2 / Четвъртък / Фаза на нарастваща Луна

Благоприятен ден за косене на тревата и засяване на подправки в градината. В този ден се подрязват храсти, растения и дървета.

Луна в зодиакален знак Лъв

3 / Петък / Фаза на нарастваща Луна

Добър ден за сеитба и бране на устойчиви на суша култури. Перфектно време за хвърляне на семена на райграс за оформяне на моравата.

Луна в зодиакален знак Лъв

4 / Събота / Фаза на нарастваща Луна

Можете да повторите същите дейности от предишния ден. Добър ден за третиране на градината от болести и вредители.

Луна в зодиакален знак Лъв

5 / Неделя / Фаза на нарастваща Луна

Много добър ден за превантивни дейности на зеленчукови култури от болести – най-вече се отнася за доматите и краставиците.

Луна в зодиакален знак Дева

6 / Понеделник / Фаза на нарастваща Луна

Един от най-благоприятните дни от месеца за всички видове дейности в градината: независимо дали тя е зеленчукова, цветна или овощна.

Луна в зодиакален знак Дева

7 / Вторник / Фаза на нарастваща Луна

Страхотен ден за засаждане, разсаждане и разделяне на трайни насаждения. Пак е време да се погрижите да посеете нови семена за моравата, да засадите дървета и храсти .

Луна в зодиакален знак Везни

8 / Сряда / Фаза на нарастваща Луна

Можете да повторите дейностите от вторника. Така сеитбата и засаждането на растенията ще бъдат много успешни. Полива се единствено до 18 часа.

Луна в зодиакален знак Везни

9 / Четвъртък / Фаза на нарастваща Луна

Добър ден за засаждане на овощни дървета, особено костилкови. Декоративните растения също се препоръчва да се засадят в градината.

Луна в зодиакален знак Везни

10 / Петък / Фаза на нарастваща Луна

Можете да започнете да прибирате всички ранни култури репички и зелени. Време е за наторяване на цъфтящите растения и зеленчуците.

Луна в зодиакален знак Скорпион

11 / Събота / Фаза на нарастваща Луна

Страхотен ден за санитарна резитба на овощните дървета и ягодоплодните храсти. Подходящо време за засаждане на разсад.

Луна в зодиакален знак Скорпион

12 / Неделя/ Фаза на нарастваща Луна

Можете да направите същото като предишния ден. Освен това е полезно да полеете и оплевите лехите, за да увеличите добива.

Луна в зодиакален знак Стрелец

13 / Понеделник / Фаза на нарастваща Луна

Благоприятен ден за засаждане на многогодишни лозя. Препоръчва се да се извърши резитба на дървета и храсти.

Луна в зодиакален знак Стрелец

14 / Вторник / Пълнолуние

Днес не се извършва градинска работа. Може да се направят планове за бъдещи насаждения и да се прочете някоя книга за градинарство.

Луна в зодиакален знак Козирог

15 / Сряда / Фаза на намаляваща Луна

Днес е ден за плевене на цветните и зеленчуковите лехи. Както и следва да направите мулчиране – за предпочитане със сено това ще предпази насажденията от болести.

Луна в зодиакален знак Козирог

16 / Четвъртък / Фаза на намаляваща Луна

Подходящ ден за горене на кореноплодни и овощни култури. Растенията е желателно да ги третирате срещу болести и вредители.

Луна в зодиакален знак Водолей

17 / Петък / Фаза на намаляваща Луна

Нужно е днес да наторите плодовите и ягодоплодните култури. Отличен ден за оформяне на резници от рози и люляци за вкореняване. Но не се засаждат този ден.

Луна в зодиакален знак Водолей

18 / Събота / Фаза на намаляваща Луна

Неблагоприятен ден за работа с растения. Време е за почивка и медитация в градината.

Луна в зодиакален знак Риба

19 / Неделя / Фаза на намаляваща Луна

Страхотен ден за плевене на зеленчуковата и цветната градина. Можете да събирате лечебни подправки, да цепите дърва, да косите тревата.

Луна в зодиакален знак Риба

20 / Понеделник / Фаза на намаляваща Луна

Подходящ ден за всякаква дейност в овощната и зеленчуковата градина. Отделете време за цветните лехи. Страхотен ден за косене на трева. Не се полива.

Луна в зодиакален знак Овен

21 / Вторник / Фаза на намаляваща Луна

Посветете деня на оранжерията – откъснете последните домати и чушки. Третирайте отвън с препарати растенията за предпазване от болести и вредители.

Луна в зодиакален знак Овен

22 / Сряда / Фаза на намаляваща Луна

Добър ден за торене, мулчиране на лехи в градината. И е време да се подготвят дърва за огрев за зимата.

Луна в зодиакален знак Телец

23 / Четвъртък / Фаза на намаляваща Луна

Благоприятен период за засаждане на дървета и храсти. Можете да се сдобиете с резници от храсти.

Луна в зодиакален знак Телец

24 / Петък / Фаза на намаляваща Луна

Време е за градинска работа по отношение на картофените насаждения, за да ги предпазите от нашествието от колорадския бръмбар.

Луна в зодиакален знак Телец

25 / Събота / Фаза на намаляваща Луна

Повторете същите дейности като предния ден. Отлично време за наторяване на кореноплодни култури. Откъснете от подправките, за да ги изсушите.

Луна в зодиакален знак Близнаци

26 / Неделя / Фаза на намаляваща Луна

Днес можете да обработвате градината и зеленчуковата градина за предпазване от болести и вредители. Засаждането и поливането на растенията е нежелателно.

Луна в зодиакален знак Близнаци

27 / Понеделник / Фаза на намаляваща Луна

Можете да направите същото като предишния ден, превантивните обработки на растенията ще бъдат полезни. Все още не може да се полива.

Луна в зодиакален знак Рак

28 / Вторник/ Фаза на намаляваща Луна

В оранжерията можете да съберете ранната реколта от домати и краставици и да косите тревата в градината. Не бива да се подрязва нищо.

Луна в зодиакален знак Рак

29 / Сряда / Новолуние

Днес е неблагоприятен ден за градинарство – можете просто да се насладите на почивката си или да планирате бъдещи действия.

Луна в зодиакален знак Рак

30 / Четвъртък / Фаза на нарастваща Луна

Време е да приберете ранната зеленчукова реколта, да намалите тревата и да се погрижите за порасналите подправки.

Градинска работа през юни

Ето списък с най-важните задачи за първия месец на лятото.

  Засадете дървета и храсти. Юни е чудесен месец за засаждане на растителни видове с по-дълбока коренова система. След 10-ти юни вече няма слани, което означава, че можете спокойно да засадите дори топлолюбиви растения. Липсват горещи дни, тоест те ще се развият чудесно.

  Наторете касиса. Това е единственият ягодоплоден храст, който се нуждае от подхранване през юни. Торовете трябва да се прилагат в средата на месеца: разредете 1 литър запарка от лопен (или 500 ml разтвор пилешки тор) в 10 литра вода и поливайте храстите – по 2 кофи на храст.

 Наторете ягодите. Направете това 2 седмици след брането на последните плодове. По това време растенията се нуждаят от органична материя – ползвайте отвара от лопен или пилешки тор. Те се приготвят по същия начин, както при касиса, но количеството е различно 1 литър на растение. Течните органични вещества могат да се прилагат само върху влажна почва, тоест растенията трябва да се поливат добре на ден.

   Подрежете клонките на храстите. Това трябва да се направи по две причини: за запазване на красивия декоративен вид на растенията и за да не създадат семена, чието узряване изисква много хранителни вещества.

   Поливайте градината. Овошките трябва да се поливат 3 пъти по време летния сезон. Първият път е в началото на пролетта, преди да се разтварят пъпките. Последният е преди прибиране на реколтата. Но второто поливане се пада точно през юни извършва се 2 до 3 седмици след цъфтежа.

Количеството вода за поливане зависи от възрастта на дървото:

       до 5 години 5 кофи на дърво;

       от 5 до 10 години 15 кофи;

       над 10 години 20 кофи.

Но ако вали, тогава количеството вода трябва да се намали

Размножаване на растенията.

Юни е най-доброто време за размножаване: както на ягодоплодни, така и на декоративни храсти. Можете да направите това по два начина:

     с леторасли в този случай клонки, без да се режат, се огъват към земята, закрепват се с тел или скоби като се поръсват с пръст;

     с резници те трябва да се вземат от млади издънки и се вкореняват както във вода, така и директно в земята.

Градинска работа през юни

Зеленчуците са по-взискателни и се нуждаят от повече грижи.Списъкът с дейности за тях през юни изглежда така.

       Разредете морковите. Семената им са дребни, така че винаги се засяват сгъстени. Но при такава сеитба нормалните кореноплоди няма да се развият, така че е необходимо да се разредят - разстоянието между растенията трябва да бъде 4 5 см.

       Намалете зелените листа на разсада при доматите. Много е важно да не им позволявате да пораснат, тъй като те изискват много енергия от растенията. Излишните листа, ако останат, на доматите ще узреят по-късно. Направете това веднага щом тези листа се появят по това време е лесно да ги откъснете с ръце, но така че да остане малко от дръжката около 5 мм.

       Поливайте зеленчуците. В началото на растежа те се нуждаят от много влага, така че трябва да се поливат често и правилно. Нормите за вода за основните култури са както следва:

зеле 1,5 литра на брой на всеки 10 дни;

краставици 0,5 л на гнездо веднъж седмично;

домати 1,5 литра на стрък веднъж седмично;

чушки и патладжани 1 литър на стрък веднъж седмично;

тиквички и тиква 1 литър на стрък веднъж седмично;

репички и маруля 5 литра на лехи на всеки 2-3 дни;

моркови и цвекло 5 литра на 1 кв. м. на всеки 2 седмици.

       Мулчирайте лехите с посевите. Това действие има 3 важни функции: намалява броя на плевелите в лехите, предпазва почвата от изсъхване и не позволява на влагата да се изпарява бързо. И ако мулчирате растенията със сено, тогава ще има и допълнителна полза – сеното потиска развитието на болести.

Реколтата през юни

Зеленчуковата градина в самото начало на лятото предоставя репички, зелени култури (маруля, кресон), подправки (магданоз, копър, кориандър). Готовата продукция веднага се прибира, докато е свежа и прясна, за да може да се ползва.

В същото време се появяват, но малко по-късно и първите

ягоди. Те се берат веднага, за да не загният. Също е време и да се откъснат плодовете от орловите нокти, защото те също се развалят.

Народни поличби за юни

Ако вечерта има дъга, тогава през следващите няколко дни времето ще е хубаво.

Колкото по-обилна е росата сутрин, толкова по-добра ще е реколтата.

Звездна и топла нощ за добра реколта.

Колкото по-мъгливо е, толкова по-богата е реколтата от гъби.

Ако славеите пеят цяла нощ непрестанно, значи сутринта ще духа силен вятър.

Колкото повече мравки има около мравуняка, толкова по-добро ще е времето през следващите дни.

Ако глогът цъфти много активно и обилно – очаква се сурова зима.

Често задавани въпроси и отговори

Специалистите в този важен сектор дават следните подходящи съвети.

Как правилно да се поливат зеленчуците?

Важно е да се следват тези основни правила:

       поддържа се еднакво ниво на влажност, тоест не бива да се прекалява при поливане ;

       по-добре е да се полива сутрин, така че горният почвен слой да изсъхне до вечерта това снижава риска от болести по културите;

       водата се излива около корена, но не и върху листата – те трябва да са сухи.

Как правилно да се полива насажденията в град


Назад
01.06.2022