Кога да берем облепиха и полезни рецепти с нея

 

Облепихата е древно чудодейно растение, което представлява голям интерес поради своята красота, богатство на хранителни вещества и биологична активност. Това е вид дърво, което е чудесно за подобряване на почвата. Облепихата съдържа много хранителни активни съставки като витамини, каротеноиди, полифеноли, мастни киселини и фитостероли.

Полезни свойства за здравето

Маслото от облепиха отдавна се използва като естествено средство за лечение на различни заболявания.

Плодовете са с високо съдържание на витамини А, Ц, К и Е. Те също така съдържат значителни количества желязо, калций, магнезий, калий, мед и цинк.

В допълнение, семената и листата на облепиха са богати на фитостероли, растителни съединения, които имат много ползи, включително блокиране на холестерола да навлезе в тялото ви. Това е едно от свойствата на маслото от облепиха, което намалява риска от сърдечни заболявания.

Това масло може да се получи от семената или плодовете на растението и се счита за най-ценния компонент на растението.




Морският зърнастец е с високо съдържание на палмитолеинова киселина. По този начин се смята, че това масло ускорява заздравяването на рани и поддържа кожата ви здрава.

Маслото също е една от малкото растителни храни, които съдържат и четирите омега мастни киселини. Ето защо то е отлично за подхранване и защита на вашата кожа. Като съставка намира приложение в много кремове за ръце и тяло, тъй като е традиционен продукт за грижа за кожата.

То също така насърчава здравето на сърцето и помага за понижаване на нивата на кръвната захар. Маслото от облепиха може да помогне за предотвратяване на диабет и поддържане на нормални нива на кръвната захар.

Също така може да ви помогне да защитите тялото си от инфекции, като засили имунната ви система. Друго полезно свойство е да поддържа здравето на черния дроб. Това се дължи на факта, че маслото съдържа здравословни мазнини, витамин Е и каротеноиди, които предпазват чернодробните клетки от увреждане.

А съединения като флавоноиди и антиоксиданти могат да имат противоракови ефекти.




Как да събираме плодовете на облепиха?

Брането на плодове и извличането на сок е цяло изкуство и имате две възможности.

Ако планирате да берете повече твърди плодове, тогава най-добрият начин да направите това е на ръка. Можете да използвате ръцете си, за да усуквате плодовете от клоните, като ги събирате в контейнер, който няма да позволи на сока от плодовете да изтече.

Вторият метод е по-подходящ за бране на зрели плодове. Ако се опитате да ги вземете с ръце, има по-голяма вероятност да се смачкат и всичко да стане на каша. Ето защо е по-добре внимателно да отрежете клоните на плодовете от дървото. Препоръчително е да направите това равномерно по цялата корона на дървото, така че след резитбата вашето дърво да изглежда спретнато. Всички плодове, останали на дървото, ще бъдат отлична храна за птиците.

Един бърз начин да работите с горски плодове, след като сте ги набрали и донесли у дома, е да ги поставите във фризера.
Твърдите, замразени горски плодове се откъсват много по-лесно от клонките, тъй като не се смачкват в ръцете ви. Този метод е подходящ, ако ще варите плодовете на бавен огън. Ако искате да запазите цели плодове, те ще продължат да се съхраняват перфектно във фризера.




Какво може да се приготви с облепиха?

Най-лесната рецепта за използване на растението е да направите сладко от него със захар или мед. Това ще бъде чудесно допълнение към чая. Но това не е единственият начин да използвате плодовете.




Чийзкейк от облепиха и джинджифил

Съставки:

550 г сирене маскарпоне

135 мл (9 супени лъжици) сок от облепиха

220 г захар

50 г пудра захар

50 г стрък джинджифил, нарязан на ситно

За бисквитената основа:

125 г сладки пълнозърнести бисквити

½ чаена лъжичка смлян джинджифил

50 г масло

В малка тенджера измерете 60 милилитра (4 супени лъжици) сок от облепиха и 60 г захар. Оставете го да заври и разбърквайте, за да се разтвори захарта и варете на слаб огън за 30 минути, докато течността стане гъста. Оставете да изстине.

За да направите бисквитена основа, натрошете пълнозърнестите бисквитки на малки парчета, но не на фини трохи. Във втора малка тенджера разтопете маслото на слаб огън и намажете дъното на тавичка отново с разтопено масло. Добавете натрошени бисквити и смлян джинджифил към разтопеното масло, разбъркайте добре. Изсипете сместа на дъното на формата за торта/тавичка и разстелете сместа докато стегне и охладете, докато приготвяте останалата част от рецептата.

За плънката смесете сиренето маскарпоне, останалата захар и сока от облепиха, пудрата захар и джинджифила.Поставете плънката върху бисквитената основа, накрая залейте с изстиналия сироп от облепиха и разбъркайте.

Поставете внимателно във фризера за поне 6 часа. След това десертът ще е готов за консумация. Ако остане част от него, върнете го веднага във фризера, защото ще започне да се топи и да губи форма.



 

Рецепта за торта от облепиха и моркови

Съставки:

75 мл сок от облепиха (5 супени лъжици)

215 г кафява захар

2 големи яйца

125 мл слънчогледово масло

200 г пълнозърнесто брашно

1 ½ чаени лъжички сода за хляб

2бр ванилия

200 г едро настъргани моркови

175 г стафиди

В малка купа смесете 40 г кафява захар и сок от облепиха и разбъркайте докато захарта се разтвори, след което оставете настрана.

Пригответе 20 см квадратна тава, като я постелете с хартия за печене и загрейте фурната до 170°C. В голяма купа разбийте яйцата и маслото за минута, след което добавете останалите 175 г кафява захар, докато сместа стане гладка и хомогенна. Пресейте брашното, содата и ванилията и ги разбъркайте, преди да добавите стафидите и морковите. Изсипете сместа в подготвената тава и печете 35-40 минути.

Извадете от фурната и с помощта на клечка надупчете тортата и веднага залейте с подлсадения сок, за да се разпредели равномерно. Оставя се настрана докато изстине напълно. Тази торта се запазва добре дори при стайна температура.

Облепихата е полезен продукт, който ще помогне за поддържане на здравето на тялото през цялата година. Така че не се колебайте да се запасите със замразени плодове и да приготвите вкусни десерти и чай..


Назад
22.08.2023