Приготвяне на домашна яхния в автоклав
Приготвяне на домашна яхния в автоклав
Искате ли да научите повече за процеса на приготвяне на домашна яхния с автоклав?
В статията ще намерите точна информация по този въпрос и една невероятна рецепта. Със сигурност, ще бъде от полза за всеки любител на вкусно приготвената домашна яхния в автоклав.
Консервирането на различни видове храна в домашни условия може да се улесни с покупката на автоклав СССР, който се предлага с различна вместимост: 18, 23 или 30 литра.
Какво точно представлява този уред?
Това е запечатан контейнер, който позволява термична обработка на животински и растителни продукти, които са поставени в стъклени буркани с вместимост 0,5 и 0,7 литра. При приготвяне, те запазват своите полезни свойства. Автоклавът е изобретен още през 60-те години на миналия век, но и днес, все още е широко използван, защото много хора са привърженици на здравословното хранене и ценят домашно приготвените консерви.
Как протича процесът на готвене в автоклав СССР?
Принципът на работа на уреда се основава на два постулата, физически и микробиологичен:
По принцип, всяка течност има своя собствена температура на кипене. Всеки знае, че водата кипи при нормални условия при 100°C. Тогава, тя се преобразува в пара и ако нейното кипене продължава дълго време, тя изцяло се изпарява. И в случай на повишаване на налягането в зоната на загряване, се оказва, че и точката на кипене ще се повиши. Тоест, вече при 100 ° C, водата ще се трансформира в пара, но реално и по-голямата част от нея ще е във вид на течност. Следователно, вътре в автоклава парата не излиза, като има и по-високо налягане.
Но това не е всичко…
Отделните видове вредни бактерии издържат на различни температури. Колкото по-висока е температурата, толкова повече микроби умират. Тоест, при 100°C те са напълно унищожени.
Нека да обобщим: принципът на работа на автоклава се базира на факта, че вътре в него, поради налягане, точката на кипене се измества до по-високи стойности, отколкото при нормални условия. Следователно, приготвянето на консервирана храна става при температури, значително надвишаващи 100°C, като това ликвидира всички опасни за човека микроорганизми.
Рецепта за домашна яхния в автоклав: стъпка по стъпка
Ето една лесна рецепта, която практически разкрива всички стъпки за приготвяне на домашна яхния в автоклав.
Ще ви трябват:
- - 1 кг ориз
- - 2 кг свинско месо, което не е с прекалено много мазнина
- - 2 глави лук
- - 2 моркова
- - 1/2 чаша олио
- - 100 г растително масло
- - 2-3 супени лъжици сол
- - смлян черен пипер
- - черен пипер на зърна
- - дафинов лист
- - Вода
Продуктите са изчислени за една доза, тъй като бурканите могат да варират на брой и вместимост: 0,5 или 0,7 литра.
Технологията е следната:
- - свинското месо се нарязва на парчета и се слага в дълбока купа, в която има сол и смлян черен пипер,
- - така се оставя за 60 минути, да попият солта и черния пипер, като добре се разбърква
- - измиват се морковите и се нарязват на кубчета
- - обелва се и нарязва лука на кръгчета
- - морковите и лука се запържват в растително масло до омекване
- - добавят се към месото
- - оризът се изплаква добре, отцежда се от водата и се смесва с месото
- - на дъното на стъклените буркани се слагат подправките, които не са смлени – 3 листа дафинов лист и 5-6 зърна черен пипер
- - нареждат се върху тях месото и ориза до половината на бурканите, но не бива да се натъпкват
- - бурканите се наливат догоре с преварена вода, като се оставят по 2 см до горната част на буркана
- - завиват се капачките и затворените буркани се слагат в автоклава
- - после, в него се налива вода, оставят се 2-3 см до ръба и уредът се затваря
- - автоклавът се загрява до 120°C и се стерилизират бурканите за 40 минути
- - изчаква се да изстинат и се вадят от уреда
Разбира се, че има различни рецепти, но тази е проверена и консервираната яхния е изключително вкусна.
Правила при приготвяне на домашна яхния в автоклав СССР
Винаги следвайте тези правила, ако искате качествена домашна яхния:
- - слагайте единствено пресни продукти
- - всички зеленчуци и месото трябва да са добре измити и без части, които са загнили или наранени
- - желателно е месото да не е прекалено мазно
- - пълнете еднакви по обем и дизайн стъклени буркани
- - затваряйте капака на автоклава херметически
- - устройството работи идеално при предварително зададена температура 110 -120°C
- - процесът на консервиране стартира при 1,5–2 бара, но в хода на работата достига до налягане 3–4 бара
- - за да се предотврати счупването на бурканите, следва налягането и температурата постепенно да се намаляват
- - бурканите, след като напълно изстинат, се вадят внимателно от уреда
Предимства на автоклав за приготвяне на домашна яхния.
Покупката на автоклав СССР е страхотна идея, ако планирате да се заемете с приготовлението на здравословна зимнина.
Нека изброим следните предимствата на използване на уреда:
- Възможност за готвене на различни продукти, включително месо, риба и гъби.
- Наведнъж се зареждат голям брой стъклени буркани.
- Налице е намалено време за готвене, без загуба на вкуса и качеството на продукта.
- Почти автоматична система за термична обработка на хранителните продукти (необходима е минимална човешка намеса).
- Удължава се срока на годност на консервираните храни.
- Поддържа се висока температура вътре за дълго време.
Използването на автоклав СССР в домашната кухня, рязко снижава трудоемкостта на готвенето на домашна яхния и други видове консерви. Процесът отнема кратко време. Устройството, независимо от своята вместимост, не е взискателно към условията на съхранение.
Къде да закупя качествен автоклав за дома?
Можете да закупите автоклав за приготвяне на домашна яхния на достъпни цени в онлайн магазина parnici.bg. Ценовата оферта варира според обема на автоклава. Това е уред, който е изработен от стомана и затова е устойчив на корозия при готвене на хранителни продукти. Производителят препоръчва да се използва на газов котлон, защото е без нагревател. Определено, уредът може да се окаже и добър подарък за приятели или близки роднини. Не забравяйте, че автоклав СССР улеснява приготвянето на консерви и съкращава времето. Важно е винаги да се следват инструкциите за работа, за да може уредът дълги години да служи в едно домакинство.
В онлайн магазина parnici.bg се предлага и още един модел автоклав - Primaterra 17 литра, който също е без нагревател, но с опция да се ползва на различни видове котлони: стъклокерамични, индукционни, електрически и газови. Изработен е от неръждаема стомана и е истинско чудо в приготвянето на натурални и вкусни домашни консерви. И двата автоклава имат един специален бонус –трансформират се в казани за варене на домашна ракия. С оглед на всичко изброено до тук може да обобщим, че автоклавът е незаменим уред в кухнята на всяко домакинство.