Овошките през есента и рецепта за вкусен десерт

 

Дюлята или благородната ябълка, както често я наричат, е ценен плод с много качества. Много сортове дюля са идеални за отглеждане в градината. Растенията са непретенциозни към грижите, но много красиви: през лятото къдрави яркозелени листа и розови цветя радват окото, а през есента златните листа остават на клоните до ноември, запазвайки малък есенен чар.

Дюлята е истински склад за витамини! Умерено сладките, вискозни плодове с богат пикантен аромат съдържат витамини и минерали във високи концентрации, имат противовъзпалителни, фиксиращи, хемостатични ефекти.

Желателно е да засадите дюля на открито място, възможно най-защитено от вятъра, от южната страна на двора или зеленчуковата градина. За предпочитане е на разстояние от 2 метра да има други овощни дръвчета от семейство Розоцветни: круша, ябълка или дюля. Това съседство насърчава кръстосаното опрашване и повишените добиви.

Най-често срещаният метод за размножаване е отглеждането на разсад. Когато купувате разсад от едногодишни растения, внимателно проверете кореновата система, тя трябва да е здрава, цяла, без признаци на гниене. Повечето сортове дюли се засаждат най-добре през есента. Засаждане на разсад от дюля през есента:

В предварително подготвена ямка (дълбочина 40 см, ширина 80 см) и в която няколко дни преди засаждането е нанесен тор, е необходимо да се полива.

Поставете дървена опора в средата на дупката.

Поставете разсада в дупката, изправете корените му.

Напълнете мястото за засаждане с почва, уплътнете добре почвата и я полейте.

Отглеждането и грижата за растение, също не е трудна задача. Дюлята толерира суша, не е взискателна към влажността на въздуха. Дървото е по-устойчиво на студ от много градински овощни дървета. Оптималната средногодишна температура е 8-9 градуса.

 

Грижата за дюлята е преди всичко навременно подрязване, поливане и подхранване на растенията, които са необходими за получаване на благородна, вкусна реколта. Ако отрежете клоните за разсад наполовина или една трета, корените ще се развият по-бързо. Подрязването се извършва на няколко сантиметра над бъбреците. Също така, за засилено развитие на кореновата система, можете да премахнете някои от листата.

 

 

Нарът расте и цъфти на всякакви почви, дори каменисти и песъчливи. Културата не се развива само в солени и блатисти райони. Плодовете преживяват много по-добре суша. Освен това, той дори я "обича". Мястото, където се планира да бъдат засадени плодните дръвчета, трябва да бъде добре осветено, защото всяка сянка влияе негативно на плодовете. Дърветата също трябва да бъдат защитени от студени ветрове. На бедни почви е по-добре да следвате схемата на засаждане 4x2m, а на плодородни почви - 5x2m или 5x3m, което ще помогне за отглеждането на по-силни храстовидни дървета.

 

Когато отглеждате нарове у дома, си струва да изкопаете дупка с ширина 0,6 метра, дължина и дълбочина и да поставите 10-сантиметров слой трева и горния (най-плодороден) слой земя на дъното му.

 

Струва си да се отбележи, че е неприемливо да се прилагат торове от всякакъв вид в ямите, предназначени за засаждане на дръвчета.

При засаждане на нар трябва да се има предвид, че за покриваща форма, растенията се засаждат с наклон 45-60 ° на юг. Други градинари покриват клоните на нара през зимата с чул. Като се има предвид, че това растение е широколистно, устойчиво на замръзване, е лесно да бъде покрито с чул.

Можете да разчитате на високи добиви, ако спазвате следните правила:

·         Умерено поливане.

·         Постоянното наличие на сухи листа и трева под храста.

·         Редовно и достатъчно поставяне на минерални торове и органични вещества.

·         Ежегодно подрязване на стари, удебеляващи, болни клони.

·         Компетентно оформяне на короната.

·         Подмладяваща резитба на всеки 25 години.

·         Защита на корените и надземните части от измръзване.

Профилактично пръскане срещу болести и неприятели.

 

 

В почти всяка градина може да намерите красиви ябълкови дървета, които не само са богати на вкусни плодове, но и цъфтят красиво през пролетта.

Засаждането на ябълкови дръвчета през есента осигурява максимална възможност за вкореняване на младите култури. Обикновено, разстоянието между редовете за засаждане е 3-4 метра, а между съседните дървета 1-1,5 м. Засаждането е както следва:

·         Дупките се правят с желаната честота, размерът им трябва да отчита диаметрите на кореновата система на дървото. Обикновено е 0,5 m.

·         В дупката се излива вода, а на дъното се поставят торфено-дестилационна смес и фосфорно-калиеви торове.

·         След това, там се поставя дръвчето и се покрива с почва.

·         Накрая, задължително се извършва обилно поливане на всяко дърво.

·         За защита и по-добра стабилност на дърветата се монтират опорни перголи. Важно е да се наблюдава често поливане. В ранните години това се прави по-често, след това малко по-рядко. Монтиранетона автоматизирана система за капково анпояване се счита за оптимално.

Дърветата се третират със специални инсектициди, в противен случай насекомите значително ще намалят добива или напълно ще съсипят по-голямата част от градината.

 

 

 

За успешно засаждане на разсад ще ви трябва следното оборудване: лопати, кофи, лейки, градински колички, гребла и други. Доброто и издръжливо оборудване ще осигури безпроблемно засаждане и ще помогне при грижите за дърветата (както за млади овошки, така и за многогодишни дървета).

 

https://parnici.bg/rchni-gradinski-instrumenti/

 

 

Имате градина, пълна с красиви дървета, но какво може да се приготви от плодовете? Предлагаме Ви рецепта за вкусен десерт от дюли с ябълка.

Ще ви бъдат необходими:

·         1,5 кг дюли

·         1 кг захар

·         2 зелени ябълки

·         2 супени лъжици канела

·         сок от половин лимон

·         1 шушулка ванилия

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте дюлите и ги обелете. Отрежете ги наполовина. Извадете сърцевините. Увийте извадените семена от дюля и карамфил в марля, завържете.

2. Залейте дюлята и ванилията с вода (да покрие плодовете) и варете 15 минути. Внимателно прехвърлете готовите дюли и ванилията в дълбок съд за печене.

3. В тенджера смесете 250 г захар с лимонов сок и при непрекъснато бъркане пригответе карамела до златисто кафяво. Гледайте внимателно, ако карамелът стане тъмнокафяв, значи сте го преварили и ще горчи.

4. Пригответе сиропа. В половината от течността, в която са се варили дюлите, разтваряме 750 г захар, добавяме карамела и разбъркваме.

5. Залейте дюлите със сироп, покрийте с фолио и печете в предварително загрята до 150 градуса фурна за час и половина.

6. Пригответе ябълков пълнеж. Обелете ябълките, настържете ги на едро ренде.

7. Задушете ябълките, като добавите 2 с.л. супени лъжици захар и 2 чаени лъжички канела на средна температура за 5-10 минути.

8. Напълнете готовите дюли с ябълков пълнеж.

Сервирайте обилно със сироп!


Назад
18.10.2022