Смокинята - плодът на дълголетието

Смокинята се отглежда като храст или като дърво, което може да достигне височина до 8 метра. Култивирането на смокиня кара дървото да дава плодове от 2-рата година след засаждането, въпреки че първата ефективна реколта се получава едва след 4-5 години. В климатичните условия на нашата страна, смокините предлагат от юли до септември.

Преди да се пристъпи към същинското засаждане трябва много внимателно да се избере най-подходящото място. Трябва да се вземат предвид изискванията на вида спрямо климатичните фактори. Тъй като е претенциозна към топлина и чувствителна към измръзване, за предпочитане е районът да има температури през зимата, които рядко падат под -15 градуса по Целзий.

Земята трябва да е слънчева, с южно изложение, може да е равна или с наклон 10-12%. В дворовете, слънчевата земя трябва да бъде защитена от стените на сгради или огради, за да се запази топлината, излъчвана от тях през нощта.

Смокинята не е претенциозна към почвата, но реагира добре при внасяне на органични и химически торове в зависимост от степента на обезпеченост на почвата с хранителни вещества. Почистването на терена се извършва на дълбочина 40-50 см, за да се създадат условия за развитие на кореновата система.

Засаждането се извършва през пролетта, възможно най-рано, преди началото на вегетацията. В градините край къщата най-подходящото разстояние е 4 м между редовете и 3-4 м между растенията.

 

 

 

Ако климатичните условия налагат опазване на смокинята през зимата, резниците се засаждат наклонено, по посока на реда. При засаждане на всяко растение се прилагат 2-5 kg ​​пясък, 20 g суперфосфат, 20 g калиева сол. Ямките се запълват с почва, примесена с горните торове, притъпкват се добре с крака, поливат се 5-6 л от растението. След проникване на водата в почвата се прави постеля от 20-25 cm, която се поддържа през вегетационния период, докато издънките станат 30-40 cm.

Оформянето на стъблото се извършва след засаждане (преди поливане) на 60-70 см, съкращава се при дървета или на 20-25 см ако смокинята е във вид на храст. Смокиновият храст е предпочитан в по-студените райони, тъй като позволява лесна защита през зимата. Има 5-7 разклонения, които започват от дъното и се разклоняват от втори и трети ред. Храстът е дълъг 2-2, 5 м, осигурява лесна поддръжка, както и прибиране на реколтата. При измръзване, храстът лесно се възстановява чрез издънки.

Дървовидната система се състои от централна ос с 1-2 етажа с 3-5 основни клона. Разклоняват се на клонове от II и III ред. По-големите клони не се оставят, тъй като са слабо продуктивни.

Ако се цели голяма реколта през юли, едногодишните разклонения не се съкращават, а само на рядко. Ако есенната реколта трябва да е голяма, клоните от предходната година се съкращават с 1/3 или 1/2 от дължината им.

 

Поливането на културата се извършва само когато климатичните условия го налагат, като смокинята е чувствителна към излишната вода в почвата.

Ниската устойчивост на смокинята на температури от -12 или -15 градуса по Целзий налага нейното опазване. По-чувствителните млади растения задължително ще се предпазят през зимата. Растенията, отглеждани под формата на храст, могат да се навеждат до нивото на земята или да се държат във вертикално положение. Клоните се огъват внимателно и се закрепват с куки, на 20-30 см се поставя пласт слама, кокина, сламен тор. В по-топлите райони те могат да бъдат покрити с рогозки и полиетиленово фолио. В по-студените райони се препоръчва да се зарови, като се покрие с 10-15 cm дебел слой пръст, което осигурява гарантирана защита.

Трябва да се работи внимателно, за да не се счупят цветните пъпки или да се окопава по-рано, за да се избегне излюпването на пъпките, заровени в земята. Защитата се извършва късно през есента след окапване на листата и узряване на дървесината. За да се увеличи устойчивостта на растенията, трябва да се тори с фосфор и калий.

 

Във всички райони на страната ни смокиновите дървета трябва да се пазят през зимата. Затова трвбва да се отглеждат видовете, които са се доказали като по-устойчиви на замръзване.

 

Интересни факти за смокините:

·         Те трябва да се консумират в рамките на 6 часа след като бъдат набрани, противен случай смокините ще се развалят. Ето защо още в древността хората са се научили да сушат смокини.

·         Сушените смокини са изключително питателен продукт . Не напразно войниците на Александър Велики се запасявали с тях, тръгвайки на битка.

·         Калоричното съдържание на смокините на 100 г сушени плодове е 257 kcal. От тях протеините представляват 12,4 kcal, мазнините - 7,2 kcal и въглехидратите - 231,6 kcal.

·         В смокините има много захари. Плодовете на някои сортове могат да съдържат до 70% глюкоза и фруктоза.

·         Витаминният състав на смокините спрямо съдържанието му в пресни и сушени плодове е различен.

·         Така при сушенето на смокините се губят някои витамини (C, B5), докато съдържанието на други, напротив, се увеличава.

·         Сред минералите в смокиновите плодове са:

калий;

калций;

магнезий;

желязо;

фосфор.

натрий

·         По количество на полезния калий смокините са шампиони и отстъпват само на орехите.

·         Неузрелите смокини не трябва да се ядат. Те съдържат много каустичен млечен сок. Това "мляко" се използва за премахване на брадавици и лечение на акне.

·         Рекордното съдържание на калий прави смокините особено ценен продукт за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Ако имате голямо количество смокини и се чудите какво да ги правите, ето Ви една лесна рецепта за сладко с цели смокини.

Необходими продукти:

  • ·         2 кг смокини,
  • ·         1 кг захар,
  • ·         200 мл вода,
  • ·         1 чаена лъжичка лимонена киселина
  • ·         По желание може да добавите орехи

Измийте смокините добре и премахнете тяхните дръжки. В подходяща по големина тава или тенджера сложете захарта и водата. Включете котлона и оставете да заври. След това варете на тих огън, за да не загори сладкото.

Бърка се непрекъснато, докато се разтопи захарта и сладкото заври. Варете 4-5 минути и добавете лимонената киселина. Разбъркайте и сложете целите смокини вътре.

Варете смокините до получаване на желаната гъстота, като разбърквате от време на време.

Не забравяйте, че след като изстине сладкото ще се сгъсти още.

 

Разпределете сладкото в бурканчета, докато е още горещо. Варете бурканчетата 7-8 минути (след като водата заври), изваждете ги и ги обърнете с капачката надолу докато изстинат напълно.

 


Назад
16.08.2022