Впечатляващите ползи за здравето предоставяни от магнолията

Впечатляващите ползи за здравето предоставяни от магнолията

 

 

Магнолията е високо ценена заради красивите си едри цветове. Те са нейно основно декоративно качество и я превръщат в истинско бижу за градината. Произходът на рода ни отвежда в Източна Азия и Северна Америка, дори в северните части на Африка. По европейските територии (Централна Европа) тя се е срещала много отдавна - преди ледената епоха, и днес вече не е естествено разпространена.

 

Много видове и хибриди магнолия се отглеждат като декоративни растения по целия свят. Азиатските представители са листопадни дървета и храсти и цъфтят на пролет, докато американските са повече вечнозелени и цъфтят през лятото.Цветовете на дървото стърчат по върховете на скъсените клонки и изглеждат като копринено гланцирани чашки, оцветени в снежнобяло, розово до рубин и наситено червено, червено-лилаво и жълто. Имат форма на звездички. Чашелистчетата им са недиференцирани. Тичинките им са спираловидно подредени.

 

 

Химичен състав на магнолия

Магнолията съдържа етерично масло (до 3%), органични киселини (винена, лимонена, ябълчена),захар (около 1,5%); витамини С и Е, микроелементи (мед, желязо, цинк, силиций, манган, никел и сяра, титан, молибден, сребро), базови масла.

Употребяват се всички части на растението, включително кора и семена.Ароматната кора на дървото съдържа магнолол, хонокиол, 4-О-метилхонокиол и обоватол.Плодовете и кората на магнолията съдържат масло.В листата на магнолията има гликозиди, етерично масло, карбонилни съединения, феноли, цитрал и цинеол.

 

 

 

 

 

 

Лечебни свойства и приложение на магнолия

Растението намира приложениевмедицината, козметиката, ароматерапията, флоралната декорация.

Как сами да си приготвите отвара против косопад? В литър кипяща вода се слагат 3 супени лъжици листана магнолия, оставят се за 1 нощ, след това се изплаква косата.

 

С лечебна цел се прилага припростуда, измръзване,  чревни разстройства,задух,нервно-напрежение,раздразнителност.

 

 

 

 

Тинктура от магнолия за високо кръвно налягане - лесен начин на приготвяне.

  • 1 част от 70% алкохол се смесва с 1 част листа от магнолия в стъклен съд с капак.
  • Така трябва да стои 2 седмици на тъмно място, и след това се прецежда и се слага в шише с тапа.
  • Пие се 2-3 пъти на ден по време на хранене – 20 – 30 капки тинктура, разтворена в кафена чашка вода.

  

 

Реално магнолията е не само красива, но и полезна за здравето ни.

 

 

Любопитно..

 

Дърветата магнолия са използвани за добив на дървен материал в североизточните гори на САЩ.

 

Магнолията притежава стимулиращи и тонизиращи организма свойства. В практиката на китайските лечители препаратите от кората на магнолия се използва за лечение на гастрит, спастичен колит, миастения гравис.

 

Магнолиите се използват като храна от ларвите на някои видове пеперуди, включително гигантският леопардов молец.

 

 

 

Назад
29.06.2022