Защо през август пиперът не расте добре?

 

 

Често през август градинарите се оплакват, че пиперът напълно е спрял да расте и започват да го подхранват интензивно. Обикновено това не се дължи на липса на хранителни вещества в почвата. Причината е липса на топлина, защото той идва от тропическа Централна Америка.

Факт е, че докато времето е студено, хранителни вещества не са достъпни за растенията. Минералите се натрупват в почвата и могат да достигнат опасни за растенията концентрации. Но ако дневната температура е 26–28 ° C, през нощта не е по-студена от 18 ° C, а почвата е умерено влажна, тогава растенията е по-добре се подхранват с комплексен тор. Ето защо винаги трябва да се помни, че при отглеждане на пипер и най-доброто подхранване не може да замени липсата на топлина.

   

И по-нататък. В оранжерията за пипер не трябва да се използват торове, съдържащи хлор, които растението не понася добре. Факт е, че на открито хлорът постепенно се измива от дъждовете, от обработваемия слой и попада в дълбоките хоризонти на почвата. Но в оранжерийната почва това практически не се случва и хлорът постепенно се натрупва в обработваемия слой.

 

По това време са ефективни и листните торове, които трябва да се извършват само при облачно време, сутрин или вечер. В този случай концентрацията на хранителния разтвор не трябва да бъде по-висока от 0, 25%. И разбира се, стимуланти за растеж на базата на органични киселини, също ще помогнат на растенията да излязат от стресово състояние.

 

                   

 

 

Развитието на растенията трябва да продължи и през този месец

 

Пиперът има вдървенели стъбла. В същото време те са много крехки и лесно се чупят от натоварването с плодове, дори и при небрежно докосване. Следователно високите сортове трябва да бъдат вързани към кол или пергола, още 10-12 дни след засаждането на разсад. За да направите това, растението трябва да бъде завързано хлабаво с долната примка на канап под първия клон, а основните 2 стъбла да бъдат вързани към перголата на отделни канапи.              След образуването на 9–11 листа, на растението се появяват 2–4 странични издънки от първи ред. От тях трябва да се изберат 2-3 от най-силните издънки, които ще създадат скелета на растението, а останалите, по-слабите, да се прищипят върху едно листо. В бъдеще дръжките на пипера се формират вертикално или във "V"-образна система.

Внимание! Всеки скелетен клон се връзва поотделно и след това, ако е необходимо, внимателно се усуква. Сортовете джуджета се привързват към колчета веднъж или се оставят напълно без връзване и усукване. Между скелетните леторасти, на мястото на отделяне се образува цветна пъпка от която се развива цвят. Това цвете, както и пъпките на следващите развили се цветчета, трябва да бъдат отстранени възможно най-рано, за да не пречат на развитието на растението.

Когато скелетните издънки започнат да се разклоняват, е необходимо да се избере най-силната издънка във всеки следващ възел на разклонение и да се остави като заместваща издънка. Друга, по-слаба издънка трябва да се прищипе след първия лист, оставяйки върху него един плод. Това трябва да се направи и с всички последващи разклонения.

Освен това на всеки 3-5 дни трябва да се отстранят всички безплодни издънки, листа и странични издънки, растящи под точката на разклоняване на главното стъбло. Докато издънките растат, те редовно се усукват около канапа. Също така е необходимо да се премахнат всички цветчета и пъпки, които се образуват преди първото разклоняване на основното стъбло.

 

Трябва ли да бъде премахната точката на растеж?

 

В периодичните издания за отглеждане на пипер понякога има съвети за формиране на компактен храст с добре развити издънки, премахване на върха на главното стъбло от разсада, когато разсадът достигне височина 20-30 см. Според авторите на тези публикации, прищипаните растения започват активно да се разклоняват.

Но има и друга гледна точка, че растенията не трябва да се прищипват на етап разсад. Прищипването на върха е необходимо само ако видите, че плодовете, които са поставени върху растението, няма да имат време да узреят до края на вегетационния период. След това, за да се ускори узряването на плодовете на пипера, 4-5 седмици преди края на вегетационния период, се прищипват върховете на скелетните издънки, спирайки растежа им. След това растението преразпределя потока от сокове към пълнежа на плодовете.


Премахване на долните листа и част от цветята

 

 

Размерът и качеството на реколтата се повлияват благоприятно от редовното отстраняване на по-ниските стареещи и особено пожълтели или болни листа, тъй като стават паразитни. По-добре това да се направи в слънчева сутрин, така че раната на стъблото да зарастне бързо. Листата на растението започват да се отстраняват, когато първите плодове достигнат етапа на техническа зрялост на първата четка. И докато този етап бъде достигнат от първия плод на втората четка, всички листа до първата четка трябва да бъдат напълно отстранени и да започне отстраняването на листата под втората четка. Може да се премахнат 1-2 листа наведнъж. Последното премахване на листата се извършва 5-6 седмици преди последната реколта от плодове. Едновременното отстраняване на много листа може да доведе до силно напукване на плодовете поради рязко намаляване на изпарението на влага.

 

 

 

 

 


Назад
08.08.2022