Чушкопеци

 

В края на август и началото на септември цяла България мирише на печени чушки – време е за приготвяне на зимнина и вкусни ястия. Този апетитен аромат се носи от почти всяка къща. И това се дължи на един семпъл уред за пържене на пипер. 

Наистина пазарите през август и септември са пълни с пипер. Той е в основата на много български ястия. Печените чушки се заливат с олио и оцет, а после се овкусяват с чесън. Могат да се пълнят и се получава чушка бюрек. Също има и безброй рецепти за зимнина с печени пиперки. Като цяло българската кухня е немислима без тях.

 

Чушкопеци – какво е интересното при тях?

 

Няма никъде в света такъв шедьовър на инженерната мисъл като чушкопека. Обикновено чушките се пекат на скара или във фурната. Уредът за печене на чушки е едно от нещата, които България е дала на света. Лесно и бързо с него става тяхното изпичане. Но чушкопекът за българите не е просто домакински електроуред. Той е и символ на постиженията на българския социализъм, когато се налага като „цар на кухнята“.

Налични са варианти за една или за три чушки. Самият уред представлява цилиндър, в който след като загрее, се поставят чушките, за да се изпекат.

 

Уред за чушки - кой го изобретява?

 

Инж. Николай Пиперков от Велико Търново е авторът на това българско чудо от времето на социализма.  Неговото изобретение се ражда в един гараж през далечната 1974 г. Отначало е имало единичен уред за чушки, а после се появяват двойни и тройни на цена до 20 лева. С ползването на чушкопеци приготвянето на пипера става само за 5 минути. Устройството е елементарно – състои се от един цилиндър, който се загрява на ток и вътре се поставят чушките, за да се изпекат.

 

Емблематичният български уред за пържене на пипер няма аналог в света до днес. 

 

Солидният и тежък черен цилиндър с капак и отвор за  пипера точно в средата става изключително търсен и популярен. През 2009 година чушкопекът води класацията за най-революционното българско изобретение от XX век.

Днес този уред за чушки се ползва активно в края на летния сезон. Наистина българите консумират печени чушки в огромни количества. Чушкопекът е удобен също за топлинна обработка на люти чушки, патладжани, тиквички и картофи. 

 

Как се използва?

 

Уредът е много е лесен за използване. Ето инструкциите:

  1. 1. Включете чушкопека в контакт (ако използвате устройството за първи път след покупката - първо, разбира се, измийте го старателно, избършете го на сухо и го оставете да се загрее за 10-15 минути, в противен случай първата партида от вашия пипер ще има неприятен вкус)
  2. 2. Оставете да се нагорещи. Ще отнеме 5-7 минути.
  3. 3. Използвайки специалната стоманена кука, включена в комплекта, повдигнете капака - за да не се изгорите.
  4. 4. Сложете измитите чушки, добре подсушени, без семки с върха надолу. Чушката се пече цяла, необелена.
  5. 5. Затворете капака.
  6. 6. Изчакайте 5 минути. Прозрачната кора на чушката трябва да бъде леко овъглена.
  7. 7. Отстранете капака и отстранете чушките, като ги поставите в  съд с капак.
  8. 8. Междувременно сложете следващата порция пипер в чушкопека.

 

В България къде може да се закупи чушкопек с високо качество и на добра цена?

 

В онлайн магазина Parnici.bg се предлагат уреди за печене на чушки, които са направени от стомана, марка Rubino. Тяхната гаранция е 24 месеца. Те са в черен цвят с капак и дръжка.

Представяме ви спецификацията при двата модела:

 

Параметри

Rubino 1200 W

Rubino 1600W

Мощност      

1200 W

1600 W

Захранване

220  V

220V

Вместимост

единичен

троен

Тегло

3.20 кг

4.2 кг

Ширина

22 см

25 см

Височина

30 см

32 см

Цена

27 лв

30.50 лв

Прочети повече