Казан за ракия Казанджия Рила с печка на дърва (обръщащ)
Общи | |
Производителност | 4 л/час |
Тип охлаждане | непроточно |
Дебелина на метала | мм |
Вътрешен диаметър на гърло | см |
Обем на резервоар | 40, 60, 80, 100 л |
Материал на казан | Серпентина от мед, Резервоар от мед |
Обем на охладител | 330 л |
Комплект | |
Термометър | да |
Сухопарник (за допълнително пречистване) | не |
Маркуч | м |
Бъркалка | не |
Печка на дърва | не |
Кран за източване | не |
Воден дефлегматор | не |
Габаритни размери и тегло | |
Височина на резервоар | см |
Височина на кулата | см |
Дължина | см |
Широчина | см |
Диаметър на резервоар | см |
Тегло | кг |
Височина на охладител | см |
Диаметър на охладител | см |
Казан за ракия Казанджия "Рила" с преобръщащ механизъм и печка на дърва.
Меден казан:
Казанът е вграден в камината, като има допълнително обръщащ механизъм, за по-лесно почистване. Продукта се произвежда по традиционна технология от мед с чистота 99.99%. Обема на казана може да бъде 40, 60, 80 и 100 литра. Като полезния обем е около 80% от общия.
Кула (капак)
Купола на казана за ракия събира алкохолните изпарения, които идват от материала (джибрите) и се насочват към съединителната тръбата (лула), след което постъпват в охладителя. Изработен е от висококачествен меден лист с крушовидна форма. На кулата е монтиран биметален термометър, който се използва за наблюдение на температурата в казана. Връзката между кулата, казана и тръбата се прави чрез система за запечатване с вода.
Печка (пещ)
Изцяло изработена от стоманен лист с дебелина 1,5 мм, с подсилени ръбове, вратичка с резе и чекмедже за пепел. Печката разполага с три крака, осигурявайки необходимата стабилност на казана. Боядисана е със специална боя, издържаща на висока температура.
Обръщащ механизъм (люлка)
На печката е монтиран и преобръщащия механизъм, с помощта на лост монтиран на казана той лесно може да се обърне, като по този начин се улеснява почистването му и отделянето на твърдите остатъци след процеса на варене.
Свързваща тръба (лула)
Това е тръбата свързваща кулата на казана и охладителя. Тя е изработена от мед тръба, с дължина 1300 мм и диаметър 28 мм. И служи като предварително охлаждане, в което парата започва да се охлажда. Свързването на тръбата с кулата и охладителя се прави чрез система за запечатване с вода.
Охладител
Охладителя е резервоар за вода, направен от поцинкована (стандартна) или неръждаема стоманена ламарина с дебелина 0,5 мм и общ капацитет от 330 литра. В съда се намира серпентина от медна тръба с 5 нишки. Долния край на серпентината излиза от охладителя и от нея тече готовия алкохолен дестилат. За максимална кондензация на алкохола, температурата на водата за охлаждане не трябва да бъде по-висока от 25° С. На повърхността на водата, изтичаща от охладителя тя трябва да достигне не-повече от 60°С. Затова по време на процеса на дестилация трябва да се контролира температурата и ако е необходимо, да се долива студена вода. По същото време през преливната тръба на охладителя изтича топла вода. В дъното на охладителя е разположен кран, за изпускане на водата след приключване на варенето на ракия.