Казан за ракия Казанджия Традиция с бъркалка и печка на дърва
Общи | |
Производителност | 4 л/час |
Тип охлаждане | |
Дебелина на метала | мм |
Вътрешен диаметър на гърло | см |
Обем на резервоар | 60, 80, 100 л |
Материал на казан | Серпентина от мед, Резервоар от мед |
Обем на охладител | 330 л |
Комплект | |
Термометър | да |
Сухопарник (за допълнително пречистване) | не |
Маркуч | м |
Бъркалка | да |
Печка на дърва | да |
Кран за източване | да |
Воден дефлегматор | не |
Габаритни размери и тегло | |
Височина на резервоар | 140 см |
Височина на кулата | см |
Дължина | см |
Широчина | см |
Диаметър на резервоар | см |
Тегло | 56 кг |
Височина на охладител | 140 см |
Диаметър на охладител | 73 см |
Казан за ракия Казанджия "Традиция" с бъркалка и печка на дърва.
При процеса на дестилация протичащ в казана за ракия, от алкохолната ферменация на плодовата каша, която може да бъде от всякакви плодове, например сливи, круши, кайсии, грозде и така нататък, получаваме алкохолен дестилат с високо качество, заради използването на медни детайли в конструкцията.
Меден казан:
Казанът е вграден в камината. Продуктът се произвежда по традиционна технология от мед с чистота 99.99%. Обемът на казана може да бъде 60, 80 и 100 литра. Полезният обем е около 80% от общия.
Бъркалка:
За да се предотврати загарянето на материала, казанът е снабден с бъркалка. Тя е изработена от месингови и хромирани елементи, устойчиви на действието на органичните киселини, откривани в казана по време на варене. Чрез завъртане на дръжката, се предотвратява загарянето на материала, като допринася за по-равномерно нагряване и намалява образуването на пяна и кюспе по време на процеса на дестилация. Бъркалката трябва да се върти периодично, на всеки 5-6 минути, с по няколко оборота. При завъртане на миксера рискът от загаряне почти не съществува.
Кула (капак)
Купола на казана за ракия събира алкохолните изпарения, които идват от материала (джибрите) и се насочват към съединителната тръбата (лула), след което постъпват в охладителя. Изработен е от висококачествен меден лист с крушовидна форма. На кулата е монтиран биметален термометър, който се използва за наблюдение на температурата в казана. Връзката между кулата, казана и тръбата се прави чрез система за запечатване с вода.
Печка (пещ)
Изцяло изработена от стоманен лист с дебелина 1,5 мм, с подсилени ръбове, вратичка с резе и чекмедже за пепел. Печката разполага с три крака, осигурявайки необходимата стабилност на казана. Боядисана е със специална боя, издържаща на висока температура.
Свързваща тръба (лула)
Това е тръбата свързваща кулата на казана и охладителя. Тя е изработена от мед тръба, с дължина 1300 мм и диаметър 28 мм. И служи като предварително охлаждане, в което парата започва да се охлажда. Свързването на тръбата с кулата и охладителя се прави чрез система за запечатване с вода.
Охладител:
Охладителя е резервоар за вода, направен от поцинкована (стандартна) или неръждаема стоманена ламарина с дебелина 0,5 мм и общ капацитет от 330 литра. В съда се намира серпентина от медна тръба с 5 нишки. Долният край на серпентината излиза от охладителя и от нея тече готовият алкохолен дестилат. За максимална кондензация на алкохола, температурата на водата за охлаждане не трябва да бъде по-висока от 25° С. На повърхността на водата, изтичаща от охладителя тя трябва да достигне не повече от 60°С. Затова по време на процеса на дестилация трябва да се контролира температурата и ако е необходимо, да се долива студена вода. По същото време през преливната тръба на охладителя изтича топла вода. В дъното на охладителя е разположен кран, за изпускане на водата след приключване на варенето на ракия.