Оранжерии

Оранжерия Primaterra Standart
Цена от: 890.00 лв
Оранжерия Primaterra Standart Box
Стара цена: 890.00 лв
Цена от: 790.00 лв
Оранжерия Primaterra Plus
Цена от: 1 050.00 лв
Оранжерия Primaterra Plus Box
Стара цена: 1050.00 лв
Цена от: 950.00 лв
Оранжерия Primaterra Premium
Цена от: 1 210.00 лв
Оранжерия Primaterra Fiorista
Цена от: 1 340.00 лв
Оранжерия Primaterra Light Plus
Цена от: 890.00 лв
Оранжерия Primaterra Premium Box
Цена от: 1 110.00 лв
Оранжерия Primaterra Light
Цена от: 790.01 лв
Оранжерия Primaterra Maxi
Цена от: 1 799.00 лв
Оранжерия Primaterra Professional
Цена от: 7 500.00 лв
Оранжерия 6 м2 (2х3х2метра)
Стара цена: 275.00 лв
Цена: 239.00 лв

Препоръки за избор на оранжерии и парници

 

Съвременните оранжерии и парници ще ви помогнат да получите добра реколта на закрито от различни култури. Важно е да разберем какви рискове за растенията преобладават в нашата климатична зона в България и да купим оранжерията, която най-добре комбинира цена, предназначение и технически характеристики.

 

Видове модерни оранжерии

Те се делят на различни видове според определени критерии:

 1. 1. По местоположение биват:
 2.   а) самостоятелно функционираща;
 3.   б) оранжерия за градината.
 4. 2. По тип структура:
 5.   а) рамкови;
 6.   б) безрамкови.
 7. 3. По форми – двускатни, едноскатни, аркови, тунелни и др.,
 8. 4. По предназначение – домашни, колективни, професионални и т. н.;
 9. 5. Със и без отопление;
 10. 6. По тип покривни материали;
 11. 7. По размери;
 12. 8. По вид технология за отглеждане на растенията – почвена, хидропонна, аеропонна и пр.
 13. Към съвременните фабрично сглобени конструкции може да се добави различно оборудване. Например, автоматика за напояване и микроклимат, за вентилация или торене, отоплителни тела и други полезни прибори и системи. Преди да изберем каква оранжерия да си купим, трябва внимателно да изчислим икономическите ползи.

 

 

Оранжерия за градината

 

Любителите-градинари често имат нужда от по-скромен тип оранжерия, която напълно задоволява техните нужди. Между полупрофесионалните и професионални оранжерии и тези, предназначени за домашното или вилното стопанство няма особени разлики – те са главно в размерите, съответно в цените. 

 

Видове парници

 

По мобилност парниците биват преносими и стационарни, по рамка – устойчиви и адаптивни, по форма – едноскатни, двускатни, аркови. По покритие – използват същите материали както оранжериите, а освен това нетъкан текстил и полиетилен (найлон). 

 

Основни предимства на поликарбонатната оранжерия

 

През последните години поликарбонатът става все по-популярен и започва да изпреварва стъклото като основен вид в оранжерийните конструкции.

 

Изолационни свойства

 

Най-важният аспект на поликарбоната е, че той осигурява по-добри изолационни свойства от конвенционалното стъкло. Поликарбонатните листове задържат топлината по-добре, което означава, че като цяло гарантират по-висока средна температура. Това качествено подобрено задържане на топлина е ключът към цялостната ефективност на съоръжението.

 

Дългосрочност

 

Специалните свойства на поликарбоната се крият и в способността му да се противопоставя по-добре на амортизация. Освен това, е по-здрав от стъклото.

Стъклото, от друга страна, изисква много внимание при поддръжката и определени професионални умения при монтажа на конструкцията, поради което работата по изграждането и ремонта на стъклена оранжерия обикновено се извършва от специалисти.

 

 

Нечуплива оранжерийна конструкция

 

За разлика от стъклото, поликарбонатният лист може да издържи на удари от футболни топки, чакъл и дори малки камъни без счупване или други признаци на повреда. Оранжерията от поликарбонат е идеалният избор, ако имате деца или внуци, които обичат да играят с топка в градината. Издържа 100 и повече кг/кв. м снежно натоварване.

 

Разсейване на светлината и UV-защита

 

Тъй като пластмасата е по-дебела от стъклото, тя дифузира по-лесно, което означава, че светлината ще се разпространява по-равномерно в цялата оранжерия. Това е голямо предимство за отглеждането на растенията, тъй като всички площи са почти равномерно осветени. В допълнение, поликарбонатът притежава UV-филтър, което означава, че ще предпази растенията от прекомерно излагане на вредните ултравиолетови лъчи.  Удълженият вегетационен период ще ви позволи да съберете повече зеленчуци и плодове.

 

Форми и размери

 

Допълнително предимство на оранжериите от поликарбонат е разнообразието им от форми и размери, съответно цени. Няма да е трудно да намерите оранжерии, които да отговарят на вашите специфични изисквания за качество и размер.

 

Монтаж и ремонти

 

Друго голямо преимущество на оранжериите от поликарбонат е, че може да бъдат инсталирани сравнително бързо. Дори и да имате минимални строителни умения, обикновено отнема по-малко от един ден, за да сглобите един модул. Стъклена оранжерия с подобен размер ще изисква доста повече време и усилия, тъй като нейното сглобяване е много по-сложен процес.

 

Поликарбонатният лист по-лесно се инсталира и заменя при повреда. Ако сте собственик на оранжерия от поликарбонат, можете сами да извършвате непланирани ремонти, без да се страхувате от счупване на елемент в конструкцията.

Прочети повече