Автоклав СССР 24 литра

Няма оценка
Стара цена: 201.00 лв
Цена: 180.90 лв
Характеристики
Работи на газов котлон
Материал на изделието стомана
t° на стерилизация 110-120 С°
Работно налягане 0,32-0,39 MPa
Предпазен клапан да
Налягане за отваряне на клапана за предохранителя 0,55 МРа
Вместимост буркани 0,5 л 14 бр
Вместимост буркани 1 л 5 бр
Обем на резервоар 24 л
Тегло 17 кг
Височина 530 мм
Широчина 300 мм
Диаметър на резервоар 300 мм
Диаметър на гърлото на резервоара 12.7 см мм
Нагревателен елемент не
Се обръща в казана за ракия не

Уред за консервиране на буркани или т.нар. автоклав, е предназначен за консервиране на стъклени буркани с обем от 0.5 до 1л в домашни условия.

 

Практически всеки жител на нашата страна има роднина на село или разполага с дом в тези райони. Всички обичат да консумират домашно приготвени компоти, кисели краставички, всякакъв вид зимнина. В магазините отсъстват натурални консерви, тъй като във фабриките се консервират с всякакъв вид консерванти и употреба на вещества за подобряване на вкуса. За това знаещите домакини с удоволствие използват автоклава за консервиране на зимнината.

 

Какво е това автоклав? Около 60-те години на миналия век това изобретение е заело своето място в селското стопанство. В този момент самоделния автоклав е можел да се види практически във всеки дом. Той значително ускорява процеса на консервация, при това съхранява полезните свойства и витамините в продуктите.

 

Преимуществото на автоклава пред други способи за консервиране:
С процеса на традиционното консервиране са запознати много. Той отнема много сили и време и му е нужен постоянен контрол.Този метод не Ви позволява да напуснете кухнята цял ден. Но буквално всички процеси от нашия живот подлежат на автоматизация, за това всички имаме повече неща за правене, а денят има само 24 часа. Освен това да направиш в обикновени домашни условия, например пастет - не би се получило, защото за технологията на приготвянето му е нужна определена температурана обработка, която не може да се направи без специално оборудване. Много от бактериите и микроорганизмите лесно понасят 100 градусова обработка, а температурата на кипене не се вдига повече. От това лесно се прави извод, че след стандартно консервиране те остават в продукта и може да нанесат негативни последствия. Например плесените, които образуват микотоксини при недостатъчна обработка не се унищожават и могат да предизвикат отравяне. А полезните вещества, в многочосовата “баня”, не издържат и умират. А и това не е особено безопасно - кипящи тенджери, горещи буркани и капаци, които обезателно подлежат на стерилезация с вряща вода. Нищо чудно, че нашите баби не са ни пускали като малки в кухнята, докато са правели конфитюр. Преимуществата на автоклава тук са очевидни.

Първо - той е абсолютно безопасен. Не е нужно да хващате и пренасяте горещи буркани, преливате кипящата вода. Всички получени буркани са вече охладени.

 

Второ - благодарение на бързото нагряване до 120 градуса (100 при обикновено кипене), налягане, което осигурява бързо охлаждане и температурата напълно убива всички бактерии, но няма време хранителните вещества да се изпарят.

В резултат консервирания продукт не губи нищо, освен болестотворните бактерии, и остава все така вкусен и полезен. А целия процес на стерилизация се извършва без участието на Вашите ръце, като така няма опасност да получите изгаряне.

Трето - благодарение на автоклава загубата на време се минимализира. Така,вместо цял ден да стоите в кухнята, то резултата ще бъде постигнат за 4 часа.Това е немаловажен фактор при вечният недостиг на време в съвременния свят.

 

Страна на производство: Беларус

 

Често задавани въпроси за автоклава и техните отговори:

 1. За какво и нужен автоклава?

Отговор: Приготвяне на задушено месо в домашни условия. Автоклавът, това е уред, в който се прави стерилизацията на продукти, предварително затворени в буркани, с обем 0,5 и 1 литър. Как работи автоклавът? Без да стерилизераме продуктите, ги слагаме в автоклава, например месо или риба, и затваряме с капачка. След това поставяме бурканите в автоклава, наливаме вода, като оставяме 7-8 см. въздушно пространство (бурканите са изцяло във вода). Плътно затвяряме с капак, свързваме помпата за автомобилни гуми и включваме налягането в автоклава на 0,1 атмосфери. Слагаме автоклава на печката или огъня, правим налягането до 0,32-,038 атмосфери и така започва стерилизацията. Тя отнема от 40 минути до 2-х часа, в зависимот от това какво се стерилизира. След това изключваме печката и оставяме да се охлади, така че на манометъра налягането е по - малко от 0,1 атмосфери (това става за около 4 часа). След като налягането е по-малко от 0,1 атмосфери, освобождаваме останалия въздух с помощта на капачката много бавно. Чак след като налягането падне до 0 - може да отворите и да извадите бурканите. Продуктът е готов!


2. Може ли да стерилизираме буркани с вместимост 1.5, 2 или 3 литра?

Отгоров: Не, не може. В автоклава влизат буркани само с вместимост 0,5 и 1 л. Защо само 0,5 и 1 л? Така е преценил производителя, буркани с по-голям литраж не влизат през гърлото на автоклава.

 

3. В автоклава се събират 14 буркана по 0,5 литра, а може ли да стерилизираме по-малко например 5?

Отговор: Може. Всякакво количество от един до 14 буркана. Но водата е необходимо да се налива, както винаги 7-8 см до върха.

 

4. Доколкото налягането в автоклава е високо - това може да бъде опасно, ако случайно го забравиш включен на печката?

Отговор: Сам по себе се автоклава, при правилна експлоатация, е безопасен, но все пак не бива да го оставяте без надзор. В случай, че налягането в автоклава стане критично, над 0,6 атмосфери, ще се включи клапан за охлаждане и ще освободи излишното налягане. Този клапан е предвиден в проектирането на автоклава.

 

5. Може ли да използваме автоклава на открит огън, например на въглища или огнище? Просто често ходим на лов и риболов и наблизо няма печка.

Отговор: Може

 

6. Какво ще се случи, ако отворим автоклава, когато налягането още не е по-ниско от 0,1 атмосфери, а сме го намалили само до 0,2 атмосфери?

Отговор: Бурканите могат да се пръснат. Необходимо е да се изчака налягането да бъде по ниско от 0,1 атмосфери.

7. Какво ще се случи, ако сложим още един уплътнителен пръстен?

Отговор: При високо налягане той ще се изтръгне и банките ще се пръснат. Слагането на втори комплект пръстени е строго забранено!

 

8. Вкусно ли се получава пушеното месо?

Отговор: Лично аз не съм използвал още автоклава, но клиентите харесват готовия продукт. Мога до отговоря ясно - много вкусно!!!

 
Остави отзив
Оцени продукта:
Отзиви за продукта