Казани за ракия
Разновидности на казани за ракия домашно производство в България
Както е известно, ракията е краен продукт от дестилацията на т. нар. „джибри“ (пращина, комина) или вино. За този процес са придобили популярност названията „варене“ или „печене“ на ракия.
В миналото казаните се правели само от мед, но с навлизането на съвременни технологии и материали вече има модели и от висококачествена неръждаема стомана.
Видове казани за производство на ракия
Основните видовете казани за ракия, използвани в България, биват:
- - за еднократна дестилация;
- - за двукратна дестилация.
При двукратната дестилация, с цел да се подобри качеството на крайния продукт, се прави първа дестилация без разделяне на фракции; сетне дестилатът се разрежда с вода и вече при втората дестилация се фракционира.
Разбира се, тези два основни типа казани за ракия днес се срещат в най-различни модели и разновидности: изработени от неръждаема стомана, от мед, със сухопарник, по-сложни с дефлегматор и т. н. Сред тях заслужава споменаване казанът с дестилационна колона – той е за еднократна дестилация и предимството му е, че с една дестилация може да се получи по-висококачествена ракия; но рядко се използва за домашни цели.
По-старият и традиционен тип са казаните за двукратна дестилация. По-евтините от тях са изработени от неръждаема стомана.
Също така, според използваното гориво, най-често се срещат казани на дърва, а напоследък на пазара в България има и такива с различни видове газови горелки.
Когато избираме какъв казан да купим измежду различни модели, то освен цените, разбира се, трябва да се ръководим и от качеството и обема на ракията, която искаме да произведем.
Устройство на казаните за ракия за домашно производство
Съвременните модерни казани за производство на ракия се състоят от следните основни и някои допълнителни части:
- - резервоар (това е самият казан) с дръжки за по-удобно пренасяне;
- - охладителен съд за кондензация на изпаренията;
- - съединителна тръба (лула) между казана и охладителя;
- - бъркалка, използвана, за да не загарят джибрите;
- - кула със сухопарник, който задържа вредните примеси, връща ги обратно и повишава осезаемо качествата на ракията;
- - серпентина и вграден биметален термометър. Термометърът дава възможност във всеки момент да се наблюдава температурният режим, в който протича дестилацията;
- - допълнителни части: маркуч, преходник за мивка, газова горелка и др.
Казаните за ракия са изключителен лесен за употреба дестилационен апарат. Традиционно са изработени от мед, както и от стомана.
Те се предлагат в различни форми и размери в зависимост от желаното количество и специфика на готовото питие.
Казаните за ракия от качествена стомана или мед се състоят от компоненти, които са общи, но имат малки специфики при различните модели. В таблиците прегледно може да се запознаете с тях.
Казаните за ракия, предлагани в онлайн магазина Парници.вг, са 3 основни категории според източника на топлина – той може да е външен, тоест, не влиза в комплекта или е е част от казана – тоест, уредът се загрява с газова горелка или с печка на дърва.
Модели казани за ракия без собствен нагревател и техните компоненти
Модели |
Компоненти на моделите |
Казанджия Интелигент и Интелигент2 |
Резервоар от стомана с предпазен клапан, с дръжки Основна част |
Казанджия Доцент и Доцент ПРО |
Кран за източване Основна част |
Казанджия Чорбаджия |
Тръбен охладител 50 см Основна част |
Казанджия Хан |
Воден дефлегматор 20 см Основна част |
Казанджия Perla |
Филтър от мрежа за допълнително пречистване (3 бр) Заменяема част |
Казанджия Musala и Vihren |
Сухопарник Основна част |
Казанджия Съсед |
Преходник за мивка с 4 метра маркуч Спомагателна част |
Казанджия Дабл |
Вграден биметален термометър Спомагателна част |
Модели казани за ракия с газова горелка и техните компоненти
Модели |
Компоненти |
Казанджия Балкан |
Меден казан с предпазен клапан, с дръжки Основна част |
Казанджия Балкан с бъркалка |
Кран за източване Основна част |
|
Охладителен съд Основна част |
|
Газова горелка Основна част |
|
Съединителна тръба Основна част |
|
Вграден биметален термометър Спомагателна част |
Модели казани за ракия с печки на дърва и техните компоненти
Модели |
Компоненти |
Казанджия Балкан с бъркалка и печка на дърва |
Меден казан с предпазен клапан, с дръжки Основна част |
Казанджия Рила с бъркалка и печка на дърва |
Кран за източване Основна част |
Казанджия Перла с бъркалка, кран и печка на дърва |
Печка на дърва Основна част |
Казанджия Традиция с бъркалка и печка на дърва |
Съединителна тръба Основна част |
|
Сухопарник Основна част |
|
Бъркалка Спомагателна част |
|
Термометър Спомагателна част |
Законова база в България за използване на казани с ракия
У нас има специален закон за производството на ракия от физически лица за собствено използване. В него е регламентирано да се използват казани за варене на ракия с вместимост до 1000 литра. Официално всеки може да произведе за себе си до 30 литра ракия като се плаща акциз. Количеството над 30 литра са заплаща допълнително по утвърдена ставка в закона.
Всички закупени казани за варене на ракия трябва да се регистрират по Закона за акцизите и данъчните складове.
Какви казани за ракия са предпочитани в България?
ПараметриНа 1-во мястоНа 2-ро място
Според материалаМедниСтоманени
Според вместимосттаГолемиСредни
Според източника на топлинаНа дърваНа газ
В България има традиция да се ползват казани за варене на ракия на дърва. А в последните години и такива на газ. Това е истински ритуал за българина, който се спазва и днес. Домашно приготвената ракия се прави по специфични рецепти и всеки производител иска чрез нея да покаже своя майсторлък.
Обикновено има два вида ракия, която може да се приготви в казана – от грозде и от различни видове плодове. Най-често се използват сливи, круши, джанки. Предложените модели в онлайн магазина https://parnici.bg/ стават за варене на всякакъв вид ракия. За приготвянето й се използва и захар.
По отношение на казана баш майсторите съветват да се купуват уреди с дебело дъно. По този начин съвсем равномерно се разпределя топлината. От стари времена казаните от мед се сочат като най-качествени, защото този метал има антибактериални свойства.
Принцип на функциониране на казана за ракия за домашно производство
При процеса на дестилация в казана за ракия, от алкохолната ферментация на плодовата каша (джибрите), която може да бъде от всякакви плодове, например сливи, круши, кайсии, грозде и така нататък, получаваме алкохолен дестилат с високо качество
След подгряването на казана за варене на ракия, в хода на процеса на дестилация първо се получава леката фракция „първак“, която е в обем около 1 л на 100 л джибри. Тя не се пие, нито се използва за медицински цели – компреси и др., защото е богата на метилов алкохол, фенил, ацетон и други вредни за човека леки фракции.
След „първака“ нормалният алкохолен градус на получаваната ракия е 50-60, докато се стигне до последната, най-слаба фракция - „пàтоки“, с алкохолни градуси под 38, която може да се превари отново.