Казани за ракия

Казан за ракия Казанджия Интелигент 2
Цена: 319.00 лв
Казан за ракия Казанджия Доцент
Цена от: 423.00 лв
Казан за ракия Казанджия Интелигент
Цена от: 285.00 лв
Ректификационна колона Казанджия Доцент ПРО
Цена от: 680.00 лв
Ректификационна колона Казанджия Perla
Цена от: 820.00 лв
Ректификационна колона Казанджия Musala
Цена от: 900.00 лв
Ректификационна колона Казанджия Vihren
Цена от: 820.00 лв
Казан за ракия Казанджия Интелигент с медна кула
Цена от: 423.00 лв
Казан за ракия Казанджия Съсед
Цена от: 423.00 лв
Казан за ракия Казанджия Хан
Цена от: 740.00 лв
Казан за ракия Казанджия Чорбаджия
Цена от: 740.00 лв
Казан за ракия Казанджия Балкан
Цена от: 729.00 лв

Разновидности на казани за ракия домашно производство в България

 

Както е известно, ракията е краен продукт от дестилацията на т. нар. „джибри“ (пращина, комина) или вино. За този процес са придобили популярност названията „варене“ или „печене“ на ракия.

В миналото казаните се правели само от мед, но с навлизането на съвременни технологии и материали вече има модели и от висококачествена неръждаема стомана.

 

Видове казани за производство на ракия

 

Основните видовете казани за ракия, използвани в България, биват:

  • - за еднократна дестилация;
  • - за двукратна дестилация.

При двукратната дестилация, с цел да се подобри качеството на крайния продукт, се прави първа дестилация без разделяне на фракции; сетне дестилатът се разрежда с вода и вече при втората дестилация се фракционира.

Разбира се, тези два основни типа казани за ракия днес се срещат в най-различни модели и разновидности: изработени от неръждаема стомана, от мед, със сухопарник, по-сложни с дефлегматор и т. н. Сред тях заслужава споменаване казанът с дестилационна колона – той е за еднократна дестилация и предимството му е, че с една дестилация може да се получи по-висококачествена ракия; но рядко се използва за домашни цели.

По-старият и традиционен тип са казаните за двукратна дестилация. По-евтините от тях са изработени от неръждаема стомана.

 

Също така, според използваното гориво, най-често се срещат казани на дърва, а напоследък на пазара в България има и такива с различни видове газови горелки.

 

Когато избираме какъв казан да купим измежду различни модели, то освен цените, разбира се, трябва да се ръководим и от качеството и обема на ракията, която искаме да произведем.

 

Устройство на казаните за ракия за домашно производство

 

Съвременните модерни казани за производство на ракия се състоят от следните основни и някои допълнителни части:

  • - резервоар (това е самият казан) с дръжки за по-удобно пренасяне;
  • - охладителен съд за кондензация на изпаренията;
  • - съединителна тръба (лула) между казана и охладителя;
  • - бъркалка, използвана, за да не загарят джибрите;
  • - кула със сухопарник, който задържа вредните примеси, връща ги обратно и повишава осезаемо качествата на ракията;
  • -  серпентина и вграден биметален термометър. Термометърът дава възможност във всеки момент да се наблюдава температурният режим, в който протича дестилацията;
  • - допълнителни части: маркуч, преходник за мивка, газова горелка и др.

 

Казаните за ракия са изключителен лесен за употреба дестилационен апарат. Традиционно са изработени от мед, както и от стомана.

Те  се предлагат в различни форми и размери в зависимост от желаното количество и специфика на готовото питие.

Казаните за ракия от качествена стомана или мед се състоят от компоненти, които са общи, но имат малки специфики при различните модели. В таблиците прегледно може да се запознаете с тях.

Казаните за ракия, предлагани в онлайн магазина Парници.вг, са 3 основни категории според източника на топлина – той може да е външен, тоест, не влиза в комплекта или е е част от казана – тоест, уредът се загрява  с газова горелка или с печка на дърва.

 

Модели казани за ракия без собствен нагревател и техните компоненти

 

Модели

Компоненти на моделите

Казанджия Интелигент и Интелигент2

Резервоар от стомана с предпазен клапан, с дръжки

Основна част

Казанджия Доцент и Доцент ПРО

Кран за източване

Основна част

Казанджия Чорбаджия

Тръбен охладител 50 см

Основна част

Казанджия Хан

Воден дефлегматор 20 см

Основна част

Казанджия Perla

Филтър от мрежа за допълнително пречистване (3 бр)

Заменяема част

Казанджия Musala и Vihren

Сухопарник

Основна част

Казанджия Съсед

Преходник за мивка с 4 метра маркуч

Спомагателна част

Казанджия Дабл

Вграден биметален термометър

Спомагателна част

 

Модели казани за ракия с газова горелка и техните компоненти

 

Модели

Компоненти

Казанджия Балкан

Меден казан с предпазен клапан, с дръжки

Основна част

Казанджия Балкан с бъркалка

Кран за източване

Основна част

 

Охладителен съд

Основна част

 

Газова горелка

Основна част

 

Съединителна тръба

Основна част

 

Вграден биметален термометър

 Спомагателна част

 

Модели казани за ракия с печки на дърва и техните компоненти

 

Модели

Компоненти

Казанджия Балкан с бъркалка и печка на дърва

Меден казан с предпазен клапан, с дръжки

Основна част

Казанджия Рила с бъркалка и печка на дърва

Кран за източване

Основна част

Казанджия Перла с бъркалка, кран и печка на дърва

Печка на дърва

Основна част

Казанджия Традиция с бъркалка и печка на дърва

Съединителна тръба

Основна част

 

Сухопарник

Основна част

 

Бъркалка

Спомагателна част

 

Термометър

Спомагателна част

 

Законова база в България за използване на казани с ракия

 

У нас има специален закон за производството на ракия от физически лица за собствено използване. В него е регламентирано да се използват казани за варене на ракия с вместимост до 1000 литра. Официално всеки може да произведе за себе си до 30 литра ракия като се плаща акциз. Количеството над 30 литра са заплаща допълнително по утвърдена ставка в закона. 

Всички закупени казани за варене на ракия трябва да се регистрират по Закона за акцизите и данъчните складове. 

Какви казани за ракия са предпочитани в България?

ПараметриНа 1-во мястоНа 2-ро място

Според материалаМедниСтоманени

Според вместимосттаГолемиСредни

Според източника на топлинаНа дърваНа газ

 

В България има традиция да се ползват казани за варене на ракия на дърва. А в последните години и такива на газ. Това е истински ритуал за българина, който се спазва и днес. Домашно приготвената ракия се прави по специфични рецепти и всеки производител иска чрез нея да покаже своя майсторлък.

Обикновено има два вида ракия, която може да се приготви в казана – от грозде и от различни видове плодове. Най-често се използват сливи, круши, джанки. Предложените модели в онлайн магазина https://parnici.bg/ стават за варене на всякакъв вид ракия. За приготвянето й се използва и захар.

По отношение на казана баш майсторите съветват да се купуват уреди с дебело дъно. По този начин съвсем равномерно се разпределя топлината. От стари времена казаните от мед се сочат като най-качествени, защото този метал има антибактериални свойства.

 

 

Принцип на функциониране на казана за ракия за домашно производство

 

При процеса на дестилация в казана за ракия, от алкохолната ферментация на плодовата каша (джибрите), която може да бъде от всякакви плодове, например сливи, круши, кайсии, грозде и така нататък, получаваме алкохолен дестилат с високо качество

След подгряването на казана за варене на ракия, в хода на процеса на дестилация първо се получава леката фракция „първак“, която е в обем около 1 л на 100 л джибри. Тя не се пие, нито се използва за медицински цели – компреси и др., защото е богата на метилов алкохол, фенил, ацетон и други вредни за човека леки фракции.

 

След „първака“ нормалният алкохолен градус на получаваната ракия е 50-60, докато се стигне до последната, най-слаба фракция - „пàтоки“, с алкохолни градуси под 38, която може да се превари отново.

Прочети повече