Автоклав СССР 18 литра

Не е наличен
Няма оценка
Цена: 409.00 лв
от 17.36 лв на месец
Характеристики
Работи на газов котлон
Материал на изделието стомана
t° на стерилизация 110-120 С°
Работно налягане 0,32-0,39 MPa
Предпазен клапан да
Налягане за отваряне на клапана за предохранителя 0,55 МРа
Вместимост буркани 0,5 л 7 бр
Вместимост буркани 1 л 5 бр
Обем на резервоар 18 л
Тегло 11 кг
Височина 505 мм
Широчина 300 мм
Диаметър на резервоар 300 мм
Диаметър на гърлото на резервоара 12.7 мм
Нагревателен елемент не
Се обръща в казана за ракия не

Уред за консервиране на буркани или т.нар. автоклав СССР 18 литра, е предназначен за консервиране на стъклени буркани с обем от 0.5 до 1л в домашни условия.

  

Какво е това автоклав? Около 60-те години на миналия век това изобретение е заело своето място в селското стопанство. В този момент самоделния автоклав е можел да се види практически във всеки дом. Той значително ускорява процеса на консервация, при това съхранява полезните свойства и витамините в продуктите.

 

Преимуществото на автоклава пред други способи за консервиране:
С процеса на традиционното консервиране са запознати много. Той отнема много сили и време и му е нужен постоянен контрол.
Този метод не Ви позволява да напуснете кухнята цял ден. Но буквално всички процеси от нашия живот подлежат на автоматизация, за това всички имаме повече неща за правене, а денят има само 24 часа. Освен това да направиш в обикновени домашни условия, например пастет - не би се получило, защото за технологията на приготвянето му е нужна определена температурана обработка, която не може да се направи без специално оборудване. Много от бактериите и микроорганизмите лесно понасят 100 градусова обработка, а температурата на кипене не се вдига повече. От това лесно се прави извод, че след стандартно консервиране те остават в продукта и може да нанесат негативни последствия. Например плесените, които образуват микотоксини при недостатъчна обработка не се унищожават и могат да предизвикат отравяне. А полезните вещества, в многочосовата “баня”, не издържат и умират. А и това не е особено безопасно - кипящи тенджери, горещи буркани и капаци, които обезателно подлежат на стерилезация с вряща вода. Нищо чудно, че нашите баби не са ни пускали като малки в кухнята, докато са правели конфитюр. Преимуществата на автоклава тук са очевидни.

Първо - той е абсолютно безопасен. Не е нужно да хващате и пренасяте горещи буркани, преливате кипящата вода. Всички получени буркани са вече охладени.

 

Второ - благодарение на бързото нагряване до 120 градуса (100 при обикновено кипене), налягане, което осигурява бързо охлаждане и температурата напълно убива всички бактерии, но няма време хранителните вещества да се изпарят. В резултат консервирания продукт не губи нищо, освен болестотворните бактерии, и остава все така вкусен и полезен. А целия процес на стерилизация се извършва без участието на Вашите ръце, като така няма опасност да получите изгаряне.

 

Трето - благодарение на автоклава загубата на време се минимализира. Така,вместо цял ден да стоите в кухнята, то резултата ще бъде постигнат за 4 часа.Това е немаловажен фактор при вечният недостиг на време в съвременния свят.

 

Страна на производство: Беларус

 

Често задавани въпроси за автоклава и техните отговори:

 1. За какво и нужен автоклава?

Отговор: Приготвяне на задушено месо в домашни условия. Автоклавът, това е уред, в който се прави стерилизацията на продукти, предварително затворени в буркани, с обем 0,5 и 1 литър. Как работи автоклавът? Без да стерилизераме продуктите, ги слагаме в автоклава, например месо или риба, и затваряме с капачка. След това поставяме бурканите в автоклава, наливаме вода, като оставяме 7-8 см. въздушно пространство (бурканите са изцяло във вода). Плътно затвяряме с капак, свързваме помпата за автомобилни гуми и включваме налягането в автоклава на 0,1 атмосфери. Слагаме автоклава на печката или огъня, правим налягането до 0,32-,038 атмосфери и така започва стерилизацията. Тя отнема от 40 минути до 2-х часа, в зависимот от това какво се стерилизира. След това изключваме печката и оставяме да се охлади, така че на манометъра налягането е по - малко от 0,1 атмосфери (това става за около 4 часа). След като налягането е по-малко от 0,1 атмосфери, освобождаваме останалия въздух с помощта на капачката много бавно. Чак след като налягането падне до 0 - може да отворите и да извадите бурканите. Продуктът е готов!


2. Може ли да стерилизираме буркани с вместимост 1.5, 2 или 3 литра?

Отгоров: Не, не може. В автоклава влизат буркани само с вместимост 0,5 и 1 л. Защо само 0,5 и 1 л? Така е преценил производителя, буркани с по-голям литраж не влизат през гърлото на автоклава.

 

3. В автоклава се събират 14 буркана по 0,5 литра, а може ли да стерилизираме по-малко например 5?

Отговор: Може. Всякакво количество от един до 14 буркана. Но водата е необходимо да се налива, както винаги 7-8 см до върха.

 

4. Доколкото налягането в автоклава е високо - това може да бъде опасно, ако случайно го забравиш включен на печката?

Отговор: Сам по себе се автоклава, при правилна експлоатация, е безопасен, но все пак не бива да го оставяте без надзор. В случай, че налягането в автоклава стане критично, над 0,6 атмосфери, ще се включи клапан за охлаждане и ще освободи излишното налягане. Този клапан е предвиден в проектирането на автоклава.

 

5. Може ли да използваме автоклава на открит огън, например на въглища или огнище? Просто често ходим на лов и риболов и наблизо няма печка.

Отговор: Може

 

6. Какво ще се случи, ако отворим автоклава, когато налягането още не е по-ниско от 0,1 атмосфери, а сме го намалили само до 0,2 атмосфери?

Отговор: Бурканите могат да се пръснат. Необходимо е да се изчака налягането да бъде по ниско от 0,1 атмосфери.

7. Какво ще се случи, ако сложим още един уплътнителен пръстен?

Отговор: При високо налягане той ще се изтръгне и банките ще се пръснат. Слагането на втори комплект пръстени е строго забранено!

 

 

Транспортни размери : 50 х 30 х30 см

 

ИНСТРУКЦИИ НА АВТОКЛАВ!
КЛИП!

Автоклав СССР 18 литра
Цена: 409.00 лв
Автоклав СССР 24 литра
Цена: 419.00 лв
Автоклав СССР 30 литра
Цена: 449.00 лв
Автоклав Primaterra 17 литра
Цена: 500.00 лв
Гроздомелачка регулируема
Цена: 98.00 лв
Гроздомелачка стандартна с алуминиеви валове
Цена: 104.00 лв
Ябълкорезачка ръчна
Цена: 105.00 лв
Мелачка Комбинирана
Цена: 132.99 лв
Аксесоар Захаромер Мостиметър
Цена: 16.00 лв
Остави отзив
Оцени продукта:
Отзиви за продукта