Най-вкусното време - 5 рецепти с череши




Черешата съдържа много полезни вещества. Полезните вещества на черешите позволяват използването ѝ за предотвратяване на редица усложнения от атеросклерозата на артериите, а успешната комбинация от витамини С, В1, В6, желязо, магнезий, кобалт, пигменти в черешите - за профилактика и лечение на анемия. Като се има предвид, че това плодче също е и вкусно, то просто трябва да расте във всяка градина!

 

Най-доброто време за засаждане на черешово дърво е ранна пролет. Подходящата почва е от решаващо значение за здравето на вашите дървета. Изкопайте дупка около два пъти по-голяма от кореновата система и поставете дръвчето, като се уверите, че горната част на корените е едва видима над линията на горния почвен слой. Напълнете пространството около корените с прясна почва и я полейте. Добавянето на вода премахва въздушните джобове в земята, без да я уплътнява твърде много.

 

Независимо дали сте засадили череша или вишна и двата вида се нуждаят от еднакви условия.

Пълното слънце е от съществено значение за всяко овощно дърво, така че поставете растението там, където определено ще има поне осем часа слънце на ден.

Подрязването трябва да се извършва два пъти годишно, веднъж в началото на пролетта (преди разпадането на пъпките, но след опасността от застудяване) и веднъж в края на лятото.

 

Веднъж засадено, на дървото ще му отнеме от три до пет години, преди да даде първите плодове. Дърветата трябва да се установят в новия си дом и да се установят здраво, преди да могат да дадат плод.

 

 

 

Добавете тор на черешовото дърво в началото на пролетта. Това ще помогне на дървото да продължи да расте през целия сезон с допълнително снабдяване с хранителни вещества. Ако по някаква причина вашето дърво цъфти бавно, леко увеличете количеството тор, който използвате.

Ако се грижите добре за вашето дърво, то ще се превърне в доста красиво растение, което ще дава вкусни плодове година след година.

 

За печене най-често се използват череши и вишни. Затова сме подготвили пет прости рецепти, които няма да оставят никого безразличен.

 

 

Рецепта за черешово брауни

Съставки:

- 6 супени лъжици краве масло или кокосово масло;

− 225 грама черен шоколад за печене;

- 3/4 чаша захар;

− 2 големи яйца;

- 3 супени лъжици царевично нишесте;

- 1 супена лъжица какао на прах;

- 1/2 чаша череши;

- 1/4 чаша шоколадов чипс по ваш избор

Загрейте фурната до 180. Постелете дълбок тиган с размери 20x20 см или форма за брауни с хартия за печене и оставете настрана.

В малка тенджера добавете маслото и черния шоколад и загрейте заедно на слаб огън. Бъркайте непрекъснато, докато сместа стане гладка. Свалете от огъня.

Добавете захарта и разбийте добре. Добавете 2 яйца и отново разбийте добре.

След това добавете какао на прах и царевично нишесте и разбийте добре, докато сместа вече не е зърнеста и стане хомогенна. Добавете череши и парченца шоколад.

Прехвърлете тестото за черешово брауни в покрита с хартия за печене тава и поръсете с допълнителни череши и парченца шоколад. Печете около 30 минути, като следете сладкишът да не загори.

 

Извадете браунитата от фурната и оставете да се охладят напълно в тавата, преди да ги нарежете на парчета.

 

 

 

Рецепта за черешов сладолед

 

Съставки:

- 500 г череши;

− 1 чаша готварска сметана или кокосово мляко с високо процентно съдържание;

− 1 чаша мляко, може и ядково;

- 1/3 чаша захар;

- 1/4 чаена лъжичка сол;

- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия.

 

Смесете черешите, сметаната, млякото, захарта, солта и ванилията в блендер. Пасирайте до пълна гладкост. Сервирайте веднага като мек сладолед или прехвърлете в машина за сладолед и замразете според инструкциите на производителя.

 

 

Рецепта за черешов пай

Съставки:

- 125 г брашно;

- 42 г пудра захар;

− 113 г студено масло, нарязано на кубчета;

− 600 г череши без костилки;

- 50 г пудра захар (за пълнеж);

− 2½ супени лъжици царевичен грис (за пълнеж)

- 1 чаша пудра захар (за глазура);

- 1-2 супени лъжици мляко (за глазура).

Загрейте фурната до 180. В голяма купа смесете брашното, пудрата захар и маслото. Можете да използвате кухненски робот. Разбъркайте, докато маслото стане не по-голямо от грахово зърно и съставките се смесят добре.

Прехвърля се във форма с размери 20х20 см, предварително намазана с масло или застлана с хартия за печене. Пече се 12-15 минути. Когато сте готови, краищата трябва просто да започнат да стават златисти.

За плънката смесете обезкостените череши, пудрата захар и царевичния грис на маса без бучки. След като блата се охлади, изсипете плънката върху него.

 

За глазурата в купа смесете пудрата захар и млякото. Добавете още мляко ако е необходимо, за да постигнете желаната консистенция. Нарежете готовото ястие на малки парчета. След това изсипете глазурата върху блата и сервирайте.

 

 

 

Рецепта за черешов щрудел

Съставки:

− 2 листа бутер тесто;

− 500 г череши без костилки;

- 100 г пудра захар;

− 1 супена лъжица царевично нишесте;

- 2 чаши пудра захар (за глазура);

- 1/4 чаша мляко (за глазура);

- 1 чаена лъжичка чист бадемов екстракт (за глазура).

Частично размразете бутер тестото и загрейте фурната до 180. Постелете тава с хартия за печене.

Наредете двата листа бутер тесто един върху друг, разточете леко, за да станат по-тънки и големи. Подредете ги върху хартия за печене.

За плънката смесете череши без костилки с нишесте и пудра захар - това е необходимо, за да отделите излишния сок от черешите при печенето.

Поставете плънката в средата на тестото. Направете малки разрези по краищата на тестото. След това сгънете горната и долната част заедно, за да фиксирате пълнежа, като натиснете леко тестото.

Печете 30-35 минути или докато външната страна стане златисто кафява.

За глазурата: смесете пудрата захар и бадемовия екстракт, като малко по малко добавяте млякото, докато получите желаната консистенция.

 

След като щруделът леко се охлади, но все още е топъл, се поръсва с глазура или се поръсва с парченца шоколад. Можете да сервирате с ванилов сладолед.

 

 

 

Рецепта за черешови бонбони

Съставки:

- 60 броя череши (за предпочитане с дръжките);

- 3 супени лъжици масло на стайна температура;

− 3 супени лъжици царевичен сироп;

- 2 чаши пресята пудра захар;

- 1 килограм шоколадова сладкарска глазура.

Смесете маслото и царевичния сироп в малка купа до гладкост. Добавете към пудрата захар и разбъркайте сместа.

Увийте всяка череша в около 1 чаена лъжичка тесто. След това охладете всичко в хладилника до твърдо състояние.

 

Разтопете шоколадовата глазура на слаб огън. Потапяте всяка череша в глазурата и ги нареждате върху тава покрита с хартия за печене. След това оставяте  в хладилника, докато глазурата се втвърди. Украсете с цветна глазура или поръсете по желание.


Назад
20.06.2023