Най-вкусното време - 5 рецепти с череши
Черешата съдържа много полезни вещества. Полезните вещества на черешите позволяват използването ѝ за предотвратяване на редица усложнения от атеросклерозата на артериите, а успешната комбинация от витамини С, В1, В6, желязо, магнезий, кобалт, пигменти в черешите - за профилактика и лечение на анемия. Като се има предвид, че това плодче също е и вкусно, то просто трябва да расте във всяка градина!
Най-доброто време за засаждане на черешово дърво е ранна пролет. Подходящата почва е от решаващо значение за здравето на вашите дървета. Изкопайте дупка около два пъти по-голяма от кореновата система и поставете дръвчето, като се уверите, че горната част на корените е едва видима над линията на горния почвен слой. Напълнете пространството около корените с прясна почва и я полейте. Добавянето на вода премахва въздушните джобове в земята, без да я уплътнява твърде много.
Независимо дали сте засадили череша или вишна и двата вида се нуждаят от еднакви условия.
Пълното слънце е от съществено значение за всяко овощно дърво, така че поставете растението там, където определено ще има поне осем часа слънце на ден.
Подрязването трябва да се извършва два пъти годишно, веднъж в началото на пролетта (преди разпадането на пъпките, но след опасността от застудяване) и веднъж в края на лятото.
Веднъж засадено, на дървото ще му отнеме от три до пет години, преди да даде първите плодове. Дърветата трябва да се установят в новия си дом и да се установят здраво, преди да могат да дадат плод.
Добавете тор на черешовото дърво в началото на пролетта. Това ще помогне на дървото да продължи да расте през целия сезон с допълнително снабдяване с хранителни вещества. Ако по някаква причина вашето дърво цъфти бавно, леко увеличете количеството тор, който използвате.
Ако се грижите добре за вашето дърво, то ще се превърне в доста красиво растение, което ще дава вкусни плодове година след година.
За печене най-често се използват череши и вишни. Затова сме подготвили пет прости рецепти, които няма да оставят никого безразличен.
Рецепта за черешово брауни
Съставки:
- 6 супени лъжици краве масло или кокосово масло;
− 225 грама черен шоколад за печене;
- 3/4 чаша захар;
− 2 големи яйца;
- 3 супени лъжици царевично нишесте;
- 1 супена лъжица какао на прах;
- 1/2 чаша череши;
- 1/4 чаша шоколадов чипс по ваш избор
Загрейте фурната до 180℃. Постелете дълбок тиган с размери 20x20 см или форма за брауни с хартия за печене и оставете настрана.
В малка тенджера добавете маслото и черния шоколад и загрейте заедно на слаб огън. Бъркайте непрекъснато, докато сместа стане гладка. Свалете от огъня.
Добавете захарта и разбийте добре. Добавете 2 яйца и отново разбийте добре.
След това добавете какао на прах и царевично нишесте и разбийте добре, докато сместа вече не е зърнеста и стане хомогенна. Добавете череши и парченца шоколад.
Прехвърлете тестото за черешово брауни в покрита с хартия за печене тава и поръсете с допълнителни череши и парченца шоколад. Печете около 30 минути, като следете сладкишът да не загори.
Извадете браунитата от фурната и оставете да се охладят напълно в тавата, преди да ги нарежете на парчета.
Рецепта за черешов сладолед
Съставки:
- 500 г череши;
− 1 чаша готварска сметана или кокосово мляко с високо процентно съдържание;
− 1 чаша мляко, може и ядково;
- 1/3 чаша захар;
- 1/4 чаена лъжичка сол;
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия.
Смесете черешите, сметаната, млякото, захарта, солта и ванилията в блендер. Пасирайте до пълна гладкост. Сервирайте веднага като мек сладолед или прехвърлете в машина за сладолед и замразете според инструкциите на производителя.
Рецепта за черешов пай
Съставки:
- 125 г брашно;
- 42 г пудра захар;
− 113 г студено масло, нарязано на кубчета;
− 600 г череши без костилки;
- 50 г пудра захар (за пълнеж);
− 2½ супени лъжици царевичен грис (за пълнеж)
- 1 чаша пудра захар (за глазура);
- 1-2 супени лъжици мляко (за глазура).
Загрейте фурната до 180℃. В голяма купа смесете брашното, пудрата захар и маслото. Можете да използвате кухненски робот. Разбъркайте, докато маслото стане не по-голямо от грахово зърно и съставките се смесят добре.
Прехвърля се във форма с размери 20х20 см, предварително намазана с масло или застлана с хартия за печене. Пече се 12-15 минути. Когато сте готови, краищата трябва просто да започнат да стават златисти.
За плънката смесете обезкостените череши, пудрата захар и царевичния грис на маса без бучки. След като блата се охлади, изсипете плънката върху него.
За глазурата в купа смесете пудрата захар и млякото. Добавете още мляко ако е необходимо, за да постигнете желаната консистенция. Нарежете готовото ястие на малки парчета. След това изсипете глазурата върху блата и сервирайте.
Рецепта за черешов щрудел
Съставки:
− 2 листа бутер тесто;
− 500 г череши без костилки;
- 100 г пудра захар;
− 1 супена лъжица царевично нишесте;
- 2 чаши пудра захар (за глазура);
- 1/4 чаша мляко (за глазура);
- 1 чаена лъжичка чист бадемов екстракт (за глазура).
Частично размразете бутер тестото и загрейте фурната до 180℃. Постелете тава с хартия за печене.
Наредете двата листа бутер тесто един върху друг, разточете леко, за да станат по-тънки и големи. Подредете ги върху хартия за печене.
За плънката смесете череши без костилки с нишесте и пудра захар - това е необходимо, за да отделите излишния сок от черешите при печенето.
Поставете плънката в средата на тестото. Направете малки разрези по краищата на тестото. След това сгънете горната и долната част заедно, за да фиксирате пълнежа, като натиснете леко тестото.
Печете 30-35 минути или докато външната страна стане златисто кафява.
За глазурата: смесете пудрата захар и бадемовия екстракт, като малко по малко добавяте млякото, докато получите желаната консистенция.
След като щруделът леко се охлади, но все още е топъл, се поръсва с глазура или се поръсва с парченца шоколад. Можете да сервирате с ванилов сладолед.
Рецепта за черешови бонбони
Съставки:
- 60 броя череши (за предпочитане с дръжките);
- 3 супени лъжици масло на стайна температура;
− 3 супени лъжици царевичен сироп;
- 2 чаши пресята пудра захар;
- 1 килограм шоколадова сладкарска глазура.
Смесете маслото и царевичния сироп в малка купа до гладкост. Добавете към пудрата захар и разбъркайте сместа.
Увийте всяка череша в около 1 чаена лъжичка тесто. След това охладете всичко в хладилника до твърдо състояние.
Разтопете шоколадовата глазура на слаб огън. Потапяте всяка череша в глазурата и ги нареждате върху тава покрита с хартия за печене. След това оставяте в хладилника, докато глазурата се втвърди. Украсете с цветна глазура или поръсете по желание.