Системи за капково напояване

Система за капково напояване Primaterra Greenhouse
Цена: 34.99 лв
Система за капково напояване Primaterra Linea 50
Цена: 39.99 лв
Система за капково напояване Primaterra Linea 100
Цена: 49.99 лв
Мрежест филтър 1
Цена: 11.00 лв
Регулатор за налягане 1.1 бар
Цена: 6.00 лв
Кран редуциран 1/2х16 мм
Цена: 1.50 лв
Глуха тръба LDPE
Цена: 0.38 лв
Маркуч за капково напояване Dual drip /1 м/
Цена: 0.19 лв
Тапа за лента с пръстен 17 мм
Цена: 1.20 лв
Тройник 16х16х16 мм
Цена: 0.35 лв
Права връзка с пръстен 17х16 мм
Цена: 0.45 лв
Съединител с гайка за лента 17х17 мм
Цена: 0.60 лв

Система за капково напояване

 

Системата за капковото напояване е икономична за поливане, най-подходяща за зони със сух и горещ климат. 

 

Система за капково напояване – специфика и използване.

 

Класическата система за поливане на растения, използваща различни видове пръскачки, не винаги е подходяща за лятна вила или градина. Въпреки че този метод е най-близък до естествените валежи за овлажняване, то съществен недостатък е високата консумация на вода. Следователно и се харчат повече финансови средства.

 

Освен това някои растения не понасят повърхностното обилно поливане, защото развиват гъбични и бактерии. Периодът на узряване на плодовете също налага ограничения върху начина на поливане. По време на узряването на ягодите, например, дъждовете могат да развалят реколтата и без достатъчно влага плодовете ще бъдат малки и малко на брой. Използването на капковото напояване позволява да се навлажни само почвата близо до корените, което е идеално за култури като домати, картофи, краставици.

 

 

Какви са предимствата при капковото напояване?

 

Както при всяка напоителна система, капковото напояване има своите плюсове:

 • - Използва се по-малко вода. Конвенционалните пръскачки изразходват няколко литра вода в минута. От нея реално голяма част не се абсорбира от растенията, а се изпарява на слънце. Системите за капково напояване консумират няколко литра на час, но всичко това отива за напояване на почвата в кореновата област и водата се абсорбира от растенията.
 • - Прецизна локализация на напоителната зона. Всяка пръскачка за напояване просто излива неравномерно водата. Областта, която се третира при употреба на система за напояване по капков път е малка, водата попада точно в кореновата зона на растенията.
 • - Лесно наторяване. Позволява обогатяването на водата с различни торове, разтворени във водата.
 • - Лесна за инсталиране система. Всеки може да се справи сам с нея, не изисква специални технически умения.
 • - Ниска цена. В сравнение с други автоматични напоителни системи, тази е по-лесно може да се внедри, при това с минимални инвестиции.
 • - Не е необходима връзка с вода. Този вид система не изисква голямо налягане на водата. Достатъчно е да има контейнер с вода на височина 1 метър и системата ще заработи. 

Всяка система за капково напояване включва следните компоненти:

 • - Воден източник. Водопровод или варел за вода, който се повдига над земята до определена височина. Обикновено е достатъчен 1 метър.
 • - Филтър. Изисква се за почистване на водата от замърсяване, което може да запуши капковата лента. Инсталира се на изхода от водоизточника пред основния маркуч, така водата влиза в системата пречистена.
 • - Основен маркуч. Той е прикрепен към него с капкови сегменти лента.
 • - Кранове или фитинги. Те служат за закрепване на лентата към основния маркуч.
 • - Напоителна лента. Специална лента с капкомери на определено разстояние една от друга, от която водата се стича.

 

Автоматично или ръчно управление?

Напоителните системи могат да се управляват автоматично или ръчно.

 

 

Направете правилен избор на добра цена.

 

В България могат да се закупят различни модели системи за напояване, на сайта parnici.bg те са с на изключително изгодни цени.

 

Системите за капково напояване Primaterra Greenhouse са основно предназначени за хоби оранжерии и градини. Те са с възможност за удължаване. При някои модели максималната дължина на маркуча достига до 100 метра, а при други е само 5 метра.

Захранването става от кран (резервоар или водопровод). Изключителна удобна за всеки е настройката на периодичност на поливане по необходиомост.

Продължителността се регулира от таймер.

 

Достъпен вариант за собствениците на градини е маркучът за капково напояване Dual drip /1 м/, който е с лесен и бърз монтаж с вградени капкообразуватели.

Ако имате градина или оранжерия, направете първо консултация със специалист, за да закупите точния модел напоителна система. Така ще бъдете спокойни за своите растения и ще ги поливате правилно само когато е необходимо.

Прочети повече