Казани за ракия

Казан за ракия Казанджия Интелигент 2
Цена: 319.00 лв
Казан за ракия Казанджия Доцент
Цена от: 423.00 лв
Казан за ракия Казанджия Интелигент
Цена от: 285.00 лв
Ректификационна колона Казанджия Доцент ПРО
Цена от: 680.00 лв
Ректификационна колона Казанджия Perla
Цена от: 820.00 лв
Ректификационна колона Казанджия Musala
Цена: 870.00 лв
Ректификационна колона Казанджия Vihren
Цена: 920.00 лв
Казан за ракия Казанджия Интелигент с медна кула
Цена от: 423.00 лв
Казан за ракия Казанджия Съсед
Цена от: 423.00 лв
Казан за ракия Казанджия Хан
Цена от: 740.00 лв
Казан за ракия Казанджия Чорбаджия
Цена от: 740.00 лв
Автоклав-дестилатор Казанджия Дабл
Цена: 700.00 лв


Разновидности на казани за ракия домашно производство в България


 


Както е известно, ракията е краен продукт от дестилацията на т. нар. „джибри“ (пращина, комина) или вино. За този процес са придобили популярност названията „варене“ или „печене“ на ракия.


В миналото казаните се правели само от мед, но с навлизането на съвременни технологии и материали вече има модели и от висококачествена неръждаема стомана.


 


Видове казани за производство на ракия


 


Основните видовете казани за ракия, използвани в България, биват:  • - за еднократна дестилация;

  • - за двукратна дестилация.


При двукратната дестилация, с цел да се подобри качеството на крайния продукт, се прави първа дестилация без разделяне на фракции; сетне дестилатът се разрежда с вода и вече при втората дестилация се фракционира.


Разбира се, тези два основни типа казани за ракия днес се срещат в най-различни модели и разновидности: изработени от неръждаема стомана, от мед, със сухопарник, по-сложни с дефлегматор и т. н. Сред тях заслужава споменаване казанът с дестилационна колона – той е за еднократна дестилация и предимството му е, че с една дестилация може да се получи по-висококачествена ракия; но рядко се използва за домашни цели.


По-старият и традиционен тип са казаните за двукратна дестилация. По-евтините от тях са изработени от неръждаема стомана.


 


Също така, според използваното гориво, най-често се срещат казани на дърва, а напоследък на пазара в България има и такива с различни видове газови горелки.


 


Когато избираме какъв казан да купим измежду различни модели, то освен цените, разбира се, трябва да се ръководим и от качеството и обема на ракията, която искаме да произведем.


 


Устройство на казаните за ракия за домашно производство


 


Съвременните модерни казани за производство на ракия се състоят от следните основни и някои допълнителни части:  • - резервоар (това е самият казан) с дръжки за по-удобно пренасяне;

  • - охладителен съд за кондензация на изпаренията;

  • - съединителна тръба (лула) между казана и охладителя;

  • - бъркалка, използвана, за да не загарят джибрите;

  • - кула със сухопарник, който задържа вредните примеси, връща ги обратно и повишава осезаемо качествата на ракията;

  • -  серпентина и вграден биметален термометър. Термометърът дава възможност във всеки момент да се наблюдава температурният режим, в който протича дестилацията;

  • - допълнителни части: маркуч, преходник за мивка, газова горелка и др.


 


Принцип на функциониране на казана за ракия за домашно производство


 


При процеса на дестилация в казана за ракия, от алкохолната ферментация на плодовата каша (джибрите), която може да бъде от всякакви плодове, например сливи, круши, кайсии, грозде и така нататък, получаваме алкохолен дестилат с високо качество


След подгряването на казана за варене на ракия, в хода на процеса на дестилация първо се получава леката фракция „първак“, която е в обем около 1 л на 100 л джибри. Тя не се пие, нито се използва за медицински цели – компреси и др., защото е богата на метилов алкохол, фенил, ацетон и други вредни за човека леки фракции.


 


След „първака“ нормалният алкохолен градус на получаваната ракия е 50-60, докато се стигне до последната, най-слаба фракция - „пàтоки“, с алкохолни градуси под 38, която може да се превари отново.

Прочети повече