Системи за капково напояване - какво трябва да знаем

 

 

Капковото напояване е ефективна система за напояване на почвата чрез подаване на вода директно към кореновата система на растенията на малки порции с помощта на специални капкомери. Осигурява значителни икономии на вода, енергия и водоразтворими торове, което улеснява работата на градинарите. Това е добро и удобно по няколко причини. Такава система се използва както в оранжерии, така и на открит терен в градини.

Стандартното напояване с градинска лейка, маркуч или кофа няма да доведе до желания резултат, освен това може да бъде опасно за рстенията:

Недостатъчно поливане, липса на влага - някои градинари, за да спестят пари, не поливат достатъчно своите растения, за да не се случи прекомерно напояване с вода. Това може да доведе до факта, че растенията умират поради суша;

Твърде обилно поливане и повишаване на влажността – пристрастени към поливането на своите растения; Прекаленото поливане на културите с голям воден обем, лесно можете да доведе до ситуация на бързо повишаване на влажността и заболяване на отглежданите култури;

Под натиска на водата горният слой на почвата се срутва - след изсушаване следва ерозия на почвата и оголване, нараняване на корените със загуба на влага, което само по себе си води до повторно поливане;

При неправилно разпределение на почвата, влагата се губи бързо, известно количество вода попада между редовете, което е води до появата на микроорганизми и в резултат на това развитието на гъбични заболявания;

Произволното разпределение на водата води до недостатъчно напояване и дори ако графикът за напояване да бъде последователен, културите спират да растат с необходимото темпо - те обилно увеличават върховете, но не образуват плодове.

При капково напояване количеството на влагата е строго дозирано, така че почвата да не се преовлажнява или изтощава. Влагата отива само в корените на растенията, а не в почвата около тях. След няколко седмици използване на капково напояване можете да забележите, че има по-малко плевели в лехите - това се дължи на факта, че излишната трева просто няма достатъчно влага в градината, защото всичко отива точно до корените на растения.

Технологията позволява да се доставя вода, разтворени в нея торове и препарати за растителна защита директно в корените на отглежданите култури при точно зададена дозировка и с необходимата скорост. Това се отразява благоприятно на развитието на растенията и елиминира риска от провал на реколтата поради липса на влага.

 

 

 

Основни предимства при използване на системи за капково напояване:

1.       Увеличение на добива в сравнение при полета с напояване 25–50% и полета с естествено напояване (дъжд) с 50-100%.

2.       Ниско налягане: половината от налягането, необходимо за работа на пръскачките.

3.       Изключени са наранявания на цветята и появата на изгаряния по листата

4.       Намаляване на времето за узряване на културите с 10-15 дни.

5.       Спестяване на енергийни ресурси, торове и вода (в сравнение с пръскането е 5-8 пъти по-малко).

6.       Улесняване на агротехническата обработка на почвата поради факта, че пътеките остават сухи.

7.       Намаляване на броя на плевелите.

8.       Добра аерация на кореновия слой в почвата.

9.       Почти пълно изключване на водната ерозия на почвата: на повърхността не се образува кора.

10.   Намаляване на разходите за вода и труд чрез автоматизация.

Капковото напояване може да се използва за всяка култура, независимо от климата, типа на почвата или друга среда за отглеждане. Най-често:

-          Зърнени култури - соя, царевица.

-          Пъпеши и дини.

-          Зеленчуци - чушки, картофи, краставици, зеле, марули, домати, моркови, лук.

-          Овошки - плодове, ядки, живи плетове.

-          Горски плодове - ягоди, малини, къпини и боровинки.

 

Системата за капково напояване, най-често е свързана към централизирано водоснабдяване, ако има такова, кладенец или резервоар за вода.

 

Най-добрият вариант е отделен резервоар за вода: в него водата се загрява до температура, удобна за напояване и винаги се подава под ниско налягане, така че при тази връзка не е необходимо да се инсталира редуктор. Основното нещо е да поставите резервоара на височина от около 1, 5–2 м, така че да има поне малко налягане при подаване на вода.

 

 

Можете да инсталирате филтри, за да предпазите системата от твърди частици. Ако замърсената вода тече през тесните отвори на капкомера, те бързо ще се запушат и цялата система ще се повреди. Ето защо филтърът е незаменима част от системата за капково напояване.

 

 

Как се различават капковите маркучи от лентите?

Капковите ленти имат по-тънка стена, така че могат да издържат само на малко водно налягане - при значително увеличение на налягането лентата може просто да се спука. Лентите, през които преминава водата, са доста тесни, така че се замърсяват по-бързо.

Стените на маркуча са по-дебели от тези на лентата и могат да издържат на по-високо водно налягане. Те се замърсяват по-бавно и издържат по-дълго. Лентите са предназначени за един или два сезона, а маркучите за около шест или седем. Маркучите са по-скъпи от лентите, въпреки че с времето оправдават цената си. В същото време качеството на напоителните ленти не е по-ниско от това на маркучите.

Капкомерите в маркучите са вградени и вдлъбнати. Ако маркучът вече е оборудван с капкообразуватели, няма да можете да регулирате разстоянието между тях. Същото е с лентите. Отворите за изтичане на вода в лентите са разположени с предварително зададено разстояние. Ако имате стандартни лехи, добър вариант са ленти и маркучи с разстояние между капкомерите 20–30 см.

 

Можете също така да закупите отделно лента и сами да направите дупки с необходимото разстояние между тях.

 

 

 

По-добре е да поставите лентите и маркучите с отворите и капкомерите нагоре. Ако лентата лежи с отворите за вода надолу, въздухът няма да може да излиза през тях. В такава ситуация лентата може да се спукаи да започне да изтича. маркучите и лентите, положени с дупките надолу, е по-вероятно да се запушат и замърсят.

Ако ви е трудно да разберете всички тънкости при настойването на система за капково напояване, не искате да обмисляте варианти за свързване и да избирате компоненти дълго време, можете да обърнете внимание на готови комплекти.

https://parnici.bg/sistemi-za-kapkovo-napoyavane/

 

Имат всичко необходимо за свързване на системата. Когато избирате комплект, трябва да посочите диаметъра на връзката на главната тръба - той трябва да отговаря на вашия водоприемник. Друга важна характеристика е дължината на маркуча или лентата и налягането, което може да издържи. След покупката трябва само да прочетете инструкциите и да го монтирате сами в градината или оранжерията.


Назад
08.11.2022