Интересни рецепти с диня

 

Лятото е сезонът на дините. Но не всички хора знаят какви големи ползи носят те за човешкото тяло.

Множество изследвания показват, че динята е богата на хранителни вещества. Съдържа около 15% от дневната стойност на витамин С, както и много други витамини и минерали, от които тялото се нуждае за оптимално функциониране, като калий и витамини А и В6.

Ползите от динята за човешкото здраве

Витамин С укрепва имунната ви система и помага на тялото да абсорбира желязото, докато витамин А играе важна роля за здравето на кожата и очите. Динята е богата и на калий, който помага за понижаване на кръвното налягане и поддържа нервната система. Витамин B6 в динята помага на тялото да разгражда протеините и също така укрепва имунната система.

Червеният цвят на динята се дължи на ликопена, антиоксидант. Проучванията показват, че може да помогне за намаляване на риска от рак и диабет, разбира се, във връзка със здравословния начин на живот като цяло. Динята има повече от това хранително вещество от всеки друг плод или зеленчук.

Водата и витамините А, В6 и С в динята поддържат кожата ви мека, гладка и еластична. Витамин С засилва производството на колаген, което подобрява еластичността на кожата и притока на кръв към кожата. Витамин А помага за възстановяването на кожните клетки, предотвратявайки сухота и лющене, докато витамин В6 помага при кожни обриви.

 

Друго полезно вещество, на което е богата динята, е аминокиселината цитрулин. Помага за понижаване на кръвното налягане. Полезните вещества на динята помагат и за намаляване на риска от инфаркт и заболявания.


 

Динята също помага за намаляване на вероятността от развитие на ревматоиден артрит. За това помага естественият пигмент бета-криптоксантин, който ще предпази ставите ви от възпаление.

Само един среден резен диня съдържа 9-11% витамин А, от който човек се нуждае ежедневно за добро здраве и благополучие. Това хранително вещество е един от най-големите приноси за поддържане на очите ви здрави. Зеленчуците, плодовете и горските плодове са най-добрият начин да получите всички витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае.

Динята съдържа голямо количество вода и фибри. И двете са ключови за осигуряване на гладка работа храносмилане.

Високото съдържание на вода, антиоксиданти и аминокиселини в динята може да допринесе за по-добра тренировка. Освен това е богата на калий, минерал, който може да намали спазмите по време на тренировка във фитнеса. Можете също така да пиете сок от диня, след като се изпотите. Това ще помогне за предотвратяване на мускулни болки след тежки тренировки.

Динята съдържа над 90% вода. Следователно, тя помага за поддържане на водния баланс. Повечето възрастни не пият достатъчно вода, а хидратацията е особено важна през лятото, когато температурите се повишават.

И въпреки че динята е здравословен избор, все пак е разумно да избягвате преяждането с всякакъв вид храна, включително диня.В горещ летен ден може да е изкушаващо да ядете цяла диня, опитайте се да ядете на парчета.

 

Хората с диабет или тези, които може да се наложи да броят порции въглехидрати, също трябва да обърнат внимание на консумацията на диня. Яденето на твърде много плодове може да доведе до твърде много захар в диетата ви, което води до колебания в нивата на кръвната захар, което от своя страна може да бъде рисковано за хората с диабет.

 

Рецепти с диня

Ако ви е писнало да ядете обикновена диня всеки ден сме ви подготвили няколко рецепти за интересни десерти с диня. 

 

 

 

1. Сорбе от диня

Сорбето е подходящо за вегани замразено лакомство, което трябва да е без млечни продукти. Обикновено се приготвя с плодови сокове и захар, което го прави много свежо и вкусно. И тази рецепта с диня е идеалният начин да се разхладите това лято.

 

Дори не ви трябва машина за сладолед. Вместо това нарежете динята на парчета и замразете. След това просто смесете плодовете в кухненски робот с малко сок от лайм, докато станат гладки и могат да се нарязват с лъжица.


 

2. Сицилиански пудинг от диня

Сицилианският пудинг от диня е лек десерт с копринена текстура и свеж плодов вкус. Това е перфектният, достатъчно сладък завършек след обилни и тежки ястия.

съставки:

- 4 чаши едро нарязана диня без семки (изхвърлете кората)

− 2 супени лъжици царевично нишесте

− ¼ чаша гранулирана захар

− ½ ванилия, почистена от шушулките или 2 чаени лъжички ванилия на прах

− 2 чаени лъжички прецеден прясно изцеден лимонов сок

− Бита сметана (по желание)

Пасирайте динята с  пасатор, докато стане гладка. Изсипете през ситна цедка в мерителна чаша, като изхвърлите всички останали твърди вещества. Трябва да имате около 3 чаши (750 мл) сок от диня.

Изсипете 2 супени лъжици (30 мл) сок от диня в малка купа и разбъркайте в царевичното нишесте, докато сместа стане гладка.

Изсипете останалия сок от диня в средно голяма тенджера. Оставете да заври, след което оставете да къкри за 5 минути. Добавете захарта и ванилията и разбийте докато захарта се разтвори. Разбъркайте отново сместа от царевично нишесте, след което добавете сока от диня. Оставете да къкри на слаб огън, като разбърквате от време на време, за 3 минути, след което добавете лимоновия сок.

Изсипете пудинга през чиста цедка в мерителна чаша, след което прехвърлете в малки стъклени буркани, чаши или форми. Покрийте и охладете, докато стегне, поне 3 часа.

 

Непосредствено преди сервиране гарнирайте пудинга от диня с бита сметана и шамфъстък на вкус.

 

 

 

3. Сладолед от диня

Нарежете динята на кубчета и я замразете.

Динята замръзва бързо и можете да я поставите в торба или контейнер с капак, докато намерите време да направите сладоледа от диня.

Смелете замразените кубчета в кухненски робот. Ако искате да добавите нещо за допълнителна кремообразност, опитайте да добавите 1-2 супени лъжици сурово масло от кашу. Най-добре е да не използвате масло от печени ядки или бадемово масло. Може да добавите и 1-2 супени лъжици кокосова сметана.

 

На този сладолед от диня е най-добре да се насладите веднага или след като сте го поставили във фризера само за около час.


Назад
25.07.2023