Използване на пластмасови бордюри в крайградски зони

 

Пластмасовите бордюри са отлично решение за собствениците на градини в крайградска зона. Те са идеални за оформяне на алеи, пътеки и декоративни лехи с цветни насаждения. В статията ще обясним защо от няколко години има засилен интерес към пластмасовите бордюри в крайградските зони и как точно се използват.

 

Всички предимства на пластмасовите бордюри

 

Тези конструкции са направени с различни размери от рециклирани пластмасови материали. Към пластмасовия състав се слагат и специални добавки, благодарение на които готовите бордюри не се променят на открито.

Ето и техните основни предимства, които ги правят изключително търсени на пазара в момента:

 • ·        Инертност към външни влияния. Полимерните структури не се влошават при висока влажност, внезапни температурни промени, ултравиолетова светлина, надигане на почвата.
 • ·        Естетичен вид. Границите на градините в извънградските зони, оформени с тези бордюри, изглеждат идеално оформени, гарантират богата цветова схема, хармонично се вписват в различни ландшафтни стилове.
 • ·        Висока пластичност. Благодарение на гъвкавостта и мекотата на пластмасата е възможно да се създават с тяхна помощ ограждения с нестандартни форми.
 • ·        Функционалност. Възможно е бордюрите от пластмаса да бъдат повторно изпозлвани.
 • ·        Лесен монтаж. Конструкциите се монтират лесно и със същата лекота могат да се демонтират.
 • ·        Висока степен на устойчивост на климатичните промени. Бордюрите издържат на значителни температурни амплитуди и други екстремни условия във външната среда.
 • ·        Ниско тегло. Тези пластмасови конструкции не тежат и лесно се транспортират. Продуктите са леки, компактно организирани, което намалява транспортните разходи до минимум.
 • ·        Ниска цена. В сравнение с бетонните бордюри, пластмасовите конструкции са сравнително евтини.
 • ·        Дълъг срок на експлоатация. Тези конструктивни елементи се продават с гарантиран дългогодишен срок на експлоатация от официалния производител.

 

Къде се използват най-често пластмасовите бордюри?

 

Конструкциите обикновено се монтират, когато е необходимо да се облагороди двор или градински парцел. Използването  им е оправдано в следните случаи:

 • ·        при пътеки и кръгови пространства. Лесно огъващите се бордюри са идеални за градинските пътеки или зони с кръгова форма.
 • ·        при места с вълнообразни форми. Това могат да бъдат зони за барбекю, отдих, детски игри.
 • ·        при оформяне на цветни лехи. Гъвкавата полимерна конструкция ще ограничи цветното легло с всякаква форма.
 • ·        при разграничаване на два вида почви. В допълнение, пластмасовите бордюри могат да се използват за разделяне на почвата, така че да е възможно да се засаждат различни цветя наблизо.

 

Какви видове пластмасови бордюри се предлагат в България?

 

В онлайн магазина Parnici.bg е наличен богат асортимент от пластмасови бордюри. Те се различават по размери, форма, цвят и вид текстура. Но общото при тях е, че са с високо качество, приемливи цени и изключителна функционалност. Условно, според предназначението, могат да бъдат разделени в 2 категории: лентови и оградни. Първите са под формата на гъвкава лента и се продават навити на руло. Такива бордюри, добре фиксират пътека с всякаква форма в извънградската зона, предотвратявайки навлизането на трева. Те са почти изцяло в земята и следователно не могат да играят декоративна роля.

 

Оградните бордюри имитират фрагмент от ограда от естествен материал и приличат на дъски, плетове или плочки. Те са наистина много атрактивни и прецизно имитират естествени материали.

 

 

Ето и някои от най-търсените модели в онлайн магазина Parnici.bg:

 

 • ·        Пластмасовият бордюр Кънтри Лайн  се препоръчва за оформяне на цветни петна в градината.
 • ·        Оградата WILBORDER  идеално имитира дървен плет и е много ефектна.
 • ·        Оградата LAND ART BORDER е подобна на предходния модел, но малко по-тъмна и е супер ефектна, като имитация на дърво.
 • ·        Модулната ограда BAMBOO BORDER отдалече изглежда като естествен бамбук и е невероятно красива.
 • ·        Декоративната ограда Стълб за увивни растения в зелено, хармонично се вписва във всяко дворно пространство.

 

Разбира се, че в магазина се предлагат и други модели пластмасови бордюри, които може да разгледате на parnici.bg . Наистина изборът е голям и всеки може да подбере тези, които са му необходими.

 

Критерии за  избор на пластмасови бордюри

 

Характеристиките на градинските пластмасови бордюри, тяхната  здравина и устойчивост, определят обхвата на приложението им. Повечето от тях фиксират границите на ландшафтните елементи в градинските пространства. Но някои могат да се използват за организиране на пътеки и по-сложен тип оградни конструкции. Общите препоръки при закупуване, монтиране и по-нататъшна експлоатация на бордюри, включват следните стъпки:

 • ·        вид на използваната пластмаса за направата им,
 • ·        размери – това включва дължина, ширина и височина,
 • ·        текстура – тук има доста интересни решения, които трябва да се използват много внимателно,
 • ·        цвят – обикновено бордюрите от пластмаса са в кафявата и черната гама, но има и такива, които са в различни нюанси на зеленото.

Пластмасовите бордюри винаги трябва да са в хармония с материала на пътеките, декорацията на сградите и съществуващата растителност. Преди покупката им, определете местата за монтаж и необходимото количество; може да се нуждаете не от един, а от няколко вида такива конструкции с различни конфигурации или цветове.

 

Добре е да проведете и консултация със специалист за външно озеленяване, за да не се допуснат грешки при закупуването на такива полезни конструктивни елементи.

 

 

Какво е важно да се знае при монтажа на пластмасовите бордюри?

 

При монтажа, спазвайте препоръчаната от производителя технология, която се намира в инструкцията към закупения артикул. При някои модели, монтажът изисква да се спазват различни правила. А това до голяма степен определя надеждността, издръжливостта и външния вид на пластмасовия бордюр.

Може лесно всеки да монтира такива бордюри. Няма нужда да се копае в голяма дълбочина и да се подготвя основа.

 • ·        Ако почвата е плътна или по-скоро камениста, пластмасовите анкери трябва да бъдат заменени с по-здрави метални крепежни елементи (пирони).
 • ·        На рохкава почва е много по-удобно да създадете сложни форми; завоите са фиксирани с допълнителен анкер, за да се избегнат деформации и счупвания.

 

Специалистите подсказват, че монтирането на бордюри ще бъде по-лесно, ако използвате опънат канап или въже и контролирате нивото на монтаж.

 

 

 

Подарете си впечатляваща красота в извънградската зона

Ако  харесвате естетиката и държите на хармонията в озеленяването, наличието на красиви пътеки, които плавно преминават към овали с цъфтящи растения около вашата вила или къща, то пластмасовите бордюри ще ви свършат чудесна работа. Изберете още днес подходящи модели за своята градина, за да се радвате на едно добре организирано дворно пространство!

 

 

 

 

 

 

 


Назад
11.10.2022