Как да изберем оранжерия - oсновни правилаВсеки иска оранжерията да е надеждна, висококачествена, издръжлива. И също така е желателно да е практичнa, лесна за използване и да не струва, колкото боен самолет.

Основни аспекти, важни при избора на оранжерия:

1. Стабилност. Оранжерията трябва да е стабилна! Така че снегът и вятърът не нарушат нейната цялост.

2. Издръжливост. Оранжерията трябва да е издръжлива! За да не ръждясва и да не се разпада след година-две.

3. Удобство. Оранжерията трябва да бъде практична и удобна за използване!

4. Надеждност. Оранжерията трябва да е в добро състояние!

5. Дизайн на рамката. Цяла или комбинирана. Оборудване.

6. Оранжерията трябва да има естетически добър външен вид! Да радва окото.

7. Поликарбонат.

 

Именно рамката, която е в основата на дизайна на всяка оранжерия и не само използваемостта на конструкцията, но и нейният експлоатационен живот ще зависи от материала, от който е направена. В крайна сметка рамката трябва да издържа не само на теглото на покритието (в нашия случай клетъчен поликарбонат), но и на такива допълнителни натоварвания като дъжд, сняг и пориви на вятъра.

 

Сила

Върху оранжерията действат различни натоварвания:

- Натоварване от сняг.

- товари под формата на вързани растения.

- ветрови натоварвания.

 

Броят на дъгите в оранжерията, напречното сечение на профила и дебелината на тръбата, от която са направени дъгите, са отговорни за това оранжерията да не се „сгъва“ от снега през зимата, а през лятото под въздействието на теглото на растенията. Това са дъгите, които поемат цялото натоварване от сняг.

 


                                           

а) Броят на дъгите. Дъгите могат да бъдат разположени през 0,67 метра, 1,0 метра и 2,0 метра.

- Оранжериите с дъги на всеки 2 м са по правило промишлени оранжерии, изработени от дебели тръби с голямо сечение.

- В хоби оранжериите най-често дъгите минават през 0,67 метра и 1,0 метра.

- В оранжерия с дължина 6 метра, 10 дъги, ако са разположени на 0,67 метра и 7 дъги, ако са разположени на 1 метър.

б) Разрез на профила на тръбата.

Профилът е 10х10, 10х20, 15х15, 15х20, 20х20, 20х30, 20х40, 40х40, 60мм. Съответно, колкото по-голям е профилът на тръбата, толкова по-здрава е оранжерията, но и по-скъпа!

в) Дебелина на тръбата.

Към днешна дата тръбите се предлагат с различни дебелини: 0,6 mm, 0,7 mm, 0,8 mm, 0,9 mm, 1,0 mm - от такива тръби се правят селски оранжерии. Не трябва да вярвате, когато казват, че хоби оранжерия от тръба е 1,2 мм или повече. Това не се случва сега. Оранжериите от метал с дебелина 1,0 мм са рядкост, такива оранжерии са скъпи и се купуват много рядко именно поради високата цена.

 

В допълнение към снега върху оранжерията действат ветрови натоварвания.

 

Стрелките показват посоката на вятъра. Посоката, маркирана със сини стрелки, не е страшна за оранжерията. В този случай натоварването пада върху дъгите, а те са много и са здрави.

 

Посоката на вятъра, отбелязана с червени стрелки, е по-опасна за оранжерията. В този случай стрингери и поликарбонатни листове са отговорни за здравината на рамката.Тънките тръбни стрингери (20x10 или 15x15) няма да могат да осигурят необходимата структурна твърдост, по-голямата част от натоварването ще бъде разпределено върху поликарбонат, който може да не издържи на това. Когато използвате „тънки“ стрингери (например тръба 10x20), цялата рамка на оранжерията се оказва много нестабилна.

На снимката са показани стандартни стрингери (1-5). Стрингери с номера 6 и 7 се използват за усилена конструкция на оранжерии в райони със силни ветрове (урагани).

Съвет: Стрингерите трябва да са от тръба с напречно сечение най-малко 20x20 mm.

Издръжливостта е времето, през което вашата оранжерия може да издържи и да бъде в „използваемо“ състояние. Това време зависи пряко от защитата на метала от ръжда.

За да предпазите метала от ръжда, той може да бъде боядисан с различни бои, грундове, но най-надеждният начин е цинковото покритие. Няма смисъл да се обмислят боядисани или грундирани оранжерии - това не е от значение и трябва незабавно да отидете на поцинкована стомана. Поцинковането е покритие на метал със слой цинк за защита от корозия.

Често, в търсене на евтина оранжерия, някои производители спестяват пари и правят оранжерии от тръби с тънък слой цинк, тъй като такива тръби са много по-евтини. Те не се интересуват, че тънкият слой цинк може да се повреди по време на обработка на детайлите. И след кратко време, рамката на оранжерията, ще започне да ръждясва. Затова се пазете от неизвестни производители и неизвестни търговци.

Когато избирате оранжерия, обърнете внимание на компонентите, от които е направена. Относно качеството на заваръчните елементи, точково заваряване - има голяма вероятност някои елементи да паднат още по пътя към вашия дом. Среща се много често.

Поликарбонатът е един от най-важните показатели за качеството и надеждността на оранжерията днес.

 

Поликарбонатът има 2 важни характеристики:

- дебелина

- плътност

Дебелината на поликарбоната влияе преди всичко върху топлоизолацията и второ, косвено върху здравината на самата рамка. За хоби оранжериите е подходящ поликарбонат с дебелина 4 mm или повече.

Специфично тегло (плътност): 

Този показател е много по-важен. Тази характеристика показва колко тежи 1 квадратен метър поликарбонатен лист. Колкото по-дебела е стената на листа, толкова по-голямо е теглото на листа. Следователно, дебелината на поликарбоната не е най-важният показател за добра, надеждна оранжерия. При еднаква дебелина е за предпочитане лист, с по-голямо специфично тегло.Съвет: Ако искате добър, вземете 4 мм поликарбонат със специфично тегло 0,6 кг / кв.м. Гарантирано ще останете доволни!

Поликарбонатът трябва да бъде защитен от UV (ултравиолетово) лъчи. Няма да навлизаме в подробности, не е възможно да се провери без специално оборудване. Само не забравяйте, UV слоят е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН! Без този слой, листовете ще пожълтяват, ще се напукат и ще се разпаднат след 1-2 сезона.

Изберете поликарбонат за вашата оранжерия

Какво да купите допълнително:

Първото нещо, за което не трябва да жалите пари, е да закупите крайни профили за поликарбонат. Те са предназначени да предпазват поликарбоната, така че мръсотия, прах, мухи, червеи да не попаднат в отворените клетки.

 

Допълнителни капандури. Предназначени за подобряване на въздухообмена в оранжерии с дължина над 6 метра.

Механизми за вентилация на оранжерии. Предназначени за автоматично отваряне и затваряне на капандурите в зависимост от температурата в оранжерията.

Опционални аксесоари:

- система за капково напояване

-подвръзки

- лехи

- автоматично затъмняване

-мрежа против  насекоми

-отопление

-осветление

-и още много.

 

Надяваме се, че нашите съвети ще помогнат да направите правилния избор на оранжерия и да се  радвате на богата реколта.
 

В нашия каталог ще намерите опции за капково напояване


Назад
20.09.2022