Как да изберем подходящо вино според нашия вкус
За да изберете идеалната бутилка вино, трябва да помислите внимателно. Но когато има десетки опции във витрината, това решение не винаги е лесно. За да изберете виното, което отговаря на вашите предпочитания, трябва да знаете какъв вкусхаресвате!
Виното има три вкусови характеристики: сладко, кисело и горчиво. Сладкото се отнася за гроздето,което е използвано за вино, киселото се отнася до вкуса на гроздето, а горчивото се отнася до танина.
Ако харесвате кафе, по-точно земно, наситено и леко горчиво на вкус и аромат на еспресо, тогава Шираз/Сира ще ви хареса. Счита се за тежко вино с пиперлив и пикантен вкус. Виното е силно и богато с кадифен послевкус - идеално за тези, които обичат силно кафе!
Ако обичате червени плодове, ще харесате Пино Ноар. Прави се от червено грозде и обикновено е по-леко от другите червени вина. Виното има плодови вкусове и аромати като череша, малина и ягода. Може също така да има леко парфюмиран аромат, смесен с лек землист и билков вкус. Идеален за тези, които обичат вкуса на по-сладки червени плодове.
Ако обичате черни плодове, Tempranillo може да е идеалният избор за вас. С плодови вкусове, подобни на череши и сливи, виното има умерена интензивност и землист аромат с гладък финал.
Ако харесвате цитрусови вкусове, ще харесате Шардоне. В зависимост от климата Шардоне може да има по-тропически вкусове като портокал, ананас и грейпфрут. Произходът на виното също играе роля: то може да варира от леко и пикантно до кремообразно с аромат на кокос и ванилия.
Има различни видове вина: пенливо вино, вино розе, бяло вино и червено вино.
Пенливо вино
Този вид вино се нарича пенливо поради високото съдържание на въглероден диоксид. Вкусът на пенливото вино често наподобява ванилия, ябълка или цитрус.
Виното розе е освежаваща напитка, подходяща през летните дни. Нарича се розе, защото ципите на гроздето са ферментирали в продължение на няколко седмици, което ги е оцветило.
Ако искате да усетите ягоди, пъпеши, череши или свежи цветя, вината розе са най-добрите.
Бялото вино е доста стандартно по света и се прави от бяло грозде. При производството на бяло вино люспите на гроздето се отстраняват. Белите вина имат вкус на костилкови плодове с нотки на цветя, свежи билки и цитруси.
Червеното вино е най-популярният вид вино, което всеки познава. Произвежда се от грозде с тъмна кожа, което е ферментирало няколко месеца. Ако предпочитате сладко, но горчиво вино с богат вкус, вероятно трябва да изберете червени вина.
Когато избирате вино, трябва да се запитате защо искате да пиете виното и какъв послевкус трябва да остави.
Сладост. Трябва да проверявате етикетите на виното, както през повечето време. Те имат термините "сладко", "полусладко" или "сухо", изброени на етикета им. Не забравяйте, че сухото вино няма сладък вкус.
Киселинност. Вината с висока киселинност са по-тръпчиви от вината с ниска киселинност. Вкусът на вино с ниска киселинност е по-наситен и заоблен.
Танин. Ако не сте запознати с танините, това са съединенията в гроздето, които присъстват при направата на чаша вино. Хората често описват танините като нивото на "сухота" на виното, което показва колко сладко и горчиво е виното.
Всеки от нас има свои собствени предпочитания за всяка характеристика на бутилирано вино, но вие можете да намерите идеалното вино, което ви подхожда с правилния подбор и дегустация.
Би било по-добре, ако никога не забравяте, че когато избирате вино за допълнение към ястията си, белите вина са най-подходящи за по-леки ястия като риба и пиле, а за ястия като свинско, агнешко и телешко, които са предимно тежки, червените вина са най-добри.
Също така е важно да знаете как да сервирате вино. Идеална температура за пиене за червени вина: 12-18°C, за бели вина: 8-12°C и за шампанско/десертни вина: 5-7°C.
Червеното вино трябва да се отвори и да се налее в гарафа/чаша поне 30-60 минути преди сервиране.
Бялото вино се сервира най-добре студено, така че дръжте бутилката в хладилника преди сервиране, ако е възможно.
Виното може да се консумира не само охладено - от него може да се направи и топла напитка. Греяното вино е идеално за всеки празник.
Най-важната съставка във всяка рецепта за греяно вино е червеното вино. Тук няма нужда да търсите по-скъпо вино: лесното за пиене червено вино от среден клас със сочен плодов аромат е идеално за това. Като общо правило, търсете млади червени вина като австралийски шираз или мерло.
Карамфил, канела, кардамон, звездовиден анасон, индийско орехче и ванилия могат да се използват в греяното вино. Класическата рецепта за греяно вино добавя резени портокал и кайсии за естествена сладост, но можете да добавите и захар или мед, за да балансирате подправките.
Подправките трябва да се съберат в муселинена торбичка и след това да се поставят във виното да се запарят (по този начин малките плаващи подправки няма да попаднат в устата и да развалят вкуса на напитката). За красива порция греяно вино, не се колебайте да добавите канелени пръчици и сушени портокалови резени - това ще създаде повече визуална привлекателност.
Класическа рецепта за греяно вино.
Съставки:
- 1 лимон
- 2 портокала
- 8 зрънца карамфил
- 2 пръчици канела
- 4 см (парче) джинджифил, обелен и нарязан
- 60 g (2½ oz) светлокафява захар
- 60 мл портвайн
- бутилка богато червено вино
Рецепта:
Отстранете кората от един лимон и един портокал с белачка за картофи на тънки ивици, след което изстискайте сока от портокаловата кора. Поставете карамфила в останалия портокал.
Поставете кората, портокаловия сок и портокаловия карамфил в голяма тенджера заедно с 2 пръчици канела, джинджифил, захар, портвайн, червено вино и 750 мл вода.
Поставете на слаб огън и разбъркайте, докато захарта се разтвори, след това леко увеличете котлона и оставете да къкри на слаб огън за 20 минути.
Свалете от котлона и оставете да се охлади за 10 минути, преди да налеете в чаши. Гарнирайте с резени портокал и лимон и пръчица канела.
Украсете с допълнителни канелени пръчици, резени портокал или резени лимон преди сервиране.