Как да се грижим правилно за разсада от домати

 

Ако вече сте засадили семена от домати за разсад и чакате да порасне или искате да знаете какво да правите по-нататък, как да се грижите за младия разсад, тази статия е точно за вас.

Въпреки това, дори ако просто се подготвяте или ще сеете, тогава в тази статия ще намерите и цялата необходима информация за правилното засаждане и отглеждане на разсад.

 

Как да изберем добър сорт домати

 

Ако все още не сте решили кой сорт е най-подходящ за вашата градина и нужди, сега е моментa да направите своя избор. Разнообразието от хибриди, които съществуват днес, техните цветове и форми определено няма да ви оставят безразлични. 

 Ако желаете домати за консервиране, може да засадите сорт „Рома“ или „Рио Гранде“.
Ако пък искате домат за приготвяне на вкусна салата, подходящ за директна консумация, тогава може да засадите сортовете „Български гигант“, „Биволско сърце“, „Биг Бийф“. Може да избирате сред голямо разнообразие от сортове, притежаващи различни вкусови характеристики и от ранен до късен период на зреене. Имайте предвид обаче, начинът по който ще отглеждате доматите – на открито, в оранжерия или в саксия.
В случай, че не разполагате с градина, но имате огромно желание да отглеждате домати, може да се насочите към сортове Чери домати, подходящи за отглеждане в саксия. Може да направите мини градина на своят балкон.
„Алено сърце“, „Биволско сърце“, „Паулина“ са само част от сортовете, подходящи за оранжерийно отглеждане.

 

Ето и как да засадим и отглеждаме правилно нашия разсад от домати.
Да кажем, че сте избрали и закупили правилния сорт. Тогава последователността е следната:

 

  •  - определяне на времето за сеитба,
  •  - извършват предсеитбена подготовка на семената,
  •  - изберете контейнери за засаждане и купете (подгответе) почва,
  •  - засаждане семената.

 

 

Кога се сеят семената и кога е оптималното време за сеитба

Въпросът, който тревожи абсолютно всички начинаещи, изисква специално внимание. Не е толкова трудно обаче да се реши и изчисли срокът. Важен компонент на правилното засаждане на семена от домати е тяхната предсеитбена подготовка и обработка.

  • Опаковката трябва да съдържа цялата необходима информация (адрес на производителя, препоръки относно техниките на отглеждане, принадлежност към сорт или хибрид). Трябва да се посочи срок на годност.

  • При избор на сорт, имайте предвид и климатичната зона и нейните характеристики.

По правило опаковките със семена в магазините и градинските центрове се съхраняват не съвсем при оптимални условия, а именно при доста ниски температури. Поради това семената са в дълбок покой, което означава, че няма да покълнат много охотно. Ето защо, за да се ускори тяхното покълване, се препоръчва да се затоплят.

Най-лесният начин за затопляне на доматените семена е достъпен за всеки градинар. За да направите това, посадъчният материал трябва да се постави в торба с марля и да се окачи близо до отоплителни уреди един месец преди предложената сеитба за разсад.

За да се намали рискът от заразяване на бъдещи разсад от домати с гъбични или бактериални заболявания, трябва да се извърши предварителна дезинфекция на семената.

Най-разпространеното е накисването на семена от домати в разтвор на калиев перманганат .

Предсеитбената дезинфекция  на семена от домати в разтвор на калиев перманганат се извършва, както следва:

  •  - Доматените семена се изсипват в многослойна марля и се завързват под формата на торбичка.

  •  - Кристалите калиев перманганат се разтварят в топла вода, докато се получи тъмно розов оттенък (със скорост 1 mg на 100 ml вода).

  •  - Потопете торбата с посадъчен материал в приготвения разтвор за 20-30 минути.

  •  - В края на процедурата доматените зърна се измиват под чиста вода (възможно е от чешмата, но по-добре утаена или филтрирана).

 

 

Подготовката на почвата, в която ще засадите семена от домати, трябва да започне предварително. По-специално, ако ще използвате "жива" почва от собствените си лехи/градина, може да отнеме до три седмици, за да стане подходяща за засаждане на разсад.

Ако сте уверени в собствените си способности, подгответе земен субстрат у дома. Сместа, в която се засаждат доматените семена се нарича класическа и се състои от равни части градинска пръст, хумус, черен торф/компост и речен пясък.

Когато използвате почва от вашата градина, не забравяйте, че тя не трябва да съдържа насекоми или токсични вещества. Необходимо е предварително да се обеззарази, така че нейната микрофлора да има време да се възстанови до момента на засяване на семената.

За начинаещи градинари е за предпочитане да закупите готов земен субстрат. В специализирани магазини се продават почви, които вече са обогатени с всички хранителни вещества. За разлика от приготвения вкъщи земен субстрат, закупените почви не изискват специални грижи и не е необходимо да ги обеззаразявате или подхранвате допълнително.

 

Когато избирате контейнер, в който ще поникнат семената от домати, имайте предвид, че височината му не трябва да бъде по-малка от 10 см. За такива цели са подходящи както специални саксии и пластмасови кутии, както и саксии, приотвени от обикновени отрязани бутилки. Напълнете контейнера със субстрата 5-6 часа преди сеитбата и навлажнете обилно с вода. 

 

 

Съвети за отглеждане

 

Грижата за разсад е доста трудна задача, която изисква много време и усилия. За да се отглежда здрав разсад, е необходимо да се вземат предвид значителен брой фактори, вариращи от температурата на външната среда до наличието на необходимите микроорганизми в почвата.

През първата седмица след сеитбата, контейнерът със семена трябва да бъде покрит с найлон,пластмасов капак или нетъкан текстил. Уверете се, че температурата на околната среда е приблизително +25 градуса. Разсадът ще се появи 5-6 дни след сеитбата. Когато семената покълнат, се маха найлонаот контейнера и вниманието се насочвакъм създаването на благоприятни условия за разсада. Неонходими са специални грижи.

След покълването на семената трябва да понижите температурата в помещението до + 17-19 градуса, а също така да се погрижите за осветлението, необходимо за светлолюбивите домати. Доматеният разсад се нуждае от дневна светлина с продължителност от 12 до 14 часа. Ако естествената светлина не е достатъчна, използвайте флуоресцентни лампи. С течение на времето те могат да бъдат оставени за цял ден.  

 

Първоначално не се извършва пълноценно напояване на културите, в противен случай кореновата система ще се развие по-лошо от надземната част. Напръскайте почвата само с преварена или утаена вода, към която можете да добавите няколко капки калиев перманганат. Температурата на течността трябва да бъде 20-25 градуса. 

 

 

 

Относно брането и закаляването


Ако са минали повече от две седмици от появата на листата, започнете да се подготвяте за бране на разсад. Това е труден процес, но няколко съвета ще помогнат за намаляване на риска от увреждане на растенията.

Погрижете се предварително за новия контейнер. Размерите му трябва да надвишават обема на предишния поне 5 пъти.  

Не е необходимо прекомерно навлажняване на почватапреди бране - това ще помогне за внимателно отстраняване на разсада заедно със земната буца.

След пресаждането доматите трябва да почиват на сенчесто място за 1-2 дни.

Не съжалявайте за крехкия разсад и след бране ги отрежете в корена. Това ще им помогне да се развиват по-добре в бъдеще.

За да подготвите растенията за сеенетов открита земя, е необходимо е да укрепнатдобре. За да направите това, разсадът се изнася в хладно помещение и се оставя там за 15-20 минути. Остъклената терасае идеална за такива цели, ако температурата на въздуха навън е над 10 градуса.

 

Процесът продължава средно 10-12 дни. През първите няколко дни не позволявайте растенията да бъдат изложени на пряка слънчева светлина за дълго време или на течение. Едва когато периодът на втвърдяване приключи и разсадът стане по-силен, можете да го оставите на отворен прозорец дори за през нощта.


Назад
24.01.2023