Как се прави ракия - наръчник за начинаещи
Ракията е традиционна българска напитка, която се получава чрез дестилация на мъст от ферментирали плодове: сливи, грозде, диви круши. По-рядко се използват плодове: ябълки, череши, кайсии и дюли. Ракията се прави от тези плодове поотделно, но понякога суровините могат да се смесват.
В България и Сърбия, където ракията се счита за национално богатство, рецептите се различават леко, въпреки че и в двете страни е прието приготвената напитка да отлежава в дъбови бъчви или стъклени бутилки поне 2 години. Затова ракията се нарича още балканска ракия. Дестилираната ракия първоначално е безцветна, но след отлежаване в дъбови бъчви придобива жълт оттенък.
В България те се делят на две основни групи: гроздова ракия и друга плодова ракия, обикновено от сливи, но също и от кайсии, дюли, круши, праскови и дори диви червени плодове.
Гроздова ракия
Гроздовата ракия също се дели на подкатегории в зависимост от начина на производство. Местното законодателство прави разлика между вино, получено чрез дестилация на ферментирала гроздова мъст, гроздов сок и/или люспи от грозде.
Традиционно се използват силно ароматни бели сортове като Мускат, Совиньон Блан, Димят и различни сортове Мискет. В конкретния случай на винена ракия, в България суровината за ракията се нарича “джибри”. Ферментиралата мъст се дестилира в медни казани до получаване на алкохол с алкохолно съдържание минимум 65 процента, много богат на плодови, билкови, пикантни, флорални аромати.
Плодова ракия
Използват се главно плодове с високото съдържание на захароза, която е основната съставка за производството на етанол. А обикновено в България се използват кайсии, сливи, праскови и круши. Процесът на приготвяне на тези плодове, преди да се превърнат в отлична напитка, преминава през етапите на бране, измиване, смилане, ферментация, дестилация и отлежаване.
Качеството на ракията зависи от качеството и сорта на плодовете.
Изборът на подходящ сорт кайсии и тяхното състояние по време на ферментация (узрялост на плода, постигане на оптимален баланс между захарност и киселинност при беритбата и др.) пряко влияе върху вкуса на ракията. Изборът на правилния сорт кайсии има огромно влияние върху крайнияпродукт.
За да направите ракия, ще ви трябват четири основни съставки: плодове, вода, мая и захар. Най-популярните плодове за приготвяне на ракия са сливи, кайсии, грозде, ябълки, череши и смокини. Могат да се използват и други плодове като круши, малини, праскови и дюли.
От голямо значение е и вида на водата, с която се приготвя ракията. Водата трябва да е чиста, прясна и филтрирана, тъй като това може да повлияе на вкуса на напитката. Вода с високо минерално съдържание също не се препоръчва, тъй като може да доведе до горчив вкус.
Маята е следващата основна съставка. Видът и количеството на използваната мая зависи от вида и зрелостта на използвания плод. В повечето случаи за направата на ракия се използва винарска мая, но в някои случаи може да се използва и бирена мая.
И накрая, захарта е необходима, за да осигури ферментиращ материал за използване от дрождите. Обикновено се добавя под формата на захарен сироп, мед или меласа. Някои също добавят захар директно към готовата напитка, но това не се препоръчва, тъй като напитката може да бъде много сладка.
След като всички съставки са събрани и приготвени, сместа се оставя да ферментира в съд за 4-6 седмици. След като ферментацията приключи, сместа се прецежда и получената течност е ракия. Напитката често се разрежда с плодов сок или вода, за да се постигне желания вкус.
Получената ракия може да се консумира веднага или да отлежава няколко месеца или години в дъбови бъчви, както виното или стъклени бутилки. Това може да доведе до по-мек вкус.
Ракията е наистина уникална и ароматна напитка, която трудно може да се намери извън родните й страни. Ако някога имате шанс, опитайте я, няма да съжалявате!
Едно от условията за добре приготвена ракия е добрият казан за ракия. Необходимо е да се подходи отговорно към избора му. Медта, от която са направени казаните за ракия Казанджия, има уникален набор от предимства:
− ръчно коване;
− не подлежи на корозия;
− осигурява равномерно нагряване на съдържанието на куба;
- служи като отличен катализатор за сложни химични реакции в ракията, без да променя вкуса и аромата ѝ.
Преимущества на казани за ракия Казанджия:
- малък размер и опростен дизайн, неподатлив на счупване;
− екологична чистота на домашното производство;
− лесен за почистване и поддръжка;
- има висока разделителна способност, благодарение на която е възможно да се променя силата на дестилата;
- почистването може да бъде с различна степен;
- можете да приготвите висококачествена и силна ракия.
От 100 кг грозде се получават средно 30-40 литра ракия. Гроздето се смачква по всякакъв начин (ръчно или с помощта на специална преса), натрошените плодове се зареждат в бъчва за половината от обема. На следващия ден се добавя вода и захар (захарта в размер на 1 кг на 5 кг грозде е предварително разтворена във вода).
Рецепта за ракия
-Около 20 кг плодове по избор (сливи, грозде, круши)
-5 до 10 литра вода
За да направите отлична ракия, ви трябват много зрели или дори презрели плодове. Уверете се обаче, че никоя част от плода не е мухлясала или развалена. След като сте измили и нарязали плодовете, може да определите количеството вода, което ще ви е необходимо в зависимост от наличната течност.
Започнете процеса, като начупите и нарежете плодовете, докато получите гладка консистенция. Само внимавайте да не смачкате костилките на плодовете; вместо това ги оставете цели.
След като това стане, плодовото пюре се изсипва в съд с широко гърло, след което се покрива с тензух и се поставя на тъмно място. След около 8-16 дни пюрето трябва да започне естествена ферментация. Ще чуете съскане и ще забележите пяна.
След като плодовете започнат да ферментират, поставете сместа в съд за ферментация и добавете вода, за да направите сместа по-рядка. Уверете се, че вашият контейнер има въздушен шлюз и го съхранявайте на тъмно място при 17 до 25 ℃. Оставете контейнера там за 2-6 седмици. Веднага след като на дъното се появи утайка и няма сладък вкус, този етап е завършен.
Прецедете сместа през тензух, за да отстраните пулпата, след което изсипете останалата течност в дестилатор. По време на първата дестилация трябва да получите течност до 25-30%. След това добавете още вода, докато доведете течността до 17-20%.
Сега е време за втора дестилация. Това е етапът, когато трябва да извадите първите 100-150 ml за всеки 10 kg суровина. Тази част от дестилацията съдържа метилов алкохол и други вредни примеси, не можете да я пиете. Това трябва да продължи, докато течността достигне до 40 %. Оставете приготвената от вас ракия за 2 дни на тъмно място. След това ще бъде готова за пиене.
Имайте предвид, че ракията е напитка, на която трябва да се насладите с истинско удовлетворение и наслада сред семейството и приятелите. За пиене на ракия се използват малки чаши с вместимост не повече от 50 мл. И не забравяйте да похапнете нещо удовлетворяващо с всяка глътка.