Използване на печки BuliK. Основни правила за палене на печка

 

 

В статията ще ви представим, защо печки Bulik са добро решение за бързо и дълготрайно затопляне на големи помещения. Също така ще разясним какво точно представляват те като устройство, какво гориво се ползва и как работят напълно безопасно.

 

 

Печка Bulik- особености

Bulik е серия от отоплителни печки, предназначени да поддържат равномерна топлина в големи затворени площи. Това са уреди, които работят на база система от тръби, които извършват принудителна конвекция. Те могат да са в активен режим до 12 часа с еднократно зареждане на гориво. Обикновено се ползват за целта дърва за огрев, брикети или пелети.

 

За разлика от подобни печки с твърдо гориво  на други производители, този вид има подобрена система за доизгаряне, която отнема максимално енергия от горивото. Въздухът се подава към печката от три страни. Тъй като тя е изработена от чугун, малко време и топлинна енергия се изразходват за нагряване на нейните повърхности. Въпреки привидната сложност на дизайна, всички тръби на печката се почистват лесно.

 

 

Предимства на печки Bulik

Основните предимства на печките Bulik са свързани с бързото затопляне на големи като квадратура помещения. Това се дължи както на горивната система, така и на непрекъсната работа в режим на тлеене. Бързото нагряване се постига чрез конвекционните тръби, които оформят директно тялото на печката, която е боядисана с термоустойчив емайл и идеално се вписва в различни интериори.

 

Моделите от серията печки Bulik, които се предлагат в онлайн магазина parnici.bg, са оборудвани с различни видове врати: някои са от плътна стомана, а други - с термоустойчиво стъкло. Към печката в комплекта е включена и стойка. Тя е както стабилна опора на печката, така и изпълнява ролята на проводник на въздушния поток под съществуващата площ на нагряване. По този начин се получава отличен топлообмен.

 

 

Какви горива се ползват за работа на печки Bulik?

За изгаряне са подходящи нарязани и сухи дърва за огрев от широколистни дървета. Най-доброто гориво  за тези печки са дърва от дъб или акация, поради тяхната твърдост. Не се препоръчва използването на иглолистни видове дървесина, тъй като от тях коминът бързо се запушва. Ако пък се ползва за печката дървесина, която е добита от ябълка, круша, череша и т.н., ще се отдели малко топлина.

Периодът между  зареждане на печката голям - 8-12 часа. За да поддържате винаги комфортна температура, достатъчно е периодично да добавяте дърва.

Торфените брикети са също идеален вид гориво за печки Bulik, защото дават добър топлообмен и не влошават нейната работа.  И пелетите са разрешено гориво, тъй като са направени от дървесина.

Печка Bulik се продава със специални инструкции за експлоатация и пожарна безопасност. Ако следвате стриктно правилата, тогава няма да имате проблем с нея.

 

За по-дълъг експлоатационен живот на закупената печка е необходимо не само тя, но и коминът, периодично да се почистват. Продават се специални брикети, за да не се запушва комина.

 

 

Как се палят печките Bulik??

·        - Първо поставете дървени стърготини или разпалки за огрев, добавяте малко смачкана хартия/вестник;

·        - Запалете, проверете горенето и затворете вратата на печката;

·        - Проверете след 15-20 минути дали се е разгоряла добре;

·        - Добавете нужното количество твърдо гориво – това зависи от вместимостта на печката и времето, за което желаете тя да работи активно;

·        - Когато температурата в печката намалее, можете да добавите следващата партида дърва за огрев (използвайте само сухи цепеници).

След известно време ще придобиете необходимия опит и паленето на печката ще стане лесна задача. Запомнете: чекмеджето за пепел се почиства, когато печката не работи.

 

Рискове при работа

Всяка година с настъпването на есенно-зимния период се увеличава броя на пожарите, поради неправилна експлоатация на печки на твърдо гориво и комини. За да се предотвратят пожарите и задимяването вътре, е необходимо да се обърне внимание на изпълнението на изискванията за пожарна безопасност, както по време на монтажа на печката и кюнците, така и по време на тяхната работа.

Основните причини за пожари са:

·        -липсата на ламарина на пода;

·        -запалване на печката с бензин, керосин и други запалими течности;

·        -прегряване на печката;

·        -вратата на печката е оставена отворена;

·        -сушене на дрехи или други вещи в близост до нея.

Ако се спазват основните правила за монтаж и когато се работи в съответствие с правилата за пожарна безопасност, случаите на пожар и задимяване са сведени до минимум. Запомнете: пожарът е по-лесен за предотвратяване, отколкото за гасене.

Няколко важни правила, за да работи печката добре

·        Поставете я на солидна негорима основа, препоръчва се да е от метал.

·        Близо до нея не оставяйте лесно запалими материали.

·        Разстоянието от печки до шкафове и други мебели трябва да бъде най-малко 0,7 метра.

·        Монтирайте правилно кюнците.

·        Не горете в нея пластмаса.

·        Редовно почиствайте комина.

·        Не увреждайте целостта на печката.

·        Спазвайте правилата за пожарна безопасност.

 

Защо да изберете печка Bulik за студения сезон?

Тя е отличен агрегат, създаден специално за отопление на големи затворени пространства с твърдо гориво. Освен това, разполага с повърхност за готвене. Дебелостенната, енергоемка чугунена печка, осигурява мека топлина за дълго време и благодарение на конвекцията, въздухът в помещението бързо се затопля. Производителят гарантира 10 години безотказна работа.

В сайта parnici.bg са налични разнообразни модели от серията печки Bulik, които са предназначени за различни като квадратура помещения. Тези уреди не зависят от електрическата енергия или газта, тоест може да се ползват на места, където няма електрическа енергия или газ.

 

Преди да  закупите печка Bulik, трябва да вземете решение за нейния размер. Това зависи от квадратурата на помещението, което искате да отоплявате. Ако се колебаете, то онлайн консултантът на сайта parnici.bg ще ви помогне оптимално да изберете необходимото отоплително оборудване за вашия дом или лятна вила. Никога не  е късно да се доверите на този отоплителен уред, който е не само лесен за използване, но и много икономичен.

 


Назад
25.10.2022