Рецепти с вино
Вино - едно от най-универсалните и популярни алкохолни напитки, които могат да бъдат използвани не само за консумация в чист вид, но и в кулинарията. Добавянето на вино към ястията може значително да подобри тяхния вкус и аромат, правейки храненето изключително приятно.
Рецепти за ястия, към които може да се добави вино
Пиле във вино
Съставки:
● 1 пиле (нарязано на късчета)
● 200 г бекон (нарязан на ситно)
● 200 г печурки
● 2 глави лук (ситно нарязани)
● 3 скилидки чесън (ситно нарязани)
● 1 бутилка червено вино (половината за марината, половината за готвене)
● 2 супени лъжици брашно
● 2 супени лъжици олио
● 2 клонки мащерка
● 2 дафинови листа
● Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: поставете късчетата пиле в купа и добавете половината от виното, мащерката, дафиновия лист, солта и черния пипер. Оставете месото да почива в тази марината поне 2 часа. В голям тиган с запържете бекона до златист цвят. Извадете го и го оставете настрани. В същия тиган добавете парчетата пиле и ги запържете до златист цвят от всички страни. Извадете ги. В същия тиган добавете нарязания лук и чесън и ги задушете до мекота. Върнете парчетата пиле и бекона в тигана. Посипете с брашното и разбъркайте добре. Постепенно добавяйте останалото вино и варете, докато сосът се сгъсти. Добавете гъбите и варете още 5-7 минути. Поднесете горещото ястие с пюре от картофи или пържени картофки.
Ризото с червено вино
Съставки:
● 1 чаша ориз
● 1 бутилка червено вино
● 1 глава лук (нарязана)
● 2 скилидки чесън (ситно нарязани)
● 2 супени лъжици олио
● 1 дафинов лист
● 50 г пармезан (настърган)
● Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: в тиган загрейте олиото и задушете лука и чесъна, докато станат омекнат. Добавете ориза и го задушете за няколко минути, докато стане прозрачен на цвят. Налейте половината от виното и варете, докато течността се изпари наполовина. Постепенно добавяйте останалото вино и варете, докато ризотото стане меко и кремообразно. Махнете дафиновия лист и добавете пармезана. Разбъркайте добре. Сервирайте горещо, поръсено със сол и черен пипер на вкус.
Сладолед от червено вино
Съставки:
● 2 чаши червено вино (сладко)
● 1 чаша захар
● 1 чаша мляко
● 1 чаша сметана
● 4 жълтъка
Приготвяне: в купа разбийте жълтъците със захарта до получаване на светла маса. В съд налейте млякото и сметаната, след което оставете сместа да заври. Постепенно влейте горещата смес в купата с жълтъците и захарта, като разбърквате постоянно. Влейте червеното вино и разбъркайте добре. Варете сместа на слаб огън 5-7 минути, докато се загъсти. Махнете сместа от огъня и оставете я да се охлади до стайна температура. Поставете я във фризер за поне 4 часа. Поднесете сладоледа в чаши, гарнирани с пресни ягоди или мента.
Салата с орехи и винен сос
Съставки:
● 1 маруля (нарязана)
● 100 г орехи
● 1/2 чаша червено вино (сухо)
● 2 супени лъжици олио
● 1 супена лъжица мед
● 1 супена лъжица горчица
● 1 скилидка чесън (нарязана)
● Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: в голяма купа смесете нарязаниата салата и орехите. В малка тенджера смесете виното, олиото, меда, горчицата и чесъна. Загрейте на огън и варете 1-2 минути, докато сместа загъсти. Полейте салатата с получения винен сос и разбъркайте добре. Поднесете салатата незабавно, поръсена със сол и черен пипер на вкус.
Рецепти за напитки с вино
Колко приятно е понякога да се отпуснете от ежедневните грижи и да се насладите на чаша вкусно вино. Но какво, ако искате да добавите малко разнообразие към виното и да приготвите нещо различно? Рецептите за напитки с вино могат да бъдат страхотен начин да направите вечерта по-специална и да изненадате вашите гости. Съществува множество интересни и вкусни рецепти за напитки с вино, които можете да приготвите у дома.
Греяно вино
Греяното вино е традиционна топла напитка, коятое идеалена за зимните вечери. То се приготвя с червено вино, което се смесва с ароматни подправки и плодове. Ето рецепта как да го приготвите:
Съставки:
● 1 бутилка червено вино
● 1 портокал
● 1 лимон
● 3 зърна карамфил
● 3 пръчки канела
● 3 звезди анасон
● 4 супени лъжици захар
● 1 стръкче бурбонска ванилия (по избор)
Приготвяне: нарежете портокала и лимона на кръгчета. В голяма тенджера смесете червеното вино, кръгчетата от портокал и лимон, карамфила, канелата, анасона и захарта. Нарежете ваниловото стръкче на дълги и разполовени страни и добавете семената в тенджерата за по-добър аромат. Загрейте сместа на средно топло котлонче, но не я довеждайте до кипене. Загрейте виното до желаната температура и сервирайте горещо.
Сангрия
Сангрия е освежаваща напитка с червено вино, идеална за всякакъв повод. Ето рецепта как да я приготвите:
Съставки:
● 1 бутилка червено вино
● 1/4 чаша бренди
● 1/4 чаша портокалов ликьор
● 1/4 чаша захар
● 1 портокал
● 1 лимон
● 1 ябълка
● 1 круша
● 1/2 чаша малинов сироп
● 1/2 чаша сода
Приготвяне: нарежете портокала, лимона, ябълката и крушата на кръгчета или кубчета. В голяма купа смесете червеното вино, брендито, портокаловия ликьор и захарта. Добавете нарязаните плодове и малиновия сироп, разбъркайте добре. Охладете сангрията в хладилника поне един час преди сервиране. Преди поднасяне добавете содата за освежаващ вкус.
Коктейл "Кири"
Коктейл "Кири" е изискана и ароматна напитка на базата на бяло вино. Ето рецепта:
Съставки:
● 1 чаша сухо бяло вино
● 1/2 чаша ликьор от френско грозде
● 1/2 чаша гренадин
● Лед
Приготвяне: поставете лед в чаша за вино. Добавете ликьора от френско грозде и гренадиновия сироп. След това налейте бялото вино. Разбъркайте с лъжица и украсете коктейла снарязан лимон или портокал по желание.
Добавянето на вино към ястията придава изискан вкус и аромат. Тези рецепти представляват само малка част от начините, по които може да се използва вино при готвене. Експериментирайте с различни сортове вино и ястия и със сигурност ще откриете свои уникални комбинации на вкусове. Насладете се на готвенето и на храненето на тези ястия, които могат да направят вашите гастрономични изживявания още по-специални. Добър апетит!