Рецепти с вино

Вино - едно от най-универсалните и популярни алкохолни напитки, които могат да бъдат използвани не само за консумация в чист вид, но и в кулинарията. Добавянето на вино към ястията може значително да подобри тяхния вкус и аромат, правейки храненето изключително приятно.

Рецепти за ястия, към които може да се добави вино

Пиле във вино

Съставки:

●       1 пиле (нарязано на късчета)

●       200 г бекон (нарязан на ситно)

●       200 г печурки

●       2 глави лук (ситно нарязани)

●       3 скилидки чесън (ситно нарязани)

●       1 бутилка червено вино (половината за марината, половината за готвене)

●       2 супени лъжици брашно

●       2 супени лъжици олио

●       2 клонки мащерка

●       2 дафинови листа

●       Сол и черен пипер на вкус


Приготвяне: поставете късчетата пиле в купа и добавете половината от виното, мащерката, дафиновия лист, солта и черния пипер. Оставете месото да почива в тази марината поне 2 часа. В голям тиган с запържете бекона до златист цвят. Извадете го и го оставете настрани. В същия тиган добавете парчетата пиле и ги запържете до златист цвят от всички страни. Извадете ги. В същия тиган добавете нарязания лук и чесън и ги задушете до мекота. Върнете парчетата пиле и бекона в тигана. Посипете с брашното и разбъркайте добре. Постепенно добавяйте останалото вино и варете, докато сосът се сгъсти. Добавете гъбите и варете още 5-7 минути. Поднесете горещото ястие с пюре от картофи или пържени картофки.

Ризото с червено вино

Съставки:

●       1 чаша ориз

●       1 бутилка червено вино

●       1 глава лук (нарязана)

●       2 скилидки чесън (ситно нарязани)

●       2 супени лъжици олио

●       1 дафинов лист

●       50 г пармезан (настърган)

●       Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: в тиган загрейте олиото и задушете лука и чесъна, докато станат омекнат. Добавете ориза и го задушете за няколко минути, докато стане прозрачен на цвят. Налейте половината от виното и варете, докато течността се изпари наполовина. Постепенно добавяйте останалото вино и варете, докато ризотото стане меко и кремообразно. Махнете дафиновия лист и добавете пармезана. Разбъркайте добре. Сервирайте горещо, поръсено със сол и черен пипер на вкус.

Сладолед от червено вино

Съставки:

●       2 чаши червено вино (сладко)

●       1 чаша захар

●       1 чаша мляко

●       1 чаша сметана

●       4 жълтъка

Приготвяне: в купа разбийте жълтъците със захарта до получаване на светла маса. В съд налейте млякото и сметаната, след което оставете сместа да заври. Постепенно влейте горещата смес в купата с жълтъците и захарта, като разбърквате постоянно. Влейте червеното вино и разбъркайте добре. Варете сместа на слаб огън 5-7 минути, докато се загъсти. Махнете сместа от огъня и оставете я да се охлади до стайна температура. Поставете я във фризер за поне 4 часа. Поднесете сладоледа в чаши, гарнирани с пресни ягоди или мента.

Салата с орехи и винен сос

Съставки:

●       1 маруля (нарязана)

●       100 г орехи

●       1/2 чаша червено вино (сухо)

●       2 супени лъжици олио

●       1 супена лъжица мед

●       1 супена лъжица горчица

●       1 скилидка чесън (нарязана)

●       Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: в голяма купа смесете нарязаниата салата и орехите. В малка тенджера смесете виното, олиото, меда, горчицата и чесъна. Загрейте на огън и варете 1-2 минути, докато сместа загъсти. Полейте салатата с получения винен сос и разбъркайте добре. Поднесете салатата незабавно, поръсена със сол и черен пипер на вкус.

Рецепти за напитки с вино

Колко приятно е понякога да се отпуснете от ежедневните грижи и да се насладите на чаша вкусно вино. Но какво, ако искате да добавите малко разнообразие към виното и да приготвите нещо различно? Рецептите за напитки с вино могат да бъдат страхотен начин да направите вечерта по-специална и да изненадате вашите гости. Съществува множество интересни и вкусни рецепти за напитки с вино, които можете да приготвите у дома.

Греяно вино

Греяното вино е традиционна топла напитка, коятое идеалена за зимните вечери. То се приготвя с червено вино, което се смесва с ароматни подправки и плодове. Ето рецепта как да го приготвите:

Съставки:

●       1 бутилка червено вино

●       1 портокал

●       1 лимон

●       3 зърна карамфил

●       3 пръчки канела

●       3 звезди анасон

●       4 супени лъжици захар

●       1 стръкче бурбонска ванилия (по избор)

Приготвяне: нарежете портокала и лимона на кръгчета. В голяма тенджера смесете червеното вино, кръгчетата от портокал и лимон, карамфила, канелата, анасона и захарта. Нарежете ваниловото стръкче на дълги и разполовени страни и добавете семената в тенджерата за по-добър аромат. Загрейте сместа на средно топло котлонче, но не я довеждайте до кипене. Загрейте виното до желаната температура и сервирайте горещо.

Сангрия

Сангрия е освежаваща напитка с червено вино, идеална за всякакъв повод. Ето рецепта как да я приготвите:

Съставки:

●       1 бутилка червено вино

●       1/4 чаша бренди

●       1/4 чаша портокалов ликьор

●       1/4 чаша захар

●       1 портокал

●       1 лимон

●       1 ябълка

●       1 круша

●       1/2 чаша малинов сироп

●       1/2 чаша сода

Приготвяне: нарежете портокала, лимона, ябълката и крушата на кръгчета или кубчета. В голяма купа смесете червеното вино, брендито, портокаловия ликьор и захарта. Добавете нарязаните плодове и малиновия сироп, разбъркайте добре. Охладете сангрията в хладилника поне един час преди сервиране. Преди поднасяне добавете содата за освежаващ вкус.

Коктейл "Кири"

Коктейл "Кири" е изискана и ароматна напитка на базата на бяло вино. Ето рецепта:

Съставки:

●       1 чаша сухо бяло вино

●       1/2 чаша ликьор от френско грозде

●       1/2 чаша гренадин

●       Лед

Приготвяне: поставете лед в чаша за вино. Добавете ликьора от френско грозде и гренадиновия сироп. След това налейте бялото вино. Разбъркайте с лъжица и украсете коктейла снарязан лимон или портокал по желание.

Добавянето на вино към ястията придава изискан вкус и аромат. Тези рецепти представляват само малка част от начините, по които може да се използва вино при готвене. Експериментирайте с различни сортове вино и ястия и със сигурност ще откриете свои уникални комбинации на вкусове. Насладете се на готвенето и на храненето на тези ястия, които могат да направят вашите гастрономични изживявания още по-специални. Добър апетит! 


Назад
05.12.2023