Народни поверия: Цветята говорят много

 

Вероятно няма нито една страна на Земята, в която да няма поверия, митове, приказки или легенди за растенията. Цветята са привлекателни със своето разнообразие, богатство от видове, цветове, аромати. Образите на цветята са особено значими във фолклора, митологията и поезията. Цели стихове са посветени на отделни цветя. На "езика на цветята" поетите говорят за това, което смятат за най-важно и интересно.

С помощта на правилно съставен букет се оказва, че можете да изразите различни чувства - от обич и приятелство до враждебност и омраза.

 

Цветница в България е известна като Връбница накратко означава Денят на цветята. В българската народна традиция почти всяко цвете има специално предназначение.Символиката на цветята

Цветовете на люляк и круша предпазват от злощастна среща. Люлякът е растение, свързано с бог Пан. Смята се, че неговата флейта е направена от дървото на този храст и има специални свойства. Амулети от петлистни люлякови цветя привличат късмет и носят пророчески сънища. Засаденото растение в двора е в състояние да предпази имота от зли сили.

Цветето сакура може да привлече погледите на вашия любим. Силен амулет за привличане на късмет във всички области, привлича правилните срещи и е особено благосклонен към влюбените.

 

Червените цветя прогонват негативните мисли и злото око. Червеният божур например винаги се е радвал на голяма почит сред българските жени. Понякога се отглежда като градинско растение. Това цвете символизира женската красота. В допълнение, народната мъдрост казва, че божурът може да изплаши злото око, а също така предпазва от магии и митични горски нимфи. Тези, които носят червен божур, ще бъдат в добра форма и ще се радват на дълъг живот. Да подариш на някого божур означава да пожелаеш много здраве, физическа красота и дълголетие.Подобно на божура, игликата също има защитни свойства. В много български народни песни игликата означава чистота, пролет и любов между двама млади. По същия начин в много песни младите влюбени се наричат ​​два стръка иглика, или както се казва в една българска поговорка: „Двамата лика прилика, като два стръка иглика “. Дивата иглика расте в гори и слънчеви поляни. Основно е жълтия цвят, цветът на Слънцето, което носи радост и топлина. Българските моми украсяват косите си с градински иглики, които сплитатс китки цветя. Понякога букетите наподобяват цветни амулети, в които млади момичета вплитат цветя, за които се вярвало, че имат магически свойства.

 

Много български народни песни възхваляват мушкатото и неговия прекрасен силен аромат. Това цвете е зелено през цялата година и е част от много български обреди. Белият му цвят е символ на нещо чисто, искрено и светло. Цветето на неомъжените момичета. Червено - символ на семейство и вярност, розово - привлича хармония в трудни отношения. Всяко цвете, в зависимост от цвета си, се използва в определен ритуал или любовна магия.Дивите теменужки, които растат през пролетта, също са едни от любимите на българските моми. Имат лечебни свойства и успокояващ ефект, както и пречистват кръвта и даряват хармония на тези, които ги притежават. Теменужките се използват най-добре като талисман, където искате да донесете мир и светлина.


 

В пролетните обреди на младите девойки, върбата заема особено място. На Цветница хората отиват на църква, за да получат благословени върбови клонки. След това ги носят у дома и ги съхраняват една година за добро здраве. Според народната мъдрост върбата може да се използва като защита срещу зли очи и болести. В миналото знахарите можели да намалят температурата, като прибягвали до върбови клонки. Когато видят градушка или приближаваща гръмотевична буря, старите жени гледат през върбовия венец, за да ги сплашат. На Гергьовден младите момичета и булките се опасвали с върбови клонки за здраве.

Значението на билките

Българските народни песни и поверия са съхранили имената на много непознати днес за нас билки и цветя. Някои растения, които традиционно се отглеждат като храсти, се описват като дървесни видове със свещен ефект. Това са дафиновият лист, чемширът и босилекът, който във всички древни традиции се смята за плашещо растение. В българския фолклор тези растения имат магически свойства, които дават добро здраве, добра сила и привлекателен външен вид.Лавър - традиционно се счита за дървото на богове като Аполон. Именно с венец от лаврови клонки се увенчават победителите и това не е просто. Амулетите от лавър се носят за защита на човека от зли сили - върху тялото, в портфейла - за пари, в джоба - за късмет и защита от беда.

Босилекът често се добавя към тамян, предназначен да отблъсне злите духове и процеса на екзорсизъм, засилвайки неговия ефект. Смята се, че притежава много силни лечебни свойства. Неразривно свързан е с бог Вишну, макар и в негативен смисъл.

 

От древни времена вещиците, митичните същества и хората са използвали в живота си различни растения, както специално приготвени, така и в познатата ни форма, за да се предпазят, да изпълнят собствените си желания, да подсилят тялото или за други, други потребности. В днешно време също е полезно да знаете кои цветя и билки могат да ви помогнат в ежедневието.


Назад
29.08.2023