Оранжерии

Оранжерия Primaterra Maxi 20 x 20
Стара цена: 2099.00 лв
Цена от: 1 685.00 лв
Оранжерия Primaterra Standart
Стара цена: 990.00 лв
Цена от: 842.00 лв
Оранжерия Primaterra Plus
Стара цена: 1150.00 лв
Цена от: 978.00 лв
Оранжерия Primaterra Premium
Цена от: 1 310.00 лв
Оранжерия Primaterra Fiorista
Цена от: 1 299.00 лв
Оранжерия Primaterra Maxi
Стара цена: 2099.00 лв
Цена от: 1 785.00 лв
Оранжерия Primaterra Light
Цена от: 890.00 лв
Метална конструкция Primaterra за оранжерия 20х20
Цена от: 747.00 лв
Удължение 2 м Primaterra за оранжерия Premium
Цена: 440.00 лв
Удължение 2 м Primaterra за оранжерия Standart
Цена: 390.00 лв
Удължение 2 м Primaterra за оранжерия Plus
Цена: 390.00 лв
Удължение 2 м Primaterra за оранжерия Light
Цена: 300.00 лв

Препоръки за избор на оранжерии и парници

 

Съвременните оранжерии и парници ще ви помогнат да получите добра реколта на закрито от различни култури. Важно е да разберем какви рискове за растенията преобладават в нашата климатична зона в България и да купим оранжерията, която най-добре комбинира цена, предназначение и технически характеристики.

 

Видове модерни оранжерии

Те се делят на различни видове според определени критерии:

 1. 1. По местоположение биват:
 2.   а) самостоятелно функционираща;
 3.   б) оранжерия за градината.
 4. 2. По тип структура:
 5.   а) рамкови;
 6.   б) безрамкови.
 7. 3. По форми – двускатни, едноскатни, аркови, тунелни и др.,
 8. 4. По предназначение – домашни, колективни, професионални и т. н.;
 9. 5. Със и без отопление;
 10. 6. По тип покривни материали;
 11. 7. По размери;
 12. 8. По вид технология за отглеждане на растенията – почвена, хидропонна, аеропонна и пр.
 13. Към съвременните фабрично сглобени конструкции може да се добави различно оборудване. Например, автоматика за напояване и микроклимат, за вентилация или торене, отоплителни тела и други полезни прибори и системи. Преди да изберем каква оранжерия да си купим, трябва внимателно да изчислим икономическите ползи.

 

 

Оранжерия за градината

 

Любителите-градинари често имат нужда от по-скромен тип оранжерия, която напълно задоволява техните нужди. Между полупрофесионалните и професионални оранжерии и тези, предназначени за домашното или вилното стопанство няма особени разлики – те са главно в размерите, съответно в цените. 

 

Видове парници

 

По мобилност парниците биват преносими и стационарни, по рамка – устойчиви и адаптивни, по форма – едноскатни, двускатни, аркови. По покритие – използват същите материали както оранжериите, а освен това нетъкан текстил и полиетилен (найлон). 

 

В градината, когато се прави избор за оранжерии и парници, възниква естествено следният въпрос - кой материал е най-добрият? Ако не знаете правилния отговор, тогава има риск да загубите пари, похарчени за некачествени оранжерии и парници, както и ценно време.

Така че, в тази полезна статия ще се опитаме да ви посочим най-добрият материал за тяхната направа, който ще спомогне за получаване на добра реколта. По принцип, най-често се използват материали като: найлон, стъкло и поликарбонат за тази цел. 

В таблицата нагледно са представени особеностите на тези материали и след сравнението е ясно защо хората е нужно да използват оранжерия от поликарбонат.

 

Вид

Плюсове

Минуси

Найлон

Найлонът е най-популярният покривен материал, който е лесен за инсталиране, лек и много евтин. Правим уточнение, че има по-плътен и по-скъп вид найлон.

Найлонът трябва да бъде подменян всяка година поради лошата му устойчивост на UV лъчи (поради това губи своята светлопропускливост). Това означава, че постоянно е нужно да се инвестират пари и време.

При тежки метеорологични условия - силен вятър, градушка и горещо слънце – този материал може да не издържи дори един сезон.

Стъкло

Стъклото дава отлична възможност за пропускане на лъчите на слънцето, защитава при лоши метереологични условия и може да издържи доста дълго, ако се предпазва от механични удари.

Оранжерията от стъкло като експлоатация издържа много повече от една година и няма да загуби предишната си прозрачност. От предимствата може да се отбележи, че материалът не излъчва миризма, която да влияе отрицателно върху растенията.

От основните недостатъци на стъклото при парниците следва да отбележим  значителната му тежест, изискваща мощна рамка. Изобилието от структурни елементи може да причини повече сянка на растенията, което може да попречи на растежа им. В допълнение, стъклената оранжерия задължително се нуждае от фундамент и постоянен контрол на фугите за течове. Значителен недостатък, който принуждава любителите на оранжериите да се откажат от тази опция, е високата топлопроводимост. Стъклената конструкция бързо ще се нагрее през деня и ще се охлади също толкова бързо през нощта, което има изключително негативен ефект върху растежа на посевите. Също така недостатък е, че стъклото няма UV защита, светлината не се разсейва и растенията изгарят.

Поликарбонат

Поликарбонатът е материал, който има много достойнства поради голямата си издръжливост (производителите дават 10-годишна гаранция), надеждност и относително проста инсталация. В допълнение могат да се отбележат следните значителни предимства при оранжерия от поликарбонат:

Материалът е 200 пъти по-здрав и лек от стъклото.

Той не се страхува от суровите метеорологични условия - градушка, превалявания, силен вятър.

Поликарбонатните листове 4 мм по отношение на топлопроводимостта са сравними с двукамерна стъклена единица, като имат UV защита от едната страна.

Светлината, преминаваща през поликарбоната, няма да изгори (за разлика от стъклото) растенията.

Не изисква специални грижиелегантният парник от поликарбонат.

Стандартният 4 мм поликарбонат може да издържи на замръзване, така че е идеален за отглеждане на растения през зимата.

За да може материалът да служи в оранжерията в продължение на много години (ако не и десетилетия), е необходимо да се използват специални крепежни елементи и ленти.

От минусите е възможно да се отбележи ниска устойчивост на материала на агресивни химикали, следователно можете да се грижите за поликарбонатна оранжерия само с помощта на обикновен разтвор на сапунена вода и гъба. Също така е необходимо да се монтира фундамент под конструкцията, което може да усложни евентуалното прехвърляне на оранжерията от едно място на друго.

 

 

Къде може да се намери качествен парник от поликарбонат?

 

В България на сайта https://parnici.bg могат да се купят чудесни модели оранжериия от поликарбонат.

 

Те са на оптимални цени спрямо качеството, което предоставят на производителите. Секцията е организирана чудесно, има изображения и пълни технически характеристики на парниците. Онлайн магазинът предоставя безплатни консултации на своите клиенти относно правилния избор на конструкция. За закупуване на оранжерия от поликарбонат може и директно да се свържете с консултант на посочените в сайта телефони. В същото време клиентите могат да разгледат и другите секции в магазина, които предоставят разнообразни стоки за цялото семейство и дома.

 

Основни предимства на поликарбонатната оранжерия

 

През последните години поликарбонатът става все по-популярен и започва да изпреварва стъклото като основен вид в оранжерийните конструкции.

 

Изолационни свойства

 

Най-важният аспект на поликарбоната е, че той осигурява по-добри изолационни свойства от конвенционалното стъкло. Поликарбонатните листове задържат топлината по-добре, което означава, че като цяло гарантират по-висока средна температура. Това качествено подобрено задържане на топлина е ключът към цялостната ефективност на съоръжението.

 

Дългосрочност

 

Специалните свойства на поликарбоната се крият и в способността му да се противопоставя по-добре на амортизация. Освен това, е по-здрав от стъклото.

Стъклото, от друга страна, изисква много внимание при поддръжката и определени професионални умения при монтажа на конструкцията, поради което работата по изграждането и ремонта на стъклена оранжерия обикновено се извършва от специалисти.

 

Нечуплива оранжерийна конструкция

 

За разлика от стъклото, поликарбонатният лист може да издържи на удари от футболни топки, чакъл и дори малки камъни без счупване или други признаци на повреда. Оранжерията от поликарбонат е идеалният избор, ако имате деца или внуци, които обичат да играят с топка в градината. Издържа 100 и повече кг/кв. м снежно натоварване.

 

Разсейване на светлината и UV-защита

 

Тъй като пластмасата е по-дебела от стъклото, тя дифузира по-лесно, което означава, че светлината ще се разпространява по-равномерно в цялата оранжерия. Това е голямо предимство за отглеждането на растенията, тъй като всички площи са почти равномерно осветени. В допълнение, поликарбонатът притежава UV-филтър, което означава, че ще предпази растенията от прекомерно излагане на вредните ултравиолетови лъчи.  Удълженият вегетационен период ще ви позволи да съберете повече зеленчуци и плодове.

 

Форми и размери

 

Допълнително предимство на оранжериите от поликарбонат е разнообразието им от форми и размери, съответно цени. Няма да е трудно да намерите оранжерии, които да отговарят на вашите специфични изисквания за качество и размер.

 

Монтаж и ремонти

 

Друго голямо преимущество на оранжериите от поликарбонат е, че може да бъдат инсталирани сравнително бързо. Дори и да имате минимални строителни умения, обикновено отнема по-малко от един ден, за да сглобите един модул. Стъклена оранжерия с подобен размер ще изисква доста повече време и усилия, тъй като нейното сглобяване е много по-сложен процес.

 

Поликарбонатният лист по-лесно се инсталира и заменя при повреда. Ако сте собственик на оранжерия от поликарбонат, можете сами да извършвате непланирани ремонти, без да се страхувате от счупване на елемент в конструкцията.

Прочети повече